logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alton 80 - zamiennik TONSIL GDN 25 z mocnym basem do wzmacniacza TOSCA 2x25W

cycleteam 21 Kwi 2008 20:28 2432 18
REKLAMA
  • #1 5061998
    cycleteam
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam kolumny alton 80 a w nich głośniki TONSIL GDN 25. Chce aby posłużyły na małej dyskotece. Wysokie tony mają dobre ale niskich troche brak. Co w nie wsadzić zamiast GDN 25 aby był niski głośny bass ale też aby uradził mój wzmacniacz TOSCA 2x25W rms.

Proszę podać propozycje do 50zł.
  • REKLAMA
  • #2 5062070
    lobo14
    Poziom 14  
    Ogólnie nie opłaca sie wkładać innych głośników niż oryginały (tuningować jak to inni mówią heh)

jeśli już byś się decydował (czemu mówię stanowcze nie ) to od razu zwrotka do wymiany( i tu pies pogrzebany) i istnieje ryzyko, że może to zagrać jeszcze gorzej.

pozdrawiam LB.
  • #3 5062388
    Gordon Commodore
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Alton 80 na dyskotekę i do tego Tosca, pomysł jest z kosmosu i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Za 50zł nie dostaniesz głośnika, który zagra lepiej od orginalnego Tonsila. W ogóle chyba nie dostaniesz takiego, który zagra lepiej w tej obudowe, przy tej zwrotnicy, bo to wszystko było obliczane pod konkretny głośnik.
  • #4 5065112
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Altony nie były projektowane do niskiego basu. Jeżeli chcesz coś więcej z nich wycisnąć to zmień napęd.
  • REKLAMA
  • #5 5065197
    Sarbek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Właśnie. Najlepiej zmień wzmacniacz. Mam podobne kolumny i bas mają bardzo dobry
  • #6 5065490
    dolphin123
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    lobo14 przestan bredzic... jest tyle duzo lepszych glosnikow ze az sie prosi o zmiane dzwieku... bo ktos zaprojektowal i nie nalezy tego zmienic tak ?:D
  • #7 5065551
    Sarbek
    Poziom 15  
    dolphin123 jeszcze ktoś przeczyta co piszesz i zacznie "tuningować" swoje kolumny.
    lobo14 ma 100% rację !!! Obudowę projektuje się pod KONKRETNY głośnik. Gdy zamontujesz inny całkowicie zmienisz strojenie !!! Wiele ludzi o tym nie wie i potem taki badziew krąży na allegro.
  • #8 5065575
    Gordon Commodore
    Poziom 15  
    dolphin123 napisał:
    lobo14 przestan bredzic... jest tyle duzo lepszych glosnikow ze az sie prosi o zmiane dzwieku... bo ktos zaprojektowal i nie nalezy tego zmienic tak ?:D

No pewnie, że jest dużo lepszych ale czy za 50 zł to już śmiem wątpić. Z mojej wiedzy wynika, że kiedy powstaje kolumna głośnikowa to obudowę się wylicza z parametrów głośnika i zajmują się tym osoby doświadczone. Z projektowaniem zwrotnicy jest podobnie.

I to raczej nie jest tak "OK, panowie, wsadzimy tu ten głośnik i jakoś będzie". Dlatego nie należy moim zdaniem bawić się w zmianę głośnika nie mając wystarczających funduszy i wiedzy, na dodatek w 80% będzie się to wiązało z przebudową obudowy i grzebaniem w zwrotnicy.
  • REKLAMA
  • #9 5065744
    dolphin123
    Poziom 21  
    Sarbek napisał:
    Obudowę projektuje się pod KONKRETNY głośnik. Gdy zamontujesz inny całkowicie zmienisz strojenie !!! Wiele ludzi o tym nie wie i potem taki badziew krąży na allegro.

hehe naprawde?:) cos nowego sie dowiedzialem.. heh... rozumiem ze juz glosnika pod bude nie umiecie dobrac?=] smiech...
    to moze napisz jaka to ma bude, litraz i mozna inaczej rozmawiac. no chyba ze nie to wtedy sobie ide nie ma problemu
  • #10 5065783
    Sarbek
    Poziom 15  
    Wiesz kolego co to Bass Reflex ? Co to jest długość i szerokość tunelu ?

Chcesz to sobie szukaj głośnika pod obudowę...
  • #11 5065848
    Gordon Commodore
    Poziom 15  
    ...za mniej niż 50 zł, ciekawe czy znajdziesz.

Moim zdaniem dalsze ciągnięcie tego tematu jest bez sensu, za 50 zł to kolega może oddać głośniki do prawidłowej regeneracji a nie na plastiku i gumie.
  • #12 5065872
    dolphin123
    Poziom 21  
    Sarbek napisał:
    Wiesz kolego co to Bass Reflex ? Co to jest długość i szerokość tunelu ?

naprawde Ci zycze zlozenia tylu zestawow co ja:D i to wlasnie nie ja chce wstawic glosnik "i gra" heh, bo tu nawet port br problem dobrac, ale ok nie moj temat, przepraszam ze wstapilem;)
  • #13 5065932
    Gordon Commodore
    Poziom 15  
    Składanie czegoś od nowa, a przerabianie istniejącego to dość duża różnica jeżeli chodzi o akustykę. To tyle na zakończenie.
  • REKLAMA
  • #14 5066105
    dolphin123
    Poziom 21  
    no wlasnie... ;) bardziej ambitne, jednak problemu nie ma zadnego..
  • #15 5066355
    lobo14
    Poziom 14  
    dolphin123 napisał:

Tak? i dasz mi na nowa zwrotke która zapewne wyszła by więcej niż te kolumny kosztowały.....
    Sorki ale takie coś mnie nie kręci....
  • #16 5067271
    Sarbek
    Poziom 15  
    cycleteam wniosek jest taki:
    Kolumn nie warto ruszać. Masz za słaby amplituner, żeby kolumny pokazały na co je stać. Z polskich najlepiej Diorę WS 354 i pochodne czyli: WS 354A, WS 3541, WS 3542

Chyba wszystko jasne ?
  • #17 5074839
    DAREKMIS
    Poziom 11  
    Ja tam kiedyś słyszałem Tosce + Altony 80 i powiem tak basu to tam jest dużo Toska ma spore możliwości podbicia ale ma tylko 25W i tu się nic nie zmieni morze zamiast tosca kup radmora 5412 tani i mocniejszy a altonów nie poprawiaj zostaw jakie są :D
  • #18 5077420
    bambi13
    Poziom 15  
    Dokładnie zostaw jakie są :D bo możesz je tylko zepsuć :D
  • #19 5085391
    DjPawSsio
    Poziom 10  
    ja mam śliczne altony 80 śliczny basik !!!!!!!!! głeboki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany głośników TONSIL GDN 25 w kolumnach Alton 80, aby uzyskać mocniejszy i głębszy bas przy współpracy z wzmacniaczem TOSCA 2x25W RMS. Uczestnicy podkreślają, że kolumny Alton 80 nie były projektowane pod niskie tony, a obudowa i zwrotnica są dostosowane do oryginalnych głośników, co uniemożliwia prostą wymianę bez ryzyka pogorszenia dźwięku. Wskazano, że za kwotę do 50 zł trudno znaleźć głośnik o lepszych parametrach, który dobrze współpracowałby z istniejącą konstrukcją. Zalecane jest raczej pozostawienie oryginalnych głośników i ewentualna wymiana wzmacniacza na mocniejszy, np. Radmor 5412, który lepiej napędzi kolumny. Wskazano także na konieczność uwzględnienia parametrów obudowy, takich jak bass reflex i strojenie tunelu, przy ewentualnych modyfikacjach. Alternatywnie polecono kolumny Diora WS 354 i jej odmiany jako lepsze rozwiązanie do uzyskania mocnego basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA