logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD WD 80GB 7200 8MB - Windows 2000 nie uruchamia się po podłączeniu drugiego dysku

djvirus 19 Sty 2004 17:44 1611 11
REKLAMA
  • #1 481996
    djvirus
    Poziom 11  
    Mam taki problem. Po zainstalowaniu systemu Win 2000ktory chodzi mi gora 2 dni. lub gdy ktos przyniesie do mnie dysk z danymi. Po podłaczeniu drugiego dysku nie odpala mi sie wogóle windows wylwala poprostu niezbedne pliki do odpalenia dysku i to sie dziejae za kazdym razem jak do komputera podlaczam inny dysk. Dzieje sie równiez tak sama jak wyłącze komputer z sieci na wiecej niz 5 h taż ze nie ma wogóle zasilania i po ponownym wlaczeniu windows mi sie tez nie odpala.
    Sądze ze na dyslu padly jakies sektory na pierwszej partycji. ponieważ mam drugi dysk i z niego system sie odpala normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 482007
    sirTIM
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    niestety niektore partie tych dyskow szybko sie psuja, radze oddac do reklamacji, moze dadza dysk z dobrej parti, bo wiem ze ludzie maja problemy z tymi dyskami. Jesli masz gwarancje to nie ma co kombinowac!
  • REKLAMA
  • #3 482045
    djvirus
    Poziom 11  
    dzieki stary gwarancja jeszcze jest dysk ma 6 mies
  • #4 482305
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    A wogóle czymś go testowałeś, czy tak zgadujesz "na pałę" ?
  • #5 482738
    djvirus
    Poziom 11  
    nie testowalem go niczym. ale dzisiaj na noc wylaczylem kompa znowu wogole z sieci. z rana jak odpalilem system zaczol sie odpalac i wyskoczyl niebieski ekran a to juz trzeci raz na trzy takie proby. wiec cos jest nie tak z tym dyskiem. system mial 2 dni.
  • REKLAMA
  • #6 482809
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    No to go przetestuj nawet zwykłym scandiskiem. A nie masz czasem podkręconego kompa?
  • #7 483021
    starosci
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Problem może tkwić w tym że ten dysk ma 8 mb cache i przy zamykaniu systemu jeżeli jest świeży win co robi się bardzo szybko poprostu gubi pliki które są w cache a nie zostały jeszcze umieszczone na talerzu.Na stronie microsoftu jest specjalna nakładka na system która trochę opóźnia wyłączanie systemu przy dyskach z 8 mb cache aby wszystkie dane mogły się znaleźć z cache na talerzach.U mnie przy dysku 120mb/8mb cachu też był taki problem a po zainstalowaniu tej nakładki problem ustąpił.Powodzemia.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 483044
    jawor13
    Poziom 12  
    Spróbuj użyć do dysku wdclear'a lub dedykowanych narzędzi ze strony Western Digital.
  • #9 483241
    djvirus
    Poziom 11  
    Czy mozecie mi podac link do tej nakladki ze strony microfofta bojakos nie moge znalesc z gory dziekuje
  • #10 483252
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    starosci napisał:
    Problem może tkwić w tym że ten dysk ma 8 mb cache i przy zamykaniu systemu jeżeli jest świeży win co robi się bardzo szybko poprostu gubi pliki które są w cache a nie zostały jeszcze umieszczone na talerzu.Na stronie microsoftu jest specjalna nakładka na system która trochę opóźnia wyłączanie systemu przy dyskach z 8 mb cache aby wszystkie dane mogły się znaleźć z cache na talerzach.U mnie przy dysku 120mb/8mb cachu też był taki problem a po zainstalowaniu tej nakładki problem ustąpił.Powodzemia.Pozdrawiam.

Mam taki sam problem jak Ty. Jeśli możesz to podaj proszę link lub nazwę nakładki.
    Pozdrawiam
  • #11 483398
    starosci
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wystarczy wejść w witryne Windows Update i tam poszukać.W tej chwili nie potrafie wam dokładnie podać .Mogę jeszcze powiedzieć że w tej chwili pracuję na win xp i w nim tego problemu już nie mam.
  • #12 484043
    djvirus
    Poziom 11  
    no jest super. po updacie ze strony microsofta jest jakby lepiej ale sie jeszcze poczeka i zobaczy czy to pomoglo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego WD 80GB 7200 RPM z 8MB cache, na którym zainstalowano system Windows 2000. Po podłączeniu drugiego dysku system nie uruchamia się, wyświetlając błędy związane z brakującymi plikami startowymi. Objaw ten pojawia się również po dłuższym odłączeniu zasilania (ponad 5 godzin). Podejrzewa się uszkodzone sektory na pierwszej partycji dysku. Dysk jest na gwarancji i może pochodzić z wadliwej partii, co jest znanym problemem. Zalecane jest przetestowanie dysku narzędziami takimi jak scandisk lub dedykowanymi programami Western Digital (np. wdclear). Wskazano również, że dyski z 8MB cache mogą gubić dane podczas szybkiego zamykania systemu, co powoduje błędy. Microsoft udostępnia nakładkę (patch) opóźniającą zamykanie systemu, aby dane z cache zostały poprawnie zapisane na talerzach. Aktualizacja systemu Windows 2000 poprzez Windows Update poprawia stabilność, choć problem może wymagać dalszej obserwacji. W systemie Windows XP problem ten nie występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA