Witam!
Myślę o czymś podobnym. Chciałbym umieścić kilka kamer na podwórku, zapisywać obraz, ale również mieć możliwość podejrzenia obrazu z kamer w TV.
Mam sieć w domu i bezprzewodową i kablową. Chciałbym wykorzystać przeniesienie sygnału z tych kamer kablem sieciowym (skrętka) do... pewnie komputera, ale jeszcze nie wiem, jakiego - tzn. zrobię to jak najniższym kosztem i bez stawiania wielkiego pudła.
Specjalnie zrobiłem gniazdko sieciowe (LAN) przy TV - z myślą o komputerze i telewizji internetowej.
Taki to mój plan, ale jestem na etapie szukania odpowiedzi i przeglądam, co jest ciekawego na rynku.
Jak cos wymyślę - dam znać. Na pewno użyję kamer bezprzewodowych na podwórku, żeby nie ciągnąc tylu kabli, jedynie problem z zasilaniem - działają na zasilacze 12V. Mam w ogródku prąd, więc nie będzie to trudne.
Kupiłem już jedną za 120zł, ale widzę, że ma bardzo mały kąt widzenia. Użyję jej, ale nie nadaje się ani na videofon, ani na obserwację całego podwórka.
Na dachu chcę dać kamerę, którą będę mógł obracać i przybliżać - znów jak najtaniej i myślę o wykorzystaniu jakiegoś układu z mikroserwami, którymi będę sterował zoomem, który jest ręczny w tanich obiektywach (allegro 60-150 zł) do tanich kamer przemysłowych (allegro ~100-200zł).
Temat, który chciałbym rozwiązać w najbliższych 3-ch miesiącach...
Jak coś wymyślę, umieszczę rozwiązanie.
Pozdrawiam Serdecznie!
Dodano po 40 [minuty]:
Jeszcze jeden mam pomysł.
Zastanawiam się nad podłączeniem innego rodzaju monitoringu - czujnik cofania z monitorem

- wykorzystywany w samochodach. Nie wiem, jaką maksymalną odległość można uzyskać między czujnikami a centralką i centralką a monitorkiem. W tym przypadku (allegro - przykładowy czujnik cofania - falcontronic_f308 99zł) centralka - monitor = 6m.
Działanie? Sygnalizowanie gdy ktoś byłby na posesji w pobliżu czujników (ustawionych np. wzdłuż drogi). A może udałoby się rozebrać monitor i umieścić tam inny (niż samochód) obrazek...
Tak, zdaję sobie sprawę, że trochę wymyślam...
Pozdrawiam!!!