logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LEXUS RC-4320 PST - brak dźwięku i linie RGB na ekranie, co sprawdzić?

Arkadiusz Kowalski 18 Kwi 2008 21:09 2349 9
REKLAMA
  • #1 5051660
    Arkadiusz Kowalski
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z telewizorem lexus, u góry ekranu widać Trzy cienkie linie (w kolorach RGB) druga usterka jest brak fonii. Jestem lajkiem w naprawie telewizorów, ale korzystając z porad zamieszczonych na tym forum wymieniłem elki w przetwornicy i nie przyniosło to rezultatów, tranzystory są sprawnie (przynajmniej tak pokazuje miernik). Proszę o jakąś poradę. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam

Tytuł poprawiłem - p.11 regulaminu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

Przeniosłem z TV Diagnoza(?) [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5053386
    trtdiak
    Poziom 14  
    Witam. Linie mogą być spowodowane uszkodzeniem układu IC401, proszę sprawdzić elektrolity przy tym ukł. Jeżeli chodzi o fonię, to zmierz napięcie na 12n. ukł. IC701 (może być uszkodzony), powinno być ok. 12V. napięcie podawane jest z diody D611 przez D614, D615 i rezystor R704 (1). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 5054886
    Arkadiusz Kowalski
    Poziom 2  
    Witam Ponownie. Wymieniłem elektrolity wokół TDA 3653B (odchylanie pionowe) i w przetwornicy (oprócz największego 100mikroF/400V) i nadal nic. Wymieniłem tez rezystor R 702 bo był lekko przegrzany, niestety nie przyniosło efektu. Sprawdziłem diody w przetwornicy (wszystkie dobre) i te o których pisał "trtdiak" niestety sa dobre poza tą D615 (ponieważ nie mogę jej znaleźć). Objawy: po włożeniu wtyczki do gniazda sieciowego i wciśnięciu przełącznika POWER świeci się dioda standby. Po wciśnięciu power na pilocie po chwili pojawia sie czarny ekran i w górnej jego części nie więcej niż 1,5 cm znajdują sie trzy cienkie paski bez przerw o barwach RGB- czerwony, zielony, niebieski. Proszę o dalsze podpowiedzi. Pozdrawiam
  • #6 5059835
    trtdiak
    Poziom 14  
    Witam. Jeżeli nie ma treści obrazu, a po zwiększeniu jaskrawości (SCREEN na trafopowielaczu) pojawia się cienka pozioma biała lina, zmierz napięcie na 9n. TDA3653B (ok. 26V). Jeśli nie ma, wymień ukł. i rezystor 4R7. Napięcie to podawane jest z trafopow. i prostowane przez diodę, którą też należy spr. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 5060563
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Jeśli te paski są powyżej siatki obrazowej to mogą to być linie wygaszania pionowego.Jeśli nie wrzucisz tu zdjęcia ,to darmo się będziemy rozpisywać.
  • #9 5088075
    Arkadiusz Kowalski
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Nadal walcze z tym TV. Wymieniłem układ dochylania, oraz TDA1013B i nadal bez zmian. Ktoś prosił o zdjecia jak wyglada usterka na ekranie telewizora. Więc zamieszczam ponizej, może nie jest najlepszej jakości, bo zrobilem je tel. komórkowym. Prosze o dalsze podpowiedzi. Pozdrawiam
    TV LEXUS RC-4320 PST - brak dźwięku i linie RGB na ekranie, co sprawdzić?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971744.html
    Zasady wklejania zdjęć. Następne źle wklejone będą usuwane.
    [_OBCY_]
  • #10 5088152
    trtdiak
    Poziom 14  
    Witam. Gratuluję uporu. Zmierz napięcia nu ukł. TDA3653B i napisz co się dzieje na ekranie po zwiększeniu nap. siatki 2 (SCREEN). Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Lexus RC-4320 PST, który wyświetla trzy cienkie linie RGB u góry ekranu oraz brak dźwięku. Wstępne działania obejmowały wymianę elektrolitów w przetwornicy i wokół układu TDA3653B (odchylanie pionowe), a także rezystora R702 i sprawdzenie tranzystorów oraz diod w przetwornicy, bez poprawy. Linie RGB mogą być spowodowane uszkodzeniem układu IC401 lub elektrolitów przy nim. Brak fonii może wynikać z uszkodzenia układu IC701 lub problemów z napięciem 12V na tym układzie, które jest zasilane przez diody D611, D614, D615 i rezystor R704. Zalecane jest zmierzenie napięć na układzie TDA3653B, szczególnie napięcia na nóżce 9 (około 26V) po zwiększeniu jaskrawości (SCREEN). Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu TDA1013B, który został wymieniony bez efektu. Linie mogą być także liniami wygaszania pionowego. Dalsze diagnozy powinny obejmować pomiary napięć w zasilaczu oraz dokładną kontrolę elementów w układach odchylania i fonii. Wskazane jest przesłanie zdjęć usterki dla lepszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA