logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jakie kamery na zewnątrz-z tych tańszych, ale dobrych......

waskibroklyn 01 Sie 2007 21:57 10339 16
  • #1 4137275
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam/!
    Chciałbym sobie założyć kamerki na dworze żeby mi monitorowały podwórze itd...Miało by to wszystko być jeszcze nagrywane.

Myślałem nad kartą do kompa taką za jakieś 500zł z allegro do której można podłączyć do 16 kamer. Myślałem też nad osobny kompem któy był by tylko używany do tego i tylko tego.

Sprawa druga to ocywiście kamerki-i tu sie zaczyna problem. Ceny tego sprzętu na róznych stronach zajmujących się sprzedaża sa rózne..od 100zł do 1500zł nawet. Ja nie potrzebuje czystego obrazu jak kryształ itd...ma to tylko zabezpieczyć przed ewentualnym wejsciem osób nieporządanycn-gdy wejda to nagranie zostanie. Kto się kręci w ciągu dnia(zajmue się skupem grzybów itd) wiec można by zobaczyc....Prosze o porade czym się kierować kupujac kamerke tak wogóle...musi być napewno na zewnątrz....możę jakies linki do stronek z allegro czy tez sklepow elektrocznicnych....

i jakie kabelek i jakie najlepsze jest zasilnie kamer...12V stałego czy 2300 przemiennego???

pozdrawiam i dzieki serdeczne za porady..Każde słowo mile widziane
  • #2 4137645
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    co do kamerki to pierw Zastano sie czy chcesz ładnie widzieć w nocy co sie dzieje jeśli tak to musisz szukać wśród kamer dzień/noc a teraz na co patrzeć
    Rozdzielczość pozioma 480 TVL jest juz ok ;) im wyżej tym lepiej
    Czułość 0,5 LX ujdzie ale im mniej tym lepiej
    Stosunek sygnału do szumu
    Teraz Obiektyw w zależności od kamery ;) i ile chcesz widzieć

co do zasilania jeśli wybierzesz
    12V to wiadomo koszt zasilacza jest twój (tutaj możesz dokupić buforowy + bateria) przy braku zasilania kamerki ci chodzą przez jakiś czas
    jeśli na 230 masz niżej o koszt zasilacza ale wiadomo co zanik zasilania to lipa z kamerami chyba ze mas UPS_a ;)

co do kabli to do zasilania w zależności od zalania kamery polecam minimum 3x1 do zasilania i do Wizji jeśli kamery analogowe to Koncentryk
    75Ohm jeśli Kamery IP to Skrętka 8x05, (lecz tutaj nie Więcej niż 140mb kabla od kamery do punktu lub Switcha)

co do kabi to do zasilania w zalerznosic od zailania kamery polecam minimum 3x1 do zasilania i do Wizji jesli kamery analogowe to Koncentryk
    75Ohm jesli Kamery Ip to Skretka (lecz tutaj nie wiecje niz 140mb kabla od kamery do punktu lub Switcha)
  • #3 4138563
    mielcar
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Witam
    musisz się najpierw zastanowić, CO chcesz widzieć (odtwarzając nagrany materiał) - jeśli chcesz ZIDENTYFIKOWAĆ daną osobę, to pamiętaj, że jej sylwetka musi zajmować ok. 120% wysokości ekranu - inaczej obejrzysz, w jakich ciuchach klient przybył, a nie jego twarz. To kwestia odpowiedniego doboru obiektyw/pole widzenia kamery.
    Po drugie - kamery dostosowane do pracy dzień/noc, nie są zbyt tanie...
    Po trzecie - tu nie da się zrobić "tanio i dobrze" - jak zależy na jakości to trzeba zainwestować - może nie w absolutnie "górną półkę", ale w 3/4 możliwości "górnej półki"... .

Nie polecam zasilania -12V. Albo trzeba zwiększyć przekroje przewodów zasilajacych kamery (dochodzi pobór prądu przez grzałkę w obudowie) w miarę zwiększania odległości od zasilacza (jeżeli centralny z UPS-em), albo trzeba stawiać zasilacz (+ bateria) blisko każdej kamery - i koszty rosną.
  • #4 4138830
    SebaRossi
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Z doświadczenia polecam porządne kamerki np. Siemens nie wspominając o Bosch'u ale uważaj bo są bardzo drogie. Ewentualnie oszczędnościowo możesz założyć Optive o dobrej rozdzielczości. Co do soczewek polecam Computar lub Goyo - podstawa to szklane!!!
    Co do samej rejestracji wolałbym zakupić rejestrator niż ładować się w rejestrację na komputerze. Możesz też poszukać używanych rejestratorów. Ważne żeby miał Quadruplex i z dużą szybkością zapisu najmniej 100 kl/s.
    Z możliwością podłączenia pod monitor komputerowy.
    Transmisja po skrętce i zasilanie jednocześnie, wszystko podpięte pod małego UPS'a...
    Będziesz miał system prawie profesjonalny, i niezawodny.
  • #5 4139629
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    no jeszcze tylko pomyśle co bym chciał widzieć i mniej więcej gdzie to założę a wtedy coś więcej będe mógł powiedzieć co bede chiał i wterdy poprszeo konkretne kamerki, konkretnego linka do czegoś...a z tym rejestratorem to niezły poyśł. chyba nawet taniej wyjdzie takie coś niż kolejnego kompa montować i to nie byle jakiego bo nieuciągnie-rejetrator z jakimś dużym dyskiem i po kłopocie-monitorek pod to i jest bajka...poszukam czegoś dobrego i w miare taniego to wtedy podeśle linka..pozdrawiam i jak narazie dzieki panowie za wogóle jaką kolwiek pomoc-bo naprawdę nie wiedziałem na co zwracać uwage itd....-teraz juz wiem
  • #6 4143922
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    www.miwiurmet.com.pl
    Polecam, sprawdzone, na ok 180 kamer 4 do serwisu - upalone po burzy.
  • #7 4144162
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    zobaczymy-czekam na jeszcze inne propozycje...
  • #8 4193200
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    doszedłem do takiego wniosku:musza być czetry kmery na zewnątrz. Obudowy do nich nie stanowią większego problemu.Problemem jest:

- jakie te kamerki mają być.-oświetlenie średnie w nocy, mają widzieć dość dobrze na odległosc około 50m(p[rzy kamerze dokłądnie-dalej troche mniej...tak mniej więcej po połowie),kamerka dzień/noc,kolorowe, konkretne soczewki-kąt widzenia to około120 stopni.. .....cena około 500zł

-zasilanie kamer-12 V czy 230V-kamery będą w dość dużych odległościach od siebie wię wydaje mi się że chyba 230V

-chce zakupić do tego rejestrator_jest tego wszystkiego tyle że szok, nie wiem który dobry , tóry lepszy, musi mieć polskie menu-i teraz jak jest z dostępem do niego???jak przejrzeć nagranie??wszystkie są na sieci LAN i tylko ten sposób zobacze???jeszcze musi mieć możliwosc nagrania na plyte-cena około 1500zł by mnie satysfakcjonowała
    myślałem o takim czymś: http://www.e-alarmy.pl/produkt.php?id=594&pro...4+kamery%29&typ=Rejestratory+na+4+kamery#null

-jakim kabelkiemto wszystko ciągnąć..od kamery do rejestratora średnio około 50-70metrów

-i jeszcze małego UPSa też by się przydało mieć-tylko z tym to chyba już troche większy problemik bo wtedy za dużo trzeba przerabiać w domku bo musiała by by podpięta każda kamerka a to już hyba większy problemik, ale pomyśle nad tym jeszce

jezeli chodzi o cene to dokłądnie nigdy czlowiek nie jest w stanie wyliczyćbo to zawsze coś się znajdzie po drodze...ale ceny podawałem mniej więcej ponieważ jest straszny rozrzut a wydaje mi sie że w tej cenie co podaje za każdy element to chyba coś dobrego się znajdzie...

Proszę o troche więcej konkretów do każdego pkt i najlepiej to jakieś konkretne marki, modele itp. Nie siedze w tym na co dzień więc niewiele wiem, aczkolwiek nie powiem że nic nie wiem. Z góry dziękuje za odpowiedzi i za prozpozycje sprzętu..

Pozdrawiam
  • #9 4193506
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    waskibroklyn napisał:
    doszedłem do takiego wniosku:musza być czetry kmery na zewnątrz. Obudowy do nich nie stanowią większego problemu.Problemem jest:

- jakie te kamerki mają być.-oświetlenie średnie w nocy, mają widzieć dość dobrze na odległosc około 50m(p[rzy kamerze dokłądnie-dalej troche mniej...tak mniej więcej po połowie),kamerka dzień/noc,kolorowe, konkretne soczewki-kąt widzenia to około120 stopni.. .....cena około 500zł

Witam.
    Najpierw musisz się zastanowić co naprawdę chcesz widzieć --zapisać.
    Chcesz widzieć "czy ktoś ci gdzieś łazi czy kto ci gdzieś łazi" ???
    A to zasadnicza różnica.
    Ty mówisz ,że chcesz widzieć dość dobrze to nic nie oznacza to odczucie subiektywne.
    Określ z jakiej odległości od kamery chcesz widzieć jaki rozmiar obiektu.
    Np. 25 m od kamery obiekt o szerokości 3 m
    ""Stały"" obiektyw kamery to nie oko ludzkie .
    Co innego obiektywy motor-zoom
    Albo chcesz widzieć duży obszar z małą ilością szczegółów albo mały obszar z większą ilością szczegółów .
    Jeżeli uważasz ze w miarę dobry komplet kamera -obiektyw --obudowa-- oświetlenie kupisz za 500 zł to się mylisz musisz liczyć na jeden komplet ok 1500 zł

Pozdrawiam

Ps
    Dla ułatwienia Twojej oceny co chcesz zobaczyć i co wg Ciebie znaczy dość dobrze wejdź tutaj zainstaluj program i zobacz jak mniej więcej wygląda podgląd ,czy to wg Ciebie jest dość ""dobrze widoczne """

http://www.napad.pl/katalog/index.php?akcja=opis&iKatId=58&iProdId=1190
  • #10 4195066
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    wydaje mi się że kupie kamerke za 500zł która mi wystarczy...oczywisćie nie licze obudowy i osietlenia..chodziło mi o samą kamerke oczywiście...wiec jeżeli już piszemy o samej kamerze to oczywiscie chodzi mi żeby było widać kto idzie w bliskiej jej odległości a tam gdzie dalej to żeby było widoczne czy ktoś idzie i ewentualnie rejestracje autka jak podjedzie w odległości około 30metrów od kamery....a to co oglądałem to nie było zbytnio dobre-widziałem lepsze obrazy z kamer...pozdrawiam
  • #11 4195247
    BENO99
    Poziom 26  
    http://www.ists.pl/index.php/mkShop/Kamery_CCTV/SN-468C_Dzien_Noc/291/root,24/
    http://www.ists.pl/index.php/mkShop/Obiektywy...ktyw_7,5-50mm_DC_SENKO_dzien_noc/329/root,24/

Z jednej strony piszesz ,że chciałbyś mieć obiektyw jak najbardziej szerokokątny a z drugiej chcesz widzieć z odległości ok 30 m tablice rejestracyjną auta.
    Tego nie da się pogodzić .
    Przy odległości 30 m i chęci zobaczenia w "miarę dobrze" tablicy rejestracyjnej powiedzmy całego przodu lub tyłu auta czyli ok 3 m kąt widzenia obiektywu musi być ok 6 stopni a ogniskowa obiektywu to ok 48 mm
    Pozdrawiam
  • #12 4199002
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    ujme to tak....kamera ma widziec pas o długośći około 50metrów a szeroki on jest około 8i metrów...i coś mi się wydaje że na tej długośći to chyba tylko dwie kamerki muszą być bo na jednej to nie jestem w stanie tego wszystkiego dokaldnie zobaczyć....Podajesz tutuaj linki za dość duże pieniądze-sam obiektyw jest wart troche za dużo...tańszych nie ma na rynku jakis???i wszystko jest na 24 albo na 12 volt...ja chce kamerki na 230V....
    Moderowany przez norbert.s.:

"Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników"-regulamin pkt 16. Nie podoba mi się postawa przyjęta przez kolegę w tym temacie. Były raporty użytkowników.

• #13 4199213
    BENO99
    Poziom 26  
    Witam.
    Prościej byłoby Ci coś doradzić jakbyś przedstawił plan -rysunek z w miarę dokładnymi wymiarami obszaru do obserwacji i zaznaczenia miejsc które chcesz obserwować.

Pozdrawiam
  • #14 4200332
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    ok...to jutro z samego rana narysuje cnieco i przedstawie całas sytuacje......bo dzisiaj niestety czasu brakuje juz...pozdrawiam i dzięki za pomoc...
  • #16 4201110
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    czyli jaka to jest cena???bo nie widze jakoś ceny pod tym linkiem.....i znowu kamerka na 12 V.....potrzebuje na 230 V...
    Moderowany przez norbert.s.:

Natomiast ja dopatrzyłem się w tym linku również kamery zasilanej 230V - kamera XC-400. I tym sposobem kolega dostaje ostrzeżenie za nonszalancję i pretensjonalny styl wypowiedzi, a temat zostaje zamknięty.

• #17 4201190
    BENO99
    Poziom 26  
    waskibroklyn napisał:
    czyli jaka to jest cena???bo nie widze jakoś ceny pod tym linkiem.....i znowu kamerka na 12 V.....potrzebuje na 230 V...

Witam.
    Wstawisz do obudowy zasilacz.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kamer zewnętrznych do monitoringu podwórza z nagrywaniem obrazu, przy ograniczonym budżecie około 500 zł za kamerę. Poruszono kwestie techniczne dotyczące parametrów kamer, takich jak rozdzielczość (minimum 480 TVL), czułość (im niższa, tym lepsza), stosunek sygnału do szumu oraz dobór obiektywu adekwatnego do wymaganego pola widzenia i odległości obserwacji. Zwrócono uwagę na konieczność kamer dzień/noc, które jednak są droższe. Omówiono także kwestie zasilania kamer – 12 V DC wymaga osobnego zasilacza i może być problematyczne przy dużych odległościach, natomiast 230 V AC jest wygodniejsze przy rozległych instalacjach, choć wymaga odpowiednich obudów i zabezpieczeń. Wskazano na przewody koncentryczne 75 Ohm dla kamer analogowych oraz skrętkę dla kamer IP, z ograniczeniem długości kabla do około 140 m. Zalecane jest stosowanie rejestratora cyfrowego z funkcją Quadruplex i dużą szybkością zapisu (min. 100 kl/s) zamiast dedykowanego komputera, co jest bardziej niezawodne i ekonomiczne. Poruszono problem kompromisu między szerokim kątem widzenia a możliwością rozpoznania detali, np. tablic rejestracyjnych z odległości około 30 m, co wymaga obiektywu o wąskim kącie i dłuższej ogniskowej. Dyskutowano o konieczności dokładnego zaplanowania rozmieszczenia kamer i obszaru monitoringu, aby dobrać odpowiedni sprzęt. Podano przykłady stron i modeli kamer, a także sugestie dotyczące obudów i oświetlenia. Wskazano, że kompletna instalacja dobrej jakości kamer z obiektywami i oświetleniem kosztuje około 1500 zł za sztukę. Wskazano także na możliwość stosowania buforowego zasilania z baterią oraz UPS dla zapewnienia ciągłości pracy systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA