logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć hasło na folder bez ukrywania go?

batoneq 18 Kwi 2008 22:19 18027 11
REKLAMA
  • #1 5051936
    batoneq
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    jest jakas mozliwosc zalozenia hasla na folder? ale cos w stylu ze klikasz dwa razy na folder i wyskakuje okienko by wpisac haslo, sciagalem wiele programow szyfrujacych ale z regoly one ukrywaja foldery a nie o to mi sie rozchodzi
  • REKLAMA
  • #2 5051949
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Cytat z Pomocy systemu Windows XP Professional:
    Aby zaszyfrować plik lub folder
    Otwórz program Eksplorator Windows.
    Kliknij prawym przyciskiem myszy plik lub folder, który chcesz zaszyfrować, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
    Na karcie Ogólne kliknij przycisk Zaawansowane.
    Zaznacz pole wyboru Szyfruj zawartość, aby zabezpieczyć dane.
    Uwagi

Aby uruchomić Eksploratora Windows, kliknij przycisk Start, wskaż polecenie Wszystkie programy, wskaż polecenie Akcesoria, a następnie kliknij polecenie Eksplorator Windows.
    Można szyfrować tylko pliki i foldery na woluminach systemu plików NTFS.
    Nie można szyfrować skompresowanych plików lub folderów. Podczas szyfrowania skompresowany plik lub folder zostanie zdekompresowany.
    Nie można szyfrować plików oznaczonych atrybutem Systemowy oraz plików znajdujących się w głównym katalogu systemowym.
    Podczas szyfrowania pojedynczego pliku wyświetla się komunikat proponujący zaszyfrowanie folderu zawierającego dany plik. Po zaakceptowaniu tej propozycji szyfrowane będą wszystkie pliki i podfoldery dodawane do danego folderu w przyszłości.
    Podczas szyfrowania folderu wyświetla się komunikat proponujący zaszyfrowanie także wszystkich plików i podfolderów w danym folderze. Po zaakceptowaniu tej propozycji szyfrowane będą wszystkie pliki i podfoldery znajdujące się w folderze oraz dodane do niego w przyszłości. Jeżeli użytkownik zdecyduje się jedynie na szyfrowanie folderu, to wszystkie aktualnie znajdujące się w nim pliki i podfoldery nie będą szyfrowane. Wszystkie pliki i podfoldery dodane do danego folderu w przyszłości będą jednak szyfrowane.
  • REKLAMA
  • #3 5051991
    batoneq
    Poziom 10  
    folder podswietlil sie na zielono, zaszyfrowany znaczy sie jest, ale nie ma hasla wymaganego,normalnie mam do niego dostep, na komputerze korzysta sie tylko z jednego konta uzytkownika wiec to nie jest rozwiazanie- FOLDER NA HASLO- klikasz na folder wyskakuje okienko z hasłem- to chce oiagnac, da sie?
  • #4 5052327
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Cytat:
    sciagalem wiele programow szyfrujacych ale z regoly one ukrywaja foldery a nie o to mi sie rozchodzi

Witam.
    Może to też i nie oto Tobie chodzi, nie wiem, ale jest taki program:
    Steganos Secure FileSharing 6
    Cytat:
    Ochrona prywatności. Zasada działania programu jest prosta i bardzo skuteczna. Aplikacja tworzy wirtualną, zaszyfrowaną partycję widzianą przez system jako dysk twardy. Dostęp do dysku otrzymujesz po uruchomieniu programu Secure FileSharing i autoryzacji (wpisaniu hasła). Każdy plik, który umieścisz na dysku, zostanie zaszyfrowany.

Jak założyć hasło na folder bez ukrywania go?

Ja z niego korzystam i mi właśnie o to chodzi. :D Może Tobie też by on odpowiadał. :D
    Pozdrawiam.
  • #5 5052674
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Przed kim chcesz ukryć ten folder ? , przed samym sobą ? Jeśli z komputera korzysta więcej osób załóż im konta użytkowników , wtedy wystarczy że uczynisz folder "prywatnym", szyfrowanie może ci przysporzyć problemów w przyszłości.
  • REKLAMA
  • #6 5053209
    batoneq
    Poziom 10  
    jakich problemow?
  • #7 5053686
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Typowych:zapomniane hasło, reinstalacja systemu bez zabezpieczenia haseł, poza tym szyfrowane pliki są podatniejsze na uszkodzenia.
  • #8 5053915
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Cytat:
    Steganos Secure FileSharing 6

Ja posługuje się tym programem od dwóch lat, do tej pory nie spotkało mnie nic przykrego z jego strony.
    Na okoliczność reinstalacji systemu, folder ten, mam utworzony na innej partycji niż systemowej.
    Poza tym, dla dodatkowego zabezpieczenia można robić jego kopię.
    Z pewnością jest wiele innych sposobów zabezpieczania danych, jednak po pewnych poszukiwaniach zdecydowałem się na Steganos i jestem zadowolony.
  • REKLAMA
  • #10 5871258
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    Witam podlacze sie pod temat
    mam konta administratora i konto goscia w windows vista jak uczynic pewne foldery folderami prywatnymi aby uzytkownik konta gosc nie mogl otworzyc danego folderu....
  • #11 5933827
    bambus1121
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    T co zapiszesz na pulpicie gdy bedziesz zalogowany jako gosć niepokaze sie nikomu innemu chyba ze zna hasło na administratora i twojego goscia. HYBA
  • #12 5933973
    razmus
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Polecam Ashampoo WinOptimizer 2009 jest darmowy,i bardzo prosty przyjazny i po polsku.W programie jest opcja prywatność bezpieczeństwo,a w niej pod opcja zaszyfruj-odszyfruj,klikasz ją i wybierasz stwórz samorozpakowujące archiwum exe.,ustalasz póżniej hasło i klikasz zaszyfruj(oczywiście wcześniej wskazujesz plik lub folder który chcesz zaszyfrować).Póżniej na pulpicie(to już oczywiście zależy od ciebie gdzie)wyskakuje ten folder z taką kłódką.Jak chcesz póżniej odszyfrować ten folder,klikasz ten folder i wyskakuje ci okienko z pytaniem o hasło ,wpisujesz go i chwilę póżniej wyskakuje ci odszyfrowany folder.Można też do tego użyć WinRara,ale to zdecydowani bardziej skomplikowane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał metody zabezpieczenia folderu hasłem w taki sposób, aby po dwukrotnym kliknięciu na folder pojawiało się okienko z prośbą o podanie hasła, bez ukrywania folderu. Standardowe szyfrowanie plików i folderów w systemie Windows XP (funkcja EFS) nie wymaga hasła przy dostępie, a zabezpiecza dane tylko na poziomie kont użytkowników. Wskazano, że w przypadku korzystania z jednego konta użytkownika nie jest to skuteczne rozwiązanie. Zaproponowano użycie programów zewnętrznych, które umożliwiają zabezpieczenie folderów hasłem z wywołaniem okienka hasła przy próbie otwarcia, takich jak Steganos Secure FileSharing 6 oraz darmowy mSzyfr. Wspomniano także o programie Ashampoo WinOptimizer 2009, który pozwala na tworzenie samorozpakowujących się archiwów z hasłem, co umożliwia zabezpieczenie folderów i wymaga podania hasła przy ich otwieraniu. Poruszono również temat tworzenia kont użytkowników w systemie Windows Vista i ustawiania folderów jako prywatnych, aby ograniczyć dostęp dla innych użytkowników. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy z szyfrowaniem, takie jak ryzyko utraty dostępu w przypadku zapomnienia hasła, uszkodzenia plików czy reinstalacji systemu bez odpowiednich kopii zapasowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA