logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć zabezpieczenia przy przegrywaniu kaset VHS na DVD?

Sebastian.R 22 Lis 2006 10:19 9131 12
REKLAMA
  • #1 3250298
    Sebastian.R
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Mam takich parę kaset do przegrania i nie mogę ich przegrać bo wyskakuje mi na tv info że "materiał niemożliwy do nagrania..." i wyłącza mi nagrywanie w nagrywarce DVD. Ja wiem że idealnym sposobem jest kupno videokorektora za 99zł ale za taką kase mam orginalną DVD z tymi bajkami. Ale nie tędy droga. Chodzi mi o sposób ominięcia tych szpilek w sygnale composite (CHINCH). Myślę o modyfikacji tego układu (fragment.gif). Jest to detektor synchro z inventerem. Czyli między impulsem synchro w composite utrzymuje się stan wysoki. Poniżej znajduje się przebieg video. Chodzi mi o taki układ który zlicza od pierwszego synchro do końca "B" a potem wstawia około 3.8V przed następnym synchro. Tak zdaje sie można pozbyć tego paskudnego zabezpieczenia. I zarchiwizować zabezpieczony materiał. Dobrze kombinuje? Może gdzieś błądze? Prosze o sugestie... Wiem że na giełdzie elektronicznej można kupic taki videokorektor tylko że ...... mieszkam na zadupiu gdzie do giełdy (pod Krakowem czy Katowicami) mam dosyć daleko.
    Wole więc samemu coś takiego zrobić. No oczywiście z Waszą pomocą. Dzięki za pomoc z góry!
    Załączniki:
    • Jak ominąć zabezpieczenia przy przegrywaniu kaset VHS na DVD? fragment composite.GIF (3.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ominąć zabezpieczenia przy przegrywaniu kaset VHS na DVD? fragment.GIF (7.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3250423
    grafii1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    witam , kiedyś widziałem gdzieś w czasopiśmie korektor sygnału video oparty na 555 i 4066 , zasadą było wycinanie fragmentu treści sygnału umożliwiając w ten sposób przegrywanie kodowanych kaset . Pamiętam że był to 12 numer ale jakiego pisma ??? , poszukaj noże coś znajdziesz ,
    pozdrawiam
  • #3 3252350
    Sebastian.R
    Poziom 20  
    Czy to było coś takiego?
    No tak!
    Ne555 jako generator. Długość przebiegu w composite to 12µs . Czyli ne555 musiałby generować sygnał (i wysterowywać klucz w 4066) w czasie krótszym od 12µs. Ale jakim? Ten schemat z detektorem i inwenterem synchro byłby do sterowania ne555.
    Czyli byłoby tak: najpierw synchro --> włącza klucz "X" i "Y" a odwrócone synchro --> ne555 po czym (gdy w ne kończy się cykl) wyłącza klucz "Y".
    Dobrze?
    Wie może ktoś jaka częstotliwość generatorka?
    Załączniki:
    • Jak ominąć zabezpieczenia przy przegrywaniu kaset VHS na DVD? układ.GIF (25.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3253339
    grafii1
    Poziom 17  
    Witam , znalazłem czasopismo jest to praktyczny elektronik 12/1993 strona 6 do 10 z dokładnym opisem
  • Pomocny post
    #6 3253515
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Odbierz PW
  • REKLAMA
  • #7 3259632
    Sebastian.R
    Poziom 20  
    Bardzo fajny artykuł . Szkoda że o ... SECAMie. Przecież w PALu to nieco inna zasada (pacz wyżej) kodowania. Będę musiał sam coś takiego skonstruować i dać na forum (finalny i działający ;) ).
    Mam wrażenie że albo nikt nic nie wie w tym temacie (no co z tego że SECAM ,równie dobrze NTSC) albo wszyscy się boją o tym mówić , albo że ktoś szybko kasuje wartościowe posty. No sam nie wiem co jest???
    Jak pamiętam to na ŁKSie czy Górniaku pełno było handlujących kasetami. Nawet syn znajomej miał kilka magnetowidów i "jechał". Akurat wtedy myślałem że jest entuzjastą RTV (hehehe... mały wtedy byłem :) ).
    No nie oczekuje "głowy na tależu" ale jakieś info czy komuś się udało coś takiego zrobić. No i czy wytłumaczyłby mi zasade na której mu działa.
    Jestem wytrwały. Poczekam. Za wszystkie posty dziękuje. I pozdrawiam
  • #8 3261415
    grafii1
    Poziom 17  
    Witam , nie wiem czy tyczy się wskazanego artykułu 12/93 ale jesteś w błędzie , kiedyś zrobiłem ten układ i pracował bez zarzutu , przegrałem nawet kilka taśm do domowego użytku
  • #9 3266465
    Sebastian.R
    Poziom 20  
    No to na dowód fragment tego artykułu..
    Jest to praktyczny elektronik nr12/93
    Załączniki:
    • Jak ominąć zabezpieczenia przy przegrywaniu kaset VHS na DVD? fragment1.GIF (34.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ominąć zabezpieczenia przy przegrywaniu kaset VHS na DVD? ów_schemat.GIF (32.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 3271118
    grafii1
    Poziom 17  
    Witam , z tego co pamiętam to wycina '' szpilki '' efektem tego jest u góry ekranu ciemny pasek o regulowanej wysokości , ustawiamy tak żeby nie było widać tego paska na ekranie ale żeby nie było też cyklicznych zaciemnień obrazu i to cała filozofia , nie ma sensu szukać dziury w całym skoro ten układ zdaje egzamin
    PS.
    mimo że w opisie jest mowa o sekamie to działa na 100% w palu został przetestowany
  • REKLAMA
  • #12 5943580
    pajak1000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Czy ktos ma schemat tego urzadzenia antyfota bo szukam i znalesc nie moge a potrzebje do archiwizacji strych kaset

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu omijania zabezpieczeń sygnału wideo (tzw. "szpilek") w kasetach VHS podczas przegrywania na DVD, które powodują komunikat o niemożliwości nagrania materiału. Proponowanym rozwiązaniem jest konstrukcja układu elektronicznego bazującego na detektorze synchronizacji i inwerterze sygnału composite, sterującego generatorem NE555 oraz kluczem analogowym 4066, co pozwala na wycinanie fragmentów sygnału zabezpieczającego. Wskazano artykuł z czasopisma "Praktyczny Elektronik" nr 12/1993 (strony 6-10), opisujący korektor sygnału video działający na zasadzie wycinania fragmentów sygnału, pierwotnie dla systemu SECAM, ale potwierdzono skuteczność również w systemie PAL. Układ powoduje powstanie ciemnego paska u góry ekranu, którego wysokość można regulować, aby uniknąć widocznych artefaktów obrazu. Dyskusja podkreśla, że takie rozwiązanie jest skuteczne i stosowane do archiwizacji zabezpieczonych materiałów VHS, mimo że oryginalne urządzenia (videokorektory) są dostępne na rynku, ale często trudno dostępne lokalnie. Wątek kończy się stwierdzeniem, że temat jest obecnie mniej aktualny ze względu na zanik kaset VHS w sprzedaży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA