logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku przez HDMI w Pioneer 917 i DV400 przy połączeniu z TV LG 42LF76

wrobip 20 Kwi 2008 17:12 3353 11
  • #1 5057873
    wrobip
    Poziom 11  
    Witam! Kupiłem sobie ampli pioneera 917 oraz dvd dv 400, oraz kable HDMI za 300zl jeden z certyfikatem. Mam mały problem po podłaczeniu ampli z dvd poprzez kabel HDMI nie ma dzwieku z głośników. Jak podłącze TV LCD LG 42LF 76 + ampli + dvd poprzez dwa kable Hdmi tv->hdmi<-ampli ampli->hdmi-<dvd, to dzwiek oraz obraz idzie na tv ale poprzez głośniki podłaczone do ampli nic nie słychać.
    Jaki może być tego powód??? !!!! Już wszystkie opcje w instrukcji ampli przewertowałem i dalej nic. Poprzez wejscie coxial wszystko gra, ale przez hdmi nie ma dżwieku.
    Pomocy bede wdzięczny jak ktoś odpisze na forum lub maila wrobip(_at_)wp.pl
  • #2 5059612
    adamniuch
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Duże prawdopodobieństwo, że amplituner nie obsługuje hdmi wersja 1.3,
    tylko wersję 1.2 lub nawet 1.1. Trzeba sprawdzić w instukcji obsługi, dane techniczne, a zwłaszcza parametry gniazd.
  • #3 5060917
    wrobip
    Poziom 11  
    Oki dzięki ale to chyba nie to. Tak sobie myślałem nad tym problemem i poczytałem i doszedłem do wniosku że najprawdopodobniej wejście hdmi nie jest podłączone w ampli tylko służy jako przesył sygnału dalej, a sam on w sobie nie przeżuca na głośniki. Troche to do bani ale jak producent tak to rozwiązał to ja grzebać w tym nie będe, po prostu kupie coaxiala i podłącze go.
    Jak ktoś by miał jakiś pomysł będe wdzięczny.
  • #4 5496480
    livestyle
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witaj. Mam ten sam sprzet i mam ten sam problem trzeba podlaczyc poprzez coaxa HDMI przesyla tylko obraz. Mam do Ciebie pyt:
    Czy twoj ampli nie grzeje Ci sie jak stoi na nim DVD?
    Moj sie grzeje strasznie z DVD na grzbiecie, jak zdejme z niego DVD to temp obudowy z gory jest ponad 50-80 stopni. Czy zalacza Ci sie wentylator w czasie pracy amplitunera? Pozdrawiam
  • #5 5499470
    wrobip
    Poziom 11  
    Witam. Tak właśnie podłączyłem i działa. A co do grzania to ten model nie ma wentylatora i dlatego się tak grzeje, dzwoniłem do producenta i powiedział że to normalne. Przed przegrzaniem czuwa czujnik temperaturowy :). Pozdrawiam
  • #6 5501574
    livestyle
    Poziom 11  
    Wentylator to on ma bo zdjąłem obudowę i jest. Dzisiaj mierzyłem temp na radiatorze i jest trochę ponad 50C. Tylko czy to jest dobra temperatura ?
  • #7 5501802
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    50 stopni C to wcale nie tak dużo. Nie masz się czym martwić.
    Swoją drogą czy ten amplituner ma możliwość dekodowania dźwięku z HDMI czy ma tylko coś w rodzaju HUBa co przełącza sygnał z wejścia na wyjście i nic z nim nie robi po drodze (nawet upscalingu z innych wejść)?
  • #8 5507095
    ssseba
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam, mam taki sprzęt i : co do grzania sie to norma u mnie sie nawet wyłącza po 2-3 minutach na pełnym gwizdku, co do HDMI to tylko jest takie coś jak kolega wyżej napisał " coś w rodzaju HUBa co przełącza sygnał z wejścia na wyjście i nic z nim nie robi po drodze" dlatego trzeba dźwięk ciągnąć osobnym przewodem, DVD 400 ma upscaling i podnoś rozdzielczość ale uwaga bo jak za dużo ustawicie to lubi ciąć filmy - na moje troszkę nie wyrabia na "Full HD" ja mam nastawione na 720 p i jest ok. A mam pytanko czy wy tez macie wrazenie że do grania na cały palnik to ten wzm sie nie nadaje bo na moje to za cienki jest - owszem kino domowe jest super ale głośnej biby na tym nie zrobi sie bo albo sie wyłącza szybko albo jest "za spokojny". Co wy na to?
  • #9 5507428
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Żaden wzmacniacz nie nadaje się do grania "na cały palnik" - ot cała tajemnica.
  • #11 5862465
    piotrm-175
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    WITAM
    Mam problem kupilem amplituner pioneera 917 tylko bez polskiej instrukcj obslugi prosze wiec jesli ktos posiada moj mail piotrm-175(_at_)o2.pl dzieki wielkie
  • #12 6826788
    Focal
    Poziom 11  
    livestyle napisał:
    Czy twoj ampli nie grzeje Ci sie jak stoi na nim DVD?
    Moj sie grzeje strasznie z DVD na grzbiecie, jak zdejme z niego DVD to temp obudowy z gory jest ponad 50-80 stopni. Czy zalacza Ci sie wentylator w czasie pracy amplitunera? Pozdrawiam

Jak można postawić DVD na amplitunerze?! Przecież tam jest chłodzenie pasywne, którego nie wolno "zatykać". W ostateczności załącza się wentylator, ale to tylko przy sporym obciążeniu! <załamka>

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dźwięku z głośników podłączonych do amplitunera Pioneer VSX-917 przy połączeniu z odtwarzaczem DVD Pioneer DV-400 i telewizorem LG 42LF76 za pomocą kabli HDMI. Dźwięk i obraz są przesyłane do telewizora, jednak amplituner nie odtwarza dźwięku przez głośniki przy połączeniu HDMI. Rozwiązaniem jest użycie osobnego kabla koaksjalnego do przesyłu dźwięku, ponieważ amplituner prawdopodobnie nie dekoduje sygnału audio z HDMI, a jedynie przekazuje sygnał dalej (pełni funkcję przełącznika/HUBa). Dyskusja porusza także kwestie wersji HDMI obsługiwanej przez amplituner (1.1 lub 1.2, a nie 1.3) oraz problem nagrzewania się amplitunera, który posiada wentylator uruchamiany przy wysokiej temperaturze. Użytkownicy zwracają uwagę, że amplituner nie jest przystosowany do odtwarzania dźwięku z HDMI bez dodatkowego przewodu audio i że podłączanie DVD na amplitunerze może powodować przegrzewanie ze względu na pasywne chłodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA