logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica step-up. Jak uniknąć spadku napięcia?

lud_wik 20 Kwi 2008 07:43 2022 4
REKLAMA
  • #1 5055976
    lud_wik
    Poziom 10  
    Witam serdecznie.
    Mam pytanie do kolegów odnośnie przetwornicy step-up (próby robiłem na LM2733 i MAX1771) a właściwie spadku napięcia jaki pojawia podczas podłączania jej bezpośrednio do bateryjki litowej (CR2450, 3V, ok.600mAh). Napięcie na wyj. przetwornicy założyłem na +15V. Otóż po podłączeniu ww przetworniczek (podkreślić należy, że bez żadnego obciążenia - sama przetwornica) spadek napięcia na baterii wynosił 2V. W moim układzie jest to niedopuszczalne gdyż nastąpi restart mikroprocesora. Czy jest jakiś sposób by uniknąć tego niepożądanego zjawiska?A może jest przetwornica, która nie powoduje owego spadku?
    Z góry dziękuję za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 5056231
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Nie znoszę pytań z ukrywaniem podstawowych informacji. Jakim prądem ma być obciążana ta przetwornica?

To, że napięcie siada wcale mnie nie dziwi - LM2733 ma ograniczenie prądu klucza na poziomie 1A, przy MAX1771 już można dobrać prąd klucza. Ale bez podstawowej informacji nie sposób odpowiedzieć na tak zadane pytanie.
  • REKLAMA
  • #3 5056262
    lud_wik
    Poziom 10  
    Witam!
    Otóż przetwornica ma dać w impulsie ok. 400mA. Nie będzie to więc praca ciągła. Obciążenie będzie załączane po odliczeniu odcinka czasu i wtedy chciałbym z kondensatora ok.200uF (na wyjściu przetwornicy) "póścić" ten prąd w impulsie. I właściwie to wszystko. Tylko nie wiem dlaczego bez obciążenia (sama przetwornica) daje ten spadek napięcia na baterii.
    Mam nadzieję, że te dane wystarczą by mi coś doradzić.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 5060263
    lud_wik
    Poziom 10  
    A może by tak dać na zasilanie procesora ze 2 tantale 100uF o niskim ESR i wtedy włączenie przetwornicy i spadek na baterii nie powinny powodować restartu uP. Co o tym koledzy sądzicie?
  • #5 5060742
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Odpowiem Ci obrazowo - usiłujesz do kaszlaka (malutka bateryjka) podpiąć naczepę od TIRa (przetwornicę) i chcesz to zaciągnąć na Mont Blank (12V 400mA). Naprawdę uważasz, że to rozsądne?

Potrzebujesz krótkiego impulsu 12V? To ładuj kondensator powolutku (rozpędzaj kaszlaka z naczepą powoli) i dopiero po naładowaniu kondensatora po stronie wtórnej (po rozpędzeniu zestawu) obciąż stronę wtórną przetwornicy na czas który potrzebujesz (wjedź rozpędem na górkę, na którą da się w ten sposób wjechać - nie pchaj się na Mont Blank).

Podsumowując: potrzebujesz nie przetwornicy, która da Ci ciągłe 12V 400mA. Potrzebujesz przetwornicy, która naładuje Ci małym prądem kondensator do żądanego napięcia i dopiero potem możesz tego napięcia użyć.

Jakbyś podał zastosowanie - być może znalazłoby się inne rozwiązanie problemu.
REKLAMA