logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przegrać film z DVD na VHS z zabezpieczeniem Macrovision?

twingo 30 Wrz 2002 15:39 3123 9
REKLAMA
  • #1 49307
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Witam.
    Pytanie lamerskie. Czy ma ktoś z Was schemat "dekodera" Macrovision.
    Chcę przegrać film z DVD na VHS a te gnojki mi to uniemożliwiają.
    Jeśli byłby ktoś tak miły i wrzucił jakiś schemacik będę wdzięczny.
    W moich zbiorach nie mogę odnaleźć ale jestem pewien, że widziałem w jakimś elektronik hobby lub tym drugim.

Thanx.
  • REKLAMA
  • #2 49423
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Wrzuć to na peceta zgraj Virtual Dub- em czy czymś podobnym (Gordian Knot) i nagraj na video przez TV- out z karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #3 49486
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Dzięki za podpowiedż ale sądzę, że prościej zbudować dekoder ( szczególnie,że nie jest zbytnio skomplikowany ) niż bawić się godzinami z komputerem. Ponadto po tylu kompresjach,przegrywaniach itp. obraz zapewne będzie mizernej jakości.
    Szukam schematu dekodera i tyle.
    Znalazłem wczoraj w Praktycznym elektroniku z 12/1997 ale jest na atmelku a nie ma programu.
    Jeśli ktoś może pomóc to plizzzzzzzz....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 59700
    casio99
    Poziom 11  
    :lol:
    hej to moze ja dorzuce swoja musztarde po obiedzie :D

moze malo techniczne ale skuteczne:
    dvd na kompie ,a z wyjscia tv-out i z sound karty na bezprzewodowy nadajnik
    na wideorekorderze mam taki sam odbiornik z tego zestawu (60 euro)tez
    przez cinch adaptery na scart video

oszczedzam 8 metrow kabla przez caly pokoj i to polaczenie nie przenosi macrovision !! :idea:
    cu
    casio99
  • #9 234881
    zenonb
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.
    A jeszcze prościej zastosować DVDGenie i wyłączyć Macro.
  • #10 242584
    mkkuz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Kiedyś znalazłem w internecie opis urządzenia na microprocesorku PIC. Zbudowałem, zaprogramowałem i działa. jeśli kogoś to zaiteresuje to poszukam w swoich zbiorach schematu i pliku bin do PIC'a

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu przegrywania filmów z DVD na VHS z zabezpieczeniem Macrovision. Użytkownik poszukuje schematu dekodera Macrovision, który umożliwiłby obejście tego zabezpieczenia bez konieczności używania komputera i wielokrotnych kompresji pogarszających jakość obrazu. Wskazano różne metody, m.in. przegrywanie przez komputer z użyciem programów VirtualDub lub Gordian Knot oraz nagrywanie sygnału TV-out z karty graficznej. Zaproponowano również rozwiązania sprzętowe, takie jak budowa dekodera opartego na mikrokontrolerze PIC lub Atmel, choć brak jest dostępnych programów do Atmela. Podano linki do stron z informacjami o dekoderach Macrovision. Alternatywnie zasugerowano użycie oprogramowania DVDGenie do wyłączenia zabezpieczenia Macrovision. Jeden z użytkowników opisał nietypowe rozwiązanie bezprzewodowego przesyłania sygnału video i audio z komputera do wideorejestratora, co omija problem Macrovision. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące kompatybilności z modelami DVD, w tym urządzeniem marki AEG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA