logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6330tms - przebarwienia przy zmianie jaskrawości kineskopu

Andrzei Fx2 23 Kwi 2008 15:38 1586 13
REKLAMA
  • #1 5069005
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    W Elemisie 6330tms zależnie od zmieniającej się jaskrawości kineskopu robią się przebarwienia zaczynajace się od boków obrazu.
    Czy to jest już uszkodzenie kineskopu ?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 5069527
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2903
    Andrzei Fx2 napisał:
    zależnie od zmieniającej się jaskrawości kineskopu robią się przebarwienia zaczynajace się od boków obrazu.
    Czy to jest już uszkodzenie kineskopu ?

Możliwe , że kineskop./ Sprawdź tym sposobem ( jak umiesz ) -

https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum84.html
    Możliwe jednak , że zbyt małe napięcie żarzenia lub S2.
  • REKLAMA
  • #4 5073575
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    Heh zastanawiam się czym się kierował moderator przenosząc mój temat do początkujacych :)
    Czy dla moderatora usterka jest tak oczywista ?
    Ja już mam za sobą wiele TV ale pierwszy raz spotykam takie objawy.
  • #5 5073620
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Pewno tym, że smużenie koloru /bo chyba chodzi o czerwone lub zielone smugi obok jasnych powierzchni, np: żarówki na ekranie/ nazywasz kłopotami ze zbieżnością.

Przyczyny smużenia podano powyżej. Ja jeszcze dodam do tego trochę nietypowe uszkodzenie wzmacniacza wizji koloru, który smuży.
  • #6 5073799
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    To nie smuzenie. Wyglada tak jak by ktoś zblizał magnes do boków kinola i przebarwienia nie są stabilne lecz pływają przy zmianie jaskrawości.

Dodano po 6 [minuty]:

P.S. Jeśli piszę o zbieżnosci tzn że takie są objawy a nie że tak sobie strzelam bez sensu.
  • #7 5073969
    LeDy
    Poziom 43  
    Andrzei Fx2 napisał:
    przebarwienia nie są stabilne lecz pływają przy zmianie jaskrawości.

Sprawdź ten kineskop. Co z S2 i żarzeniem?
    Jak one są OK to kineskop. Parę minut i wiadomo jaki stan kineskopu.
  • REKLAMA
  • #8 5073989
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    A ja mimo wszystko jakoś nie dowierzam, że o zbieżność chodzi. Faktycznie byłby to ciekawy przypadek.
    Chciałbym to zobaczyć z generatorem kraty podłączonym do TV.

Może to złudzenie - jednak słaby kineskop i przy dynamicznych scenach traci i wymiary /pulsuje/ i jednocześnie znacznie pogarsza się ostrość.

Podobny efekt da się zaobserwować przy niewydajnym trafopowielaczu.
  • #9 5074076
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    Ok jutro jak znajde chwilkę czasu to zrobię fotki bo nawet na menu jest dokładnie widac i bez obrazu testowego.
    Co do Ostrości jest nie najgorsza a i kontrast nie zły.
    Przy regulacji S2 równiez kolory "pływają"
  • #10 5076344
    LeDy
    Poziom 43  
    Andrzei Fx2 napisał:
    Heh zastanawiam się czym się kierował moderator przenosząc mój temat do początkujacych :)
    Ja już mam za sobą wiele TV

Wiele lat a jeszcze nie odpowiedziałeś co z kineskopem i czy badałeś go wg. linka jaki ci podałem( ostatni post polecam ).
  • #11 5076995
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    LeDy napisał:
    Cytat:
    Wiele lat a jeszcze nie odpowiedziałeś co z kineskopem i czy badałeś go wg. linka jaki ci podałem ( ostatni post polecam ).

Z tego postu nic nie rozumiem.
    "Wiele lat " ?
    "wg. linka jaki ci podałem " ? ten link nie odnosi sie do konkretnego tematu.
  • REKLAMA
  • #12 5078309
    LeDy
    Poziom 43  
    Fakt nie sprawdzałem , że po zmianach ten link niczego nie pokazuje. Był taki w dziale " dla początkujących" diagnozowanie kineskopów i wzmacniaczy wizyjnych i wg. niego masz sprawdzić kineskop.
    To jest to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html
    Polecam ostatni post.
  • #13 5079283
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    Nie miałem czasu narazie jeszcze dokładniej zająć się tym TV ale wiem jedno ,nie chodzi tu o przewagę któregoś z kolorów.
    Jeśli usterka miała by coś wspulnego z linkiem jaki mi podałes to juz dawno bym to zbadał :)
  • #14 5080934
    LeDy
    Poziom 43  
    Andrzei Fx2 napisał:
    ale wiem jedno ,nie chodzi tu o przewagę któregoś z kolorów.
    Jeśli usterka miała by coś wspulnego z linkiem jaki mi podałes to juz dawno bym to zbadał :)

Czy link dotyczy tylko braku, przewagi koloru? Tam pisze także jak sprawdzić , zdiagnozować kineskop.
    Zbadaj to w końcu co będzie pewne, że kineskop jest zły,winny, bo wszystko na to wskazuje.
    Z tego linku sprawdź wg. punktu C i jego uzupełnienie ostatni post.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 6330tms pojawiają się przebarwienia na bokach obrazu, które zmieniają się wraz z jaskrawością kineskopu. Objawy nie są typowym smużeniem ani problemem ze zbieżnością, lecz przypominają efekt działania magnesu na kineskop, z pływającymi przebarwieniami. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony kineskop, niewłaściwe napięcie żarzenia lub problem z regulacją S2. Zalecane jest sprawdzenie stanu kineskopu według wskazówek z forum elektroda.pl, w tym diagnostyka wzmacniacza wizji koloru oraz kontrola trafopowielacza. Autor problemu podkreśla, że ostrość i kontrast są w porządku, a kolory zmieniają się przy regulacji S2, co sugeruje uszkodzenie kineskopu lub powiązanych elementów. Dyskusja wskazuje na konieczność wymiany kineskopu lub jego dokładnej diagnostyki, gdyż objawy nie są typowe i mogą wymagać testów z generatorem kraty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA