Witam
Ja do napędu wykorzystałem gotową przekładnie wraz z silnikiem. Urządzenie te wciągało kiedyś flagę na maszt. Silnik jest na napięcie 27V/ 12A, obroty ponad 2000.Przekładnia jest wykonana z mosiądzu,pracuje w oleju i jest samohamowna.Samohamowność, jest dużą zaletą, ponieważ dzięki niej nie stosowałem zamka zamykania.Silnik jest zasilany przez transformator 400W. Zmiana kierunku obrotów silnika jest realizowana poprzez zamianę polaryzacji napięcia na wirniku.Do elektroniki można zaliczyć tylko przełącznik radiowy, który kupiłem gotowy (60 zł), reszta to styczniki, przełączniki krańcowe itd.
Pracuje ten napęd czwarty rok i tylko jakaś okresowa konserwacja.
W twoim przypadku, musisz określić jaki będzie ciężar bramy,po czym się będzie przesuwać i do tych wszystkich oporów dobrać silnik odpowiedniej mocy.W przypadku lekkiej(100kg) bramy można by spróbować ją napędzić wkrętarką. Możemy w niej zmieniać kierunek i prędkość obrotów.Po za tym posiada sprzęgło, które można wykorzystać jakby miała za ciężko, zasilanie od 12 do 230V,łatwość kupienia, nie wygórowana cena.
Z wkrętarką to tylko pomysł do rozważenia przez zainteresowanych ,ja tego w praktyce nie sprawdzałem bo zdobyłem inny napęd.
pozdrawiam