logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofo Technics RS-BX501- rozmagnesowanie głowicy?

MAJSTER XXL 19 Kwi 2008 16:40 6641 2
REKLAMA
  • #1 5054074
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 425
    Witam, na fotce poniżej zamieszczam widok głowicy, nie znam jej typu.
    Zastanawiam się nad rozmagnesowaniem jej lutownicą transformatorową, ale nigdy tego nie robiłem. Czytałem o tym, że trzeba włączyć i zbliżyć do głowicy, wykonywać okrężne ruchy i oddalać od głowicy i wyłączyć lutownicę. Pytanie, na ile takie czary są skuteczne? Sprzęt jeszcze gra przyzwoicie, ale może przydałoby mu się to rozmagnesowanie. Ostatecznie kupiłbym nową głowicę, ale nawet nie wiem, gdzie taką dostanę, razem z tym mechanizmem obrotowym do autoreversu. Proszę o wypowiedź osoby, które rozmagnesowały skutecznie głowice i wiedzą jak to zrobić.
    Załączniki:
    • Magnetofo Technics RS-BX501- rozmagnesowanie głowicy? P1000464.JPG (140.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5054191
    adamniuch
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Z mojego doświadczenia, raczej bym nie polecał tej metody rozmagnesowania, bardzo łatwo można namagnesować części mechanizmu magnetofonu, np oś wałka napędowego i okolic. Sam stosuję taśmę specjalną do rozmagnesowania głowic oraz toru prowadzenia taśmy(koszt ok 100 - 200pln). Są też specjalne "pióra" do rozmagnesowania. Jeśli spadły ci na odsłuchu wysokie tony to jest prawdopodobne zużycie głowicy lub zabrudzenie. Zużycie łatwo zauważyć wzrokowo, jeśli pod odpowiednim kątem oglądniesz czoło głowicy i jest zauważalny ślad po taśmie wyślizgany na czole głowicy to głowica do wymiany.
    Za czasów gdzie nic nie było, udało mi się dostać na giełdzie podobne głowice. Wymiana też dotyczyła magnetofonu technics. Tylko okazało się, że podstawa głowicy(okrągła) jest za wysoka. Ta głowica pracuje w systemie mechanizmu autorewers - głowica się obraca. Po bardzo trudnym i precyzyjnym spiłowaniu w/w podstawy, głowicę zamontowałem i rozpoczął się proces regulacji parametrów elektrycznych, m.in prądu podkładu i kilka innych. Magnetofon z nową głowicą pracuje do dziś. Teraz gdybym miał to powtórzyć to raczej oparł bym się na serwisie i oryginalnych częściach.
  • #3 5054279
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Ja sobie zrobiłem sam cewkę do rozmagnesowania głowic. Cała zabawa polega na znikającym polu - można to zrobić na zasadzie coraz mniejszej aplitudy prądu podawanego na cewkę demagnetyzera (tak jak jest to w kasetach) albo też na zasadzie stałej wartości prądu ale oddalaniu od głowicy cewki (tak jak jest to w denagnetyzerach w postaci podłużnej). Odpowiednia cewka podłączona do lutownicy działa podobnie jak ten drugi typ demagnetyzera - tylko należy pamiętać o oddalaniu od głowicy i wyłączeniu dopiero jak jest daleko od głowic (ok. 0,5 - 1 metra).
    W tym magnetofonie śmiało możesz stosować każdą metodę.
    Nie wolno rozmagnesowywać głowic magnetorezystancyjnych (typu AZ i magnetofony DCC) oraz na czas rozmagnesowania należy daleko wynieść nośniki magnetyczne (kasety, dyskietki) aby nie było przykrej niespodzianki.
REKLAMA