Nie mam doświadczenia z VMware Serverem ale próbowałem VMware Workstation ver. 5.0 W tym sofcie nie było żadnego problemu ani z obsługą netu, urządzeń typu CDrom, DVD. Wszystko zależało od wstępnej konfiguracji VM maszyny. Na wstepie trzeba było wyznaczyć - a raczej wydzielić z zasobów twojej rzeczywistej maszyny wszystko co jest potrzebne: obszar dysku twardego, pamięć, chyba też część mocy procesora, oraz urządzenia zewnętrzne (co do CDromów to pamiętam że Virtualna maszyna zadawalała się również udostępnionym jej

wirtualnym CD zainstalowanym uprzednio w Win XP), jedynie z mostkowaniem netu były problemy gdyż podłaczony byłem do sieci, która udostępniała net w oparciu nr mac karty sieciowej (współpraca dwóch kart sieciowych o tym samym macu

), ale znalazłem w opisach jakieś inne rozwiązanie - chyba typu udostępniania netu poprzez WIN XP (podsieć wewnętrzna). Co do możliwości pracy takiej maszyny to jak dostała minimalny "przydział zasobów" toooooo moooożna byłoooo widzieć że działa tylko przy znacznej cierpliwości. Ale jak dawałem jej "uczciwe" parametry - sporo miejsca na dysku, z 256 MB pamięci, priorytet w dostepie do procesora - to pracowała w zasadzie tak jak na moje wyczucie może pracować komputer o takich zasobach.