logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VMware Server Console 1.0.3 - brak dostępu do partycji, CD i USB na Windows XP

kgg 05 Sie 2007 15:53 1845 10
REKLAMA
  • #1 4148340
    kgg
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zainstalowałem VMware Server Console na komputerze z zainstalowanym Windowsem XP. Mój problem polega na tym że pod VMware nie jest dostępna cześć dysku(partycja) używana przez XP, a także stacja CD i zlącze USB. Pod XP wszystko działa bez zarzutu. Proszę o pomoc...Pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 4149030
    Gain_DarkSoul
    Poziom 12  
    Ow.. tutaj proble jest niestety w twojej że się tak wyraże "niewiedzy". Jak pewnie wiesz VMware sest bardzo fajnym symulatorem komputera. Tworzy maszynę w maszynie.. Z oczywistych powodów nie masz CD czy USB lub innych partycji jak np partycje windosa.. Jak to zmienić? Potraktój problem jako zakupy w sklepie narazie kupiłeś tylko mały dysk i płyte obudowe monitor i w zasadzie tyle..

Jak to zmienić?
    apropo CD to musisz pozwolić maszynie na dostęp do CD wejdz sobie we właściwości swojego wirtualnego komputera i włącz mu CD romy czy DVD
    apropo USB to nie umiem ci pomóc
    z partycjami dysku jest gorzej.. musisz maszynie wirtualnej pozwolić wygenerować wirtualną karte sieciową która bedzie zmostkowana z twoją prawdziwą kartą sieciową jeżeli to zrobisz dobrze to na wirtualnej maszynie bedziesz mógł spokojnie surfować po internecie a potem udostępnić w otoczeniu sieciowtym żądane logiczne partycje lub najlepiej foldery==> to jest chyba najłatwiejszy sposób jaki znam

ps na przyszłość gdybyś chciał zapytać o graniu w jakąkolwiek gre oprócz powiedzmy sapera na maszynie wirtualnej zapomnij to jest nie do przeskoczenia (przynajmniej tak mówił gość z VMware na szkoleniu :D )
  • REKLAMA
  • #3 4150056
    kgg
    Poziom 10  
    Włączam to CD (właściwości VMware) i bez efektu. W oryginale mam podłączony CD poprzez złącze SATA. Podłączyłem starszą stację CD (na tasiemce) i ten sam efekt. W XP oba rozwiązania działaja bez problemu ...
  • REKLAMA
  • #4 4150447
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Nie mam doświadczenia z VMware Serverem ale próbowałem VMware Workstation ver. 5.0 W tym sofcie nie było żadnego problemu ani z obsługą netu, urządzeń typu CDrom, DVD. Wszystko zależało od wstępnej konfiguracji VM maszyny. Na wstepie trzeba było wyznaczyć - a raczej wydzielić z zasobów twojej rzeczywistej maszyny wszystko co jest potrzebne: obszar dysku twardego, pamięć, chyba też część mocy procesora, oraz urządzenia zewnętrzne (co do CDromów to pamiętam że Virtualna maszyna zadawalała się również udostępnionym jej :D wirtualnym CD zainstalowanym uprzednio w Win XP), jedynie z mostkowaniem netu były problemy gdyż podłaczony byłem do sieci, która udostępniała net w oparciu nr mac karty sieciowej (współpraca dwóch kart sieciowych o tym samym macu :?: :D), ale znalazłem w opisach jakieś inne rozwiązanie - chyba typu udostępniania netu poprzez WIN XP (podsieć wewnętrzna). Co do możliwości pracy takiej maszyny to jak dostała minimalny "przydział zasobów" toooooo moooożna byłoooo widzieć że działa tylko przy znacznej cierpliwości. Ale jak dawałem jej "uczciwe" parametry - sporo miejsca na dysku, z 256 MB pamięci, priorytet w dostepie do procesora - to pracowała w zasadzie tak jak na moje wyczucie może pracować komputer o takich zasobach.
  • #5 4150974
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    kgg napisał:
    Włączam to CD (właściwości VMware) i bez efektu. W oryginale mam podłączony CD poprzez złącze SATA. Podłączyłem starszą stację CD (na tasiemce) i ten sam efekt. W XP oba rozwiązania działaja bez problemu ...

Nie w właściwościach VMWare ale w właściwościach komputera wirtualnego jaki utworzyłeś i na jakim chcesz pracować, tam jest chyba Edit Virtual Machine czy jakośtak
  • REKLAMA
  • #6 4168638
    kgg
    Poziom 10  
    Witam! Byłem trochę w rozjazdach i nie miałem czasu zająć się moim problemem. Oczywiście konfugurację programu wykonuje w "Edit virtual machine settings". Zastanawiam się nad tym że skoro zainstalowałem DOS 6.22 czy nie muszę wgrać do autoexec.bat i config.sys odpowiednich komend do obsługi CD i NET ???
  • #7 4168820
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    IMHO wyposażenie Virtualnej maszyny tylko w DOSa zdecydowanie ogranicza jej możliwości pracy do możliwości danego OS. Ja już nie pamiętałem konfiguracji DOSowskiej komputera, to poszedłem sobie na skróty - ponieważ miałem jakiś obraz systemu W98 to po prostu odtworzyłem go na Virtualnej partycji. Wystartował bez większych problemów (drobne korekty konieczne były ze względu na hardwarowe różnice w komputerach z którego ściągnięty był obraz i testowanego komputera). Równie dobrze VM pracowała z dystrybucjami Linuxa. Testowałem wersje Live Knoppixa i instalowaną Red Hata.
  • #8 4192355
    kgg
    Poziom 10  
    Ciągle nie mogesobie poradzić. Jak skonfigurować kartę sieciową tak, by oba srodowiska się widziały (XP i MVware). Cd i USB obsługuje XP.
  • #9 4192361
    Gain_DarkSoul
    Poziom 12  
    Szczerze powiedziawszy.. Podczas "robienia" nowego komputera system VM pyta o to jaką zrobić kartę sieciową.. Wybierasz nową wirtualną i każesz mostkować ją z swoją fizyczną kartą proces ten jest całkowicie zaumatyzowany
  • #10 4192899
    kgg
    Poziom 10  
    Wszystko się zgadza. MVware ma zainstalowana kartę sieciową która jest także widoczna pod XP. Niestety ani w "Mój komputer" nie widzę plików wgranych z dyskietki do MVware jak i w Dos nie ma zasobów XP. Mróbowałem różne ustawienia mostka sieciowego pod XP i bez efektu...
  • #11 4195597
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Nie próbuj mostka sieciowego w XP!
    Wszystkie ustawienia są w programie VMWare Server i tam ich należy szukać.
    daj Edit Virtual Machine i wejdź w właściwości karty sieciowej, zobacz czy masz ją zrobioną jako "bridged".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował VMware Server Console 1.0.3 na Windows XP i napotkał problem z brakiem dostępu do niektórych partycji dysku, stacji CD oraz portu USB w maszynie wirtualnej, mimo że pod XP działają one poprawnie. W odpowiedziach wyjaśniono, że VMware tworzy środowisko wirtualne, które wymaga osobnej konfiguracji dostępu do urządzeń fizycznych. Aby uzyskać dostęp do napędu CD/DVD, należy w ustawieniach maszyny wirtualnej (Edit Virtual Machine Settings) włączyć odpowiednie urządzenie i przypisać je do VM. W przypadku USB brak wsparcia w VMware Server Console 1.0.3 jest wskazywany jako ograniczenie. Dostęp do partycji dysku fizycznego można uzyskać poprzez udostępnianie folderów lub konfigurację sieci mostkowej (bridged) między kartą sieciową hosta a VM, co umożliwia współdzielenie zasobów sieciowych. Konfiguracja karty sieciowej powinna być wykonana w ustawieniach VM, a nie w systemie XP. Próby mostkowania sieci w XP nie przyniosły efektu. Dodatkowo, użycie systemu DOS 6.22 w VM ogranicza funkcjonalność, zwłaszcza obsługę CD i sieci, co wymagałoby dodatkowej konfiguracji plików autoexec.bat i config.sys lub zastosowania bardziej zaawansowanego systemu operacyjnego, np. Windows 98 lub dystrybucji Linuxa, które lepiej wspierają urządzenia wirtualne VMware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA