logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór spawarki do garażu do spawania nierdzewki do 600 zł - co polecacie?

WARRIOR 20 Kwi 2008 12:45 9999 4
REKLAMA
  • #1 5056800
    WARRIOR
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Potrzebuję zakupić spawarkę do garażu (ogólne zastosowanie) żeby czasami coś pospawać (będzie rzadko używana).

Potrzebuję też nią obecnie pospawać kilka rurek 50,8mm x grubość 1,5mm. Spawy nie muszą być piękne tylko szczelne i wytrzymać do ok 2barów.

Co polecicie do ok 600zł ? I jakiej elektrody użyć do nierdzewki ?

Zwykła transformatorowa np.
    http://allegro.pl/item344656636_spawarka_300a_nowy_model_gwarancja_d_o_d_a_t_k_i.html
    czy może inwerterowa:
    http://allegro.pl/item345009859_spawarka_inwenterowa_tig_flora_100_a_nowa_gwa_fv.html
    lub tani migomat ?
    http://allegro.pl/item350625119_migomat_bezbutlowy_klauss_120_a_drut_gratis_.html

Którą łatwiej pójdzie pospawanie nierdzewki ? I będzie do zastosowań ogólnych ?
  • REKLAMA
  • #2 5057791
    elster
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Na Twoim miejscu wybrałbym na pewno inwertera, tym bardziej, że jest wyposażony zarówno w uchwyt TIG, jak i uchwyt elektrodowy. Docenisz jego zalety, kiedy przyjdzie spawać w terenie albo n.p. na drabinie - spawarka na plecy i jedziesz.Jedynym problemem może być brak na rynku części eksploatacyjnych ( n.p. dysze), jeżeli są inne od powszechnie stosowanych. Znając inwencję polskich majstrów - na pewno dałoby się coś zaadaptować. Nie sądzę, żeby przy tej cenie spawarka była wyposażona w jonizator, układ antyprzyklejeniowy czy załączanie elektrozaworu gazu w rączce, ale to wszystko można dorobić. Bez jonizatora jest utrudnione zajarzanie łuku przy spawaniu metodą TIG, ale tu już wszystko zależy od ręki spawacza. PS: nie spotkałem się z metodą spawania Mig-Mag bez użycia gazu osłonowego, więc trudno mi cokolwiek radzić na temat spawarki działajacej w tym trybie. Na pewno nie podoba mi się wielkość szpuli z drutem, którą można załadować - typowe to 5 - 15 kg.
  • REKLAMA
  • #3 5057929
    WARRIOR
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czyli dla zastosować domowy i pospawania nierdzewki na której mi teraz głównie zależy wystarczy ta inwerterowa którą podałem wyżej ?

Do jakiej max. grubości materiałów starczy tak FLORA TIG 100S (100A) ?
  • REKLAMA
  • #4 5058067
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Można spawać mig mag bez gazu drutem samoosłonowym , jest on jednak bardzo drogi , zwykły drut kosztuje ok 5zł/kg natomiast samoosłonowy ok 45zł/kg , transformatorówką i elektrodami ciężko jest pospawać drobne i cienkie elementy , do spawania tym inwerterem jakoTIG potrzebujesz dodatkowo butle z gazem i reduktorem , nie miałem tej spawarki więc nie powiem czy ma faktycznie te 100A , jeśli tak to w bardzo krótkim czasie tzn. np. 10% cyklu pracy ( 1min /10min) , można kupić mocniejsze inwertery ale wiadomo większe koszty no i osobno trzeba kupić uchwyt TIG , to koszt średnio ok 350zł , potem butla z gazem i reduktor , koszty rosną.
    Pozdr
  • #5 5058880
    elster
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Z opisu spawarki wynika, że jest wyposażona w uchwyt TIG, więc problem wydania pieniędzy na jego zakup nie istnieje. Butlę z argonem i reduktorem można wydzierżawić, kiedy jest potrzeba bardziej intensywnej pracy - płaci się tylko za gaz i kilka zł miesięcznie za dzierżawę. Mając inwertorowe żródło prądu DC można się pokusić o spawanie bez gazu za pomocą odpowiednich elektrod nie tylko stali nierdzewnej, ale n.p. również żeliwa.
REKLAMA