logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kubuntu 7.10: Fatal Error X Server po ustawieniu 1280x1024 na Dell D400

Hucul 20 Kwi 2008 21:55 2290 6
REKLAMA
  • #1 5059008
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Postanowiłem uruchomić sobie drugi monitor pod Kubuntu . Wszystko poszło sprawnie do momentu gdy na dodatkowym monitorze ustawiłem jego natywną rozdzielczość 1280X1024 , po zrestartowaniu serwera x dostałem komunikat fatal error z serwer x
    Mój sprzęt to laptop Dell D400 i monitor Benq 17"
    System to kubuntu 7.10
    W linuksie jestem początkujący i potrzebuję opisu jak dojść do pliku konfiguracyjnego iksów pod konsolą .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5059602
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Plik konfiguracyjny xorg.conf znajdziesz w /etc/X11/ (X koniecznie dużą literą).
    Zawsze możesz skorzystać z polecenia "find nazwa_pliku".

Kubuntu powinien mieć domyślnie midnight commandera, którego odpala polecenie "mc", a w nim już jak w norton commanderze za starych, dobrych czasów :-) Tam też masz pod F4 edycję plików. Gdyby nie było mc, po systemie plików poruszasz się poleceniami "cd nazwa_katalogu". Do edycji pliku powinien być program nano. Na pewno jest vim, ale wymaga on troszkę lektury przed rozpoczęciem użytkowania.
    Możliwe, że aby pracować na pliku, będziesz potrzebował uprawnień roota. Wtedy odpalasz mc, albo inny program poprzedzając go poleceniem "sudo" (np "sudo vim /etc/X11/xorg.conf"). Zostaniesz poproszony o podanie swojego (a nie roota) hasła.
    Jeśli zbyt łopatologicznie opisałem, to wybacz, starałem się jak najbardziej uprościć, bo nie wiem na ile znasz konsolę :-)
  • REKLAMA
  • #3 5059779
    Hucul
    Poziom 39  
    Bardzo dobry opis , niektóre komendy z konsoli znam , ale nie mam jeszcze zakodowanych w głowie ścieżek i nazw plików jak pod Windowsem .
    Wrócę z pracy to sprawdzę .
  • REKLAMA
  • #5 5061370
    Hucul
    Poziom 39  
    Spod Windowsa dotarłem do pliku konfiguracyjnego .
    Co mam w nim zmienić ??
    Plik to xorg.conf z dopisaną końcówką zip , bo inaczej nie chciał się załączyć do posta .
    Załączniki:
    • xorg.conf.zip (4.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5064539
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    @Hucul:
    Jeżeli masz dostęp do konsoli to zaloguj się jako root i zrób coś takiego, tylko tu nie pamiętam czy:

czy

Jeśli nie wywali błędu to coś takiego:
    mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.old && cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/corg.conf

i próbuj odpalić wtedy serwer X

@wiesniak:
    domyslnie mc w żadnym *buntu nie ma
  • #7 5081770
    Hucul
    Poziom 39  
    Dopiero dziś miałem możliwość "naprawy" mojego Kubuntu i dzięki Waszym radom wszystko się udało . Skorzystałem z
    dpkg-reconfigure xserver-xorg

Wszystkim pomocnym dziękuję :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Kubuntu 7.10 na laptopie Dell D400 próbował skonfigurować drugi monitor Benq 17" z natywną rozdzielczością 1280x1024, co po restarcie serwera X skutkowało błędem fatal error X Server. Wskazano lokalizację pliku konfiguracyjnego Xorg (/etc/X11/xorg.conf) oraz narzędzia do jego edycji w konsoli, takie jak mc, nano czy vim, z uwzględnieniem konieczności użycia uprawnień roota (sudo). Zaproponowano także ponowną konfigurację serwera X za pomocą polecenia "dpkg-reconfigure xserver-xorg". Dodatkowo zasugerowano wygenerowanie nowego pliku konfiguracyjnego X za pomocą "X -configure" lub "X --configure" i podmianę pliku xorg.conf. Po zastosowaniu tych wskazówek problem został rozwiązany, a serwer X uruchomił się poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA