logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kodeki HD h264 - Proszę zaproponować zestaw do wszystkiego.

adam22341 19 Kwi 2008 22:11 10288 6
REKLAMA
  • #1 5055295
    adam22341
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam kilka filmów w kodeku h264 o rozszerzeniu .MKV
    Nie wiem czym to ustrojstwa odtwarzać.

Namieszałem sobie zdziewko w systemie bo zainstalowałem kilka power packów a potem usuwałem je i instalowałem od nowa po kilkanaście razy w różnych konfiguracjach. Nie wiem może wszystko jest w porządku i kodeki się poprawienie odinstalowały jednak filmy nie chodzą jak trzeba. Sprawdzam sobie graphedit jak jest strumień przesyłany i nie zawsze jest tak jak trzeba.

Procek P IV 2.8 ghz ram 1GB karta GF 5200 128 MB ramu. win xp prof

Miałem takie wynalazki jak :
    Dvix power pack 1.5 i 1.6b
    Core Avc 1.6
    power dvd 7
    Combined-Community-Codec-Pack-2008-01-24
    MatroskaSplitter
    ffdoshow 18.05.2008

A więc tak:

Obecnie w systemie siedzą takie kodeki natomiast to czego nie wymienię poniżej odinstalowałem . Posiadam :

Combined-Community-Codec-Pack-2008-01-24
    Core Avc 1.6
    MatroskaSplitter - najnowszy.

W opcjach Combined-Community-Codec-Pack-2008-01-24 odznaczyłem opcję h 264 żeby Core Avc 1.6 mógł się zając obróbką tego formatu.

Sprawdzam potem film Transformers 2007 .720p (1280x528) .mkv przez graphedit i okazuje się, że nie ma kodeka. Oczywiście w tym czasie w systemie siedziały kodeki powyżej.

Pytania:
    Jak to wszystko poustawiać żeby w miarę dobrze chodziło ??
    Gdzie ustawić żeby matoska był domyślnym splitterem w systemie???
    Gdzie ewentualnie sprawdzić w systemie, że jakieś kodeki sie gryzą lub są błędy w rejestrze po pozostałych kodekach ??

Ja sprawdzałem to programami cocdec sniper i DSClean wszystko wydaje się być ok. Powiem tyle, że po odinstalowaniu wszystkich kodeków z systemu cocdec sniper pokazuje że jest 120 kodeków - dużo z nich to Creativa a reszta to chyba Windowsowe.

Jakieś ambitne pomysły????:?::?::?:
  • REKLAMA
  • #2 5055680
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Co masz faktycznie w systemie możesz sprawdzić programem gspot. Z menu wybierz system -> List codecs and...
    Będziesz miał listę zainstalowanych w systemie kodeków (niestety gspot nie pokazuje niektórych parserów). Pozycje pokazane na czerwono na pewno nie bedą OK. Co do plików MKV to starcza sam plik MatroskaSplitter.ax oraz kodek - w Twoim przypadku kodek AVC możesz znaleźć np. w paczce QuickTimeAlternative wersja <= 1.80 jeśli dobrze pamiętam. Na Twoim miejscu jednak odinstalowałbym te wszystkie paczki, łącznie z ffdshow, potem sprawdzić gspotem co zostało, odrejestrować i wywalić (jak znasz konkretną nazwę filtru *.ax - sprawdź jego datę i wyszukaj inne pliki o tej samej dacie utworzenie/modyfikacji - możliwe , że będą to też pliki tego filru - biblioteki dll najpierw wyrejestrowujesz, potem usuwasz), na koniec zainstalować tylko ffdshow, bo obsługuje większość znanych formatów. Potem dorzucić tylko to co potrzebne, czyli np. MatroskaSplitter.ax.
    Chyba, że zajmujesz się obróbką filmów - wtedy sam ffdshow nie wystarczy.
  • REKLAMA
  • #3 5056025
    webmortiz
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Polecam najnowsze Combined-Community-Codec-Pack. I do tego real alternative czy jak tam sie nazywaly te kodeki do rmvb. Na tym powinno wszystko smigac. Ewentualnie najnowszego divx wrzucic zeby miec webowego playera dla przegladarki lub jesli niepoprawnie avi niektore pojda. Taki pack zawsze u siebie instaluje i nie ma z niczym problemu. Prz tym zwracam uwage zeby przy instalacji odznaczac instalacje playerow i roznych paskow do przegladarek.
  • REKLAMA
  • #4 5056278
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Nie jestem pewien czy mam rację, ale wydaje mi się że VLC obsługuje ten kodek. Sprawdź czy tak jest, program ma tą zaletę że posiada własne kodeki... Nie zroisz sobie syfu w systemie instalując po 10 codec-packów niewiadomego pochodzenia....
  • REKLAMA
  • #5 5056299
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Pobierz dziobas rar player (ma w sobie wszystkie kodeki i nie trzeba nic instalowac).
    Albo mPlayer i kodeki binarne i tez bedzie smigac jak nalezy.
    Pamietaj tez by unikac jak tylko sie da tych wszystkich mega codec packow bo to tylko system zasmieca i spowalnia.
  • #6 5056774
    adam22341
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A jak wyrejestrować te biblioteki .ddl i kodeki .ax z systemu ?????

VLC to ja mam. Z vlc da się otwierać pliki mkv jednak vlc ma jedną wadę. Nie obsługuje DTS i głośników powyżej 5.1. A ja Mam układ 6.1

Panowie ja nie mam problemu z divxami bo to nie jest problem tylko z HD. Gdzie procesor zajmuje się obróbką obrazu 1920x1080 lub 1280x768.

Ściągnijcie sobie Transformers 2007 .720p (1280x528) .mkv w tym rozszerzeniu i sami spróbujcie to odpalić. Jedynym programem, który sobie u mnie poradził to był vlc. Reszta playerów ledwo to ciągnie.

A jak wyrejestrować te pliki ddl i kodeki .ax z systemu ?????
  • #7 5057625
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Cytat:

A jak wyrejestrować te pliki ddl i kodeki .ax z systemu ?????

Kolega chyba zapomniał z googla skorzystać
    google <=wyrejestrowanie pliku dll
    Pierwszy link i jest odpowiedź:
    http://support.microsoft.com/kb/249873/pl

Cytat:
    Ściągnijcie sobie Transformers 2007 .720p (1280x528) .mkv w tym rozszerzeniu i sami spróbujcie to odpalić.

Nie namawiaj do złego. Jak możesz to wrzuć na serwer jakiś krótki plik wideo w tym samym formacie i zakodowany tymi samymi kodekami, jak te transformery (identyczne parametry) i podaj do niego linka, to będzie można sprawdzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada filmy w formacie MKV z kodekiem H.264 i ma problemy z ich odtwarzaniem na komputerze z procesorem Pentium IV 2.8 GHz, 1 GB RAM, kartą graficzną GF 5200 128 MB oraz systemem Windows XP Professional. W systemie zainstalowano różne pakiety kodeków, takie jak DivX Power Pack 1.5 i 1.6b, Core AVC 1.6, Combined Community Codec Pack (CCCP) z 2008 roku, MatroskaSplitter oraz ffdshow, co spowodowało konflikty i problemy z odtwarzaniem. Zalecane jest całkowite odinstalowanie wszystkich pakietów, ręczne wyrejestrowanie filtrów .ax i bibliotek .dll, a następnie instalacja tylko ffdshow oraz MatroskaSplitter, które obsługują większość formatów i kontenerów. Alternatywnie polecane są odtwarzacze z własnymi kodekami, takie jak VLC lub Dziobas RAR Player, które nie wymagają instalacji dodatkowych kodeków i radzą sobie z plikami HD MKV. VLC ma jednak ograniczenia w obsłudze dźwięku DTS i konfiguracji głośników powyżej 5.1, co jest problemem dla układu 6.1 użytkownika. Wskazano także narzędzie GSpot do diagnozy zainstalowanych kodeków oraz link do instrukcji wyrejestrowania plików DLL w systemie Windows. Sugerowano unikanie instalacji wielu pakietów kodeków, które mogą zaśmiecać system i powodować konflikty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA