logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD800JB-00ETA0 nie jest wykrywany przez BIOS płyty

marzio 23 Kwi 2008 13:11 1932 5
REKLAMA
  • #1 5068505
    marzio
    Poziom 16  
    Witam.
    Bios płyty nie chce wykryć tego dysku (najnowszy bios), a nie mogę wpisać jego parametrów w Cmosie bo pisze na nim tylko LBA .
    Czy mógłby mi ktoś podać co mam wpisać w biosie żeby go wykrywał.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5069242
    xzeus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Podaj model płyty głównej - może płyta jest na tyle "stara", że pomimo najnowszego BIOSu widzi dysk tylko do 32GB ?

Jeśli to nie jest kwestia wieku płyty, to sprawdź standardowo czy dobrze podłączyłeś tasiemkę dysku, ustaw w BIOSie autowykrywanie urządzeń IDE, sprawdź, czy dysk nie "wisi" na jednej taśmie np. z napędem, który ma identycznie ustawioną zworkę master/slave.
    Jeśli dysk jest jedynym urządzeniem na taśmie, to całkowicie usuń zworkę do ustawień master/slave. Sprawdź w BIOSie, czy nie są powyłączane kontrolery IDE.

Jeśli nic z tego nie przyniesie sensownego efektu, podłącz dysk do innego (w miarę nowoczesnego) komputera i zobacz czy tam również się nie będzie wykrywał - być może dysk jest uszkodzony, pomimo tego że nowy.
  • REKLAMA
  • #4 5069508
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Pewnie żle założona zworka, bo dyski mają blokadę na 32gb właśnie i może kolega pomylił miejsca założenia zworki?
  • REKLAMA
  • #5 5077408
    Ajami
    Poziom 11  
    Ja tez mam taki problem pod plyta msi ms6147 dysk Seagate Barracuda 40GB ST340015a chociaz wykrywa go na nowszym kompie na danej plycie nie chce go wykryc.
    Kiedy bios post zaczyna wykrywac uzadzenia zawiesza sie na interfejsie ide w ktorym jest zainstalowany dany dysk.
    Kupilem taki dysk sadzac, ze bedzie wspoldzialac z ta plyta, ale chyba sie mylilem, nie moge znalesc jakie dyski obsluguje ta plyta.
    Czy cokolwiek pomoże mi update biosu ?
    Załączniki:
    • ZX2.pdf (650.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 5077563
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Tak, często to sprawa biosu jest właśnie, tutaj nawet 80GB "czepiali" na chipsecie i440BX
REKLAMA