logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis TC 201 Westa - brak obrazu w trybie AV przy podłączeniu urządzeń

marzio 21 Kwi 2008 19:41 1960 7
REKLAMA
  • #1 5061788
    marzio
    Poziom 16  
    Witam. Mam problem z tym telewizorkiem. Otóż nie wyświetla obrazu w trybie AV . Podłańczałem DVD, DVB, magnetowid i nic . Co jest z nim nie tak?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5063548
    marzio
    Poziom 16  
    kabel jest dobry , a co do gniazda to jak podłączałem dekoder to sam przechodzi w tryb AV
  • REKLAMA
  • #5 5064926
    marzio
    Poziom 16  
    to samo , brak obrazu
  • #6 5066158
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Masz schemat ? Na module Euro padały BC238 do przełaczania klucza 4066 lub sam scalak.
  • #7 5067164
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    Jam miałem przypadek z Elemisem ,nie pamiętam modelu.Wyjąłem 4066 i wstawiłem drugi razem z podstawką.Niektóre nie uziemione urządzenia mogą powodować takie uszkodzenia podczas wkładania wtyczki.Miałem też przypadek w Panasonicu ,że padł procesor - na wejściu Video pojawił się skok napięcia.
  • REKLAMA
  • #8 5067611
    PIOTRMAGDA
    Poziom 10  
    Moim zdaniem to tylko zimne luty przy gnieździe av,ewentualnie przerwa na druku, też przy gnieździe.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Elemis TC 201 Westa, który nie wyświetla obrazu w trybie AV przy podłączeniu różnych urządzeń (DVD, DVB, magnetowid). Kabel AV został sprawdzony i jest sprawny, a telewizor przełącza się na tryb AV, jednak obraz nie pojawia się. Możliwe przyczyny to uszkodzone gniazdo AV, zimne luty lub przerwa na płytce drukowanej w okolicy gniazda. Wskazano również na potencjalne uszkodzenie elementów przełączających sygnał, takich jak tranzystory BC238 lub układ scalony 4066, które mogą odpowiadać za przełączanie sygnału AV. W jednym z przypadków wymiana układu 4066 wraz z podstawką rozwiązała problem. Zwrócono uwagę, że nieuziemione urządzenia mogą powodować uszkodzenia podczas podłączania wtyczek, a także na możliwość uszkodzenia procesora w telewizorze, co może skutkować skokami napięcia na wejściu wideo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA