Jam miałem przypadek z Elemisem ,nie pamiętam modelu.Wyjąłem 4066 i wstawiłem drugi razem z podstawką.Niektóre nie uziemione urządzenia mogą powodować takie uszkodzenia podczas wkładania wtyczki.Miałem też przypadek w Panasonicu ,że padł procesor - na wejściu Video pojawił się skok napięcia.
✨ Problem dotyczy telewizora Elemis TC 201 Westa, który nie wyświetla obrazu w trybie AV przy podłączeniu różnych urządzeń (DVD, DVB, magnetowid). Kabel AV został sprawdzony i jest sprawny, a telewizor przełącza się na tryb AV, jednak obraz nie pojawia się. Możliwe przyczyny to uszkodzone gniazdo AV, zimne luty lub przerwa na płytce drukowanej w okolicy gniazda. Wskazano również na potencjalne uszkodzenie elementów przełączających sygnał, takich jak tranzystory BC238 lub układ scalony 4066, które mogą odpowiadać za przełączanie sygnału AV. W jednym z przypadków wymiana układu 4066 wraz z podstawką rozwiązała problem. Zwrócono uwagę, że nieuziemione urządzenia mogą powodować uszkodzenia podczas podłączania wtyczek, a także na możliwość uszkodzenia procesora w telewizorze, co może skutkować skokami napięcia na wejściu wideo. Wygenerowane przez model językowy.