logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa lokalizowanie telefonu przez GSM? Szukam informacji o śledzeniu SIM

shel82 21 Kwi 2008 08:31 5036 11
REKLAMA
  • #1 5059850
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Witam, mam pytanie czy ktoś z was korzysta z w/w usługi?
    a dokładniej chodzi mi o lokalizowanie telefonu (karty sim) - jak to jest realizowane?
    chodzi mi o informacje np. gdzie jest nasz pracownik z telefonem komurkowym - w jakim obszarze, aktualne położenie telefonu...
  • REKLAMA
  • #2 5059915
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 279
    o takie usługi , to rzaczej przepytaj swojego operatora.
  • #3 5059926
    adrianw
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Zazwyczaj wysyłąsz zapytanie smsem i dostajesz smsem mniej więcej położenie, nie wiem jak teraz ale kiedyś testowałem to w plusie i trzea było potwierdzić czy chce sie być znalezionym i dokładność tego była bardzo mała. Mogę się mylić może coś pozmieniali ale ta usługa jest ok jeżeli chcesz wiedzieć w jakim mieście albo części miasta sim się znajduje .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 5063315
    shel82
    Poziom 18  
    a w Plus gsm-ie jak się nazywa? aha i gdzie jest oczywiście najtaniej?

Dodano po 3 [minuty]:

dodam jeszce tylko, że chcę wykorzystać do zlokalizowania telefonu ukrytego w aucie, który wyśle mi potem sms zwrotnego do mojego osobistego telefonu - taki GPS ;)
  • #8 5063420
    globus
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    smsa wysyła sie do sieci i siec odsyła informacje, zaden sms nie jest generowany z telefonu w samochodzie. Opcja przez www jest dokłądniejsza gdyż dostaje sie ładniejszą mapkę niżta w MMSie, przynajmniej ja tak to widziałem w E..
  • #9 5063540
    shel82
    Poziom 18  
    Eee chyba się nie zrozumieliśmy, chcę zamontować zwykły telefon w samochodzie, który będzie wysyłał smsa do sieci z zapytaniem o położenie, sieć odpowie, a telefon (ten w aucie) spowrtoem odeśle tego smsa na mój osobisty telefon.
    Problem, że nie wiem czy takie usuługi jeszcze są? pod jaką nazwą? i czekam, aż się wypowie ktoś kto z tego kożysta, aha najlepiej pasowałby mi plusgsm...
  • REKLAMA
  • #10 5063590
    globus
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    wlasnie pisałem Tobie jak to działa i nie inaczej, dodatkowo na telefonie który będziesz namierzał, MUSISZ mieć zgodę na namierzanie karty poprzez inny telefon i jego numer podajesz. Polecam przeczytać opis tych usług na stronach operatorów, wszystko jest jasno i wyrażnie opisane.
  • #11 5063615
    shel82
    Poziom 18  
    hmm, ok, ale jakoś na stronie PlsuGSM nie mogę się doszukać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lokalizowanie telefonu przez GSM realizowane jest głównie przez operatorów sieci komórkowych, którzy na podstawie sygnałów z nadajników BTS określają przybliżone położenie karty SIM. Usługa zwykle polega na wysłaniu zapytania SMS do sieci, która odpowiada SMS-em z informacją o lokalizacji, często w formie mapy dostępnej przez stronę WWW. Dokładność lokalizacji zależy od zagęszczenia nadajników i może wynosić od kilkuset metrów do ponad kilometra, szczególnie w terenach otwartych. Wymagana jest zgoda właściciela lokalizowanego telefonu na śledzenie. W sieci Era usługa nazywa się Radar i jest dostępna w pakiecie Era Omnix. Orange oferuje podobne rozwiązania korporacyjne, dostępne przez portal mapowy. W Plus GSM usługa lokalizacji funkcjonuje pod nazwą "Wiem gdzie jesteś" i jest dostępna na stronach operatora Simplus oraz Plus. Nie jest możliwe, aby telefon w samochodzie sam generował SMS z zapytaniem o lokalizację – zapytanie wysyła się do sieci, która odpowiada, a telefon odbiorczy może przekazać tę informację dalej. Usługi te są wykorzystywane do monitorowania położenia pracowników lub urządzeń mobilnych, jednak ich precyzja i dostępność różnią się w zależności od operatora i warunków sieciowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA