logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scorpio '95 - brak odpowiedzi ECU przy użyciu Euroscan na OBD2

olfork 19 Kwi 2008 14:31 2063 12
REKLAMA
  • #1 5053654
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Pozyczylym euroscana i podlaczylem go na starym pc zgodnie ze wskazowkami z dwoma portami com, ford scorpio posiada zlacze obd2. Podlaczylm 3/4 pinow zgodnie z insrtukcja, po wyborze modelu samochodu i silnika, informacji o przekreceniu kluczyka i chwili komunikacji otrzymuje standadowy " No ecu response". Przegladlem cale forum, ale zadnych konkretow. Z tego co czytalem na obd2 nie powinno byc problemu, wiec o co chodzi ? 2. gdzie dokladnie mozna sprawdzic jaki ecu jest zamontowany ( narazie kombinuje kolejno ze wszystkimi modelami). ( system startowy od win98- ale to chyba nie ma znaczenia bo komunikacja z interfejsem jest)
  • REKLAMA
  • #2 5054519
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 979
    euroscan nie ugryzie tego sterownika
  • REKLAMA
  • #3 5054801
    olfork
    Poziom 23  
    W dolaczanej liscie widnieje ten scorpio. Skad takie przypuszczenie, ze moze byc nieobslugiwany ? 2. Gdzie mozna sprawdzic jaki symbol tego ECU jest w danym pojezdzie ?
  • Pomocny post
    #4 5055082
    fructon
    Poziom 33  
    rocznik 95 ma eec-v nie wiem jaki masz program do twojego euroscana ale może nie obsługiwac tego protokołu transmisji
  • Pomocny post
    #5 5055227
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1628
    mi się też wydaje ,że euroscan obsługuje forda tylko na starych gniazdach diagnostycznych, nie na obd2.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #6 5055376
    olfork
    Poziom 23  
    Z tego wynikaloby ze Scorpio II produkowano tez z innym gniazdem niz obd2... - bo na liscie aut obslugiwanych jest ten model, tak samo jak i w opcjach programu. Uzwam popularnego programu Visa. Jaki wiec interfejs / program musialbym miec by przeprowadzic jego diagnostyke ?
  • REKLAMA
  • #7 5056476
    fructon
    Poziom 33  
    jesli sprawa dotyczy silnika to jakikolwiek interfejs obd komunikujacy sie z protokołem pwm który tam masz
  • #8 5057228
    olfork
    Poziom 23  
    sprawa dotyczy wlasnie silnika/skrzyni, nie wiem jak mam cokolwiek sprawdzic skoro Visa mi sie nie komunikuje, sprobuje jeszcze scantool'em. A moze zle cos robie bo wpinam sie w zlcze obd2 obok kierownicy, a moze powinienem znalezc 3-pinowe gdzies pod maska ?!
  • Pomocny post
    #9 5057414
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3908
    Praktycznie żadnego Forda Euroscan nie robi, bo to że czasami uda się odczytać kody migowe w starych, to to żadna diagnostyka :!:
  • Pomocny post
    #11 5057931
    fructon
    Poziom 33  
    potwierdzam można ale to juz wczesniej napisałem
  • #12 5057991
    olfork
    Poziom 23  
    Podpialem, spobowalem i kleska :( juz sam nie wiem czy to wina interfejsu, auta, zlego podpiecia czy co...

Scantool -(z ang) - "nie wykryto zadnego interfejsu przejdz do konfiguracji portów"

ScanMaster - (z ang)" port com jest gotowy (znaczek akceptacji)
    "twoj ECU nie odpowiedzial" - znaczek "skreslenia"

:(
  • #13 5058002
    fructon
    Poziom 33  
    bracie czytaj uważnie wszystko żeby tan program zadziałał musisz miec interfejs na elm 320

Podsumowanie tematu

✨ Ford Scorpio z 1995 roku posiada sterownik silnika EEC-V, który może nie być obsługiwany przez program Euroscan, zwłaszcza w wersji komunikującej się przez złącze OBD2. Euroscan prawdopodobnie obsługuje starsze gniazda diagnostyczne Forda, a nie standard OBD2 stosowany w tym modelu. Diagnostyka wymaga interfejsu kompatybilnego z protokołem PWM używanym przez ECU Scorpio II. Użytkownik próbował podłączyć Euroscan i inne programy (Visa, Scantool, ScanMaster) do złącza OBD2 przy kierownicy, jednak bez powodzenia – brak odpowiedzi ECU lub brak wykrycia interfejsu. Zalecane jest użycie interfejsu opartego na układzie ELM320, który jest kompatybilny z protokołem transmisji sterownika. Informacje o symbolu ECU można znaleźć bezpośrednio w pojeździe, jednak brak jest jednoznacznej lokalizacji w dyskusji. Wskazano, że Scorpio II mógł być wyposażony w różne typy złączy diagnostycznych, w tym 3-pinowe pod maską, co może wymagać innego podejścia do diagnostyki niż standardowe OBD2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA