logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radioodtwarzacz Philips - jak zapobiec utracie pamięci kodu?

mam16v 19 Kwi 2008 17:24 1683 6
REKLAMA
  • #1 5054216
    mam16v
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam
    mam stary radioodtwarzacz kasetowy philips kodowany,
    przy każdym uruchomieniu rozrusznika jest na tyle duży pobór prądu że odcina się zasilanie do radio i musze ciągle wprowadzać kod

czy może to być wina słabego kondensatora??
    a może jest na to sposób??

Radioodtwarzacz Philips - jak zapobiec utracie pamięci kodu?
  • REKLAMA
  • #2 5054240
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Jak radio gra to wyłącz go i trzymając klawisz strojenia w górę (^) włącz go. Wpisz kod i radio będzie chodzić bez kodu - będzie wygodniej.
  • REKLAMA
  • #3 5054270
    mam16v
    Poziom 10  
    OK!
    zaraz sprawdze czy działa ten sposób

to przy okazji zapytam czy w blaupunk'cie BMW też da sie zrobić by nie wbijać kodu
    (spalona żarówka i b.ciężko cokolwiek na wyświetlaczu dojrzeć)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5054319
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Z klawiatury w BMW kodu nie wyłączysz. Żarówka to tania sprawa - 70gr do 1 zł.
  • REKLAMA
  • #5 5055318
    mam16v
    Poziom 10  
    dzięki za info
    w philipsie działa ta metoda(a już doszedłem do perfekcji z wbijaniem kodu :D)
    zupełnie poprawił się komfort używania radio

ale przy każdym odpalaniu wyłącza się radio
    czy dałoby poprawe wymiana odpowiedniego kondensatora lub wstawienie takiego w obwód aby podtrzymał zasilanie na kilka sekund?/.
  • #6 5055498
    wamp
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Kondenator nic nie pomoże, rozrusznik i tak mu zabierze zgromadzony ładunek, czy inne odbiorniki np. wycieraczki, zatrzymują się podczas rozruchu?, a może przyszła pora na wymianę akumulatora. Odwiedz warsztat samochodowy i tam Ci sprawdzą akumulator testerem na obciążenie.
  • #7 5055658
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A aby napewno masz plus stały i plus po kluczyku poprawnie podłączony ? Jakie to auto ?

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starego radioodtwarzacza kasetowego Philips z zabezpieczeniem kodowym, który traci pamięć kodu po każdym uruchomieniu rozrusznika z powodu spadku napięcia wywołanego dużym poborem prądu. Zaproponowano metodę uruchomienia radia z wciśniętym klawiszem strojenia, co pozwala na wpisanie kodu i uniknięcie konieczności ponownego wprowadzania go przy kolejnych włączeniach. Dyskutowano również o możliwości poprawy sytuacji przez wymianę kondensatora lub zastosowanie kondensatora podtrzymującego zasilanie, jednak odrzucono tę opcję, ponieważ rozrusznik i inne odbiorniki samochodowe rozładowują zgromadzony ładunek. Zasugerowano sprawdzenie stanu akumulatora za pomocą testera obciążeniowego w warsztacie samochodowym. Poruszono także kwestię poprawności podłączenia stałego plusa i plusa po stacyjce oraz zapytano o model samochodu. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o radiu Blaupunkt w BMW, gdzie nie ma możliwości wyłączenia kodu z klawiatury, a wymiana żarówki wyświetlacza jest tanim rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA