logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przekładnię do silnika krokowego 50-60° do robota, sterowanie, wyjścia

Maragaht 23 Kwi 2008 18:31 3998 19
REKLAMA
  • #1 5069649
    Maragaht
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    czy ktos moze mi powiedziec co robi przekładnia do silniczka i co trzeba żeby nią sterowac czy da sie samemu to zrobic. Koszt silniczka z przekladnia to 27zl. potrzebuje 6 silniczkow do robota najmniejszych najlepiej krokowych chodzi o kroki 50-60 stopni. A tak po za tym jakie ona ma wyjscia
    Prosze o odp. (szukalem przekladni ale nie znalazlem tu na forum na necie to czasem wyskakuja mi silniki po 3000zl 3 fazowe i inne takie :( )
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5070516
    Maragaht
    Poziom 15  
    dobrze a jak chce uzyc silniczek do robota pająk mam kupic 6 wyjdzie spora sumka i sa 2 razy wieksze od nużki jest jakas rada na to
  • #4 5070620
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Potrafisz zrobić sterowanie nogami tego pająka za pomocą zwykłych silników DC? Radzę użyc serwomechanizmów (np tych co podał MacFis) i zrobić trochę większego niż planowałeś. Silników krokowych nadających się do małego pająka chyba nie ma.
  • #5 5070727
    Maragaht
    Poziom 15  
    hmm coz bede musial zmienic plany troche duzo miejsca to zajmnie. A pytalem bo widzialem w tv zabawy zagranica nie dokladnie wiem jaki to byl program ale w kazdym badz razie to byl malutki robot i jak zrobiony nie wiem chyba ze zastosowac mozna cos bardziej skomplikowanego np zwrotnice do kazdej nuzki z odzielnie myslicie ze sie oplaca ?
  • #6 5076964
    AZWE
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Poszukaj koniecznie serw e-sky 8g,dostępne są w sklepie pod adresem www.modele.sklep.pl .Moment około 1,5kg,kosztują 14,99zł i są dobrze wykonane.Pracują cichutko,nie ma im co zarzucic.Jeśli chcesz leciec po kosztach to tylko te serwka,tanie i dobre.Komplet kosztuje 149zł(10 sztuk).Wiem co mówie bo jestem modelarzem.Gorąco polecam te serwa,w przekładnie sie nie baw,szkoda czasu i pieniedzy.
  • #7 5077103
    Maragaht
    Poziom 15  
    rozumiem i dziekuje za pomoc ale nadal nie rozumiem jednego jak pajak ma 6 nóg i serwy sa duze to gdzie one sie pomieszcza te 6 silniczkow do malego pajaczka nauczyciel mowil ze mozna zrobic cos w stylu magnesowania magnesy w nogach i hm cos do krecenia co wywola nie wiem nie wiem naprawde :( jzu sie pogubilem ale chyba nie mam wyboru
  • #8 5077684
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Poszukaj na forum projektów różnych hexapodów, to zobaczysz. Ale 6 serw, to wydaje mi się że będzie sporo za mało. Poprzeglądaj Hexapody, jakie są na tym forum, a wszystko zrozumiesz.
  • #9 5077710
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    zapoznaj się z projektami na tej stronie roboty
  • #10 5079250
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Wtrącę swoje dwa grosze do dyskusji. Do sześcionożnej maszyny wystarczą... trzy (3) serwomechanizmy. Taki układ napędowy zastosowany jest w robotach "HEXOR" i działa dość sprawnie. Jedno serwo napędza układ balansowania (jednocześnie obie środkowe nogi), dwa pozostałe napędzają lewe i prawe nogi sprzężone mechanicznie.
  • REKLAMA
  • #11 5079441
    Maragaht
    Poziom 15  
    adam_es napisał:
    Wtrącę swoje dwa grosze do dyskusji. Do sześcionożnej maszyny wystarczą... trzy (3) serwomechanizmy. Taki układ napędowy zastosowany jest w robotach "HEXOR" i działa dość sprawnie. Jedno serwo napędza układ balansowania (jednocześnie obie środkowe nogi), dwa pozostałe napędzają lewe i prawe nogi sprzężone mechanicznie.

Właśnie o to mi chodziło chodz malo rozumiem z tej wypowiedzi, co dokładnie trzeba tam zastosować na obrazkach może i widać ale gorzej z opisem.
    Tak po za tym czy dostane części metalowe do robotów lub czegoś takiego -
    http://www.lynxmotion.com/images/Products/Full/sesac01.jpg
  • #12 5079829
    bogdan_p
    Poziom 39  
    jak Cię stać to możesz sobie zamówić , na stronie w podziale Assembly Guides masz dokładnie pokazane szczegóły konstrukcyjne , zamiast metalu czy tworzywa sztucznego można wykorzystać łatwo dostępny laminat epoksydowo-szklany ( płytki drukowane ) na forum jest tak zrobiony manipulator
  • #13 5079849
    Maragaht
    Poziom 15  
    hmmm ciekawa myśl robić obudowy do robotów a są inne sposoby ?
  • #14 5080110
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    hmmm ciekawa myśl robić obudowy do robotów a są inne sposoby ?
    co przez to rozumiesz i jakie obudowy laminat jest bardzo dobrym materiałem konstrukcyjnym , jeżeli lubisz aluminium , stal , pleksi to nikt Ci nie zabrania ich wykorzystać , w sumie laminat najtańszy i najłatwiejszy w obróbce w warunkach domowych
  • #15 5080142
    Maragaht
    Poziom 15  
    hmm rozumiem a czy szczypce utrzymaja rozne rzeczy i czy nie ześlizgnie się ? hm tak po za tym jak zrobie obudowe to jak moge ją obkleic żeby ladniej wygladala i co bedzie sie trzymac miedzy laminatem a hm czyms
  • #16 5080286
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    hm tak po za tym jak zrobie obudowe to jak moge ją obkleic żeby ladniej wygladala

to jest dla Ciebie największym problemem ..... ?
    czytając Twoje posty i propozycje innych kolegów , wynika że chciałeś zbudować hexapoda po max. niskich kosztach , teraz przyszła kolej na manipulatory czy mylisz że będzie ? , z pozoru konstrukcja wygląda na prostą ale tak wcale nie jest , co nim chcesz przenosić że musi być aż tak mocny że kolejny problem to
    Cytat:
    czy szczypce utrzymaja rozne rzeczy i czy nie ześlizgnie się

przecież to są konstrukcje typowo edukacyjne , a nie roboty przemysłowe , wracając do szczypiec to zobacz sobie co zaciska przedmiot

Jak zbudować przekładnię do silnika krokowego 50-60° do robota, sterowanie, wyjścia

zapytam czy potrafisz napisać program obsługujący serwa , czy będziesz kombinował z przerabianiem na silnik z przekładnią
  • REKLAMA
  • #17 5080911
    Maragaht
    Poziom 15  
    racja troche zminiłem temat bo czekam na części do robocika którego mam zamiar zrobić i kase na części.... A to pytanie w między czasie zadałem no tak racja są to cele edukacyjne wzasadzie wiem co nieco o kkonstrukcji tego ramienia moim największym problemem to estetyka, i wykonam z laminatu ramię ale nie mam pojęcia na chwytak a może od zabawki coś użyje byle by sie trzymało dobrze i cokolwiek unosiło
  • #18 5083531
    adam_es
    Poziom 30  
    Napęd HEXORa - opis z oryginalnej instrukcji.
    Załączniki:
    • Dok1.pdf (54.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 5085749
    Maragaht
    Poziom 15  
    Dziękuje za przydatny materiał, gdy go przeczytałem pomyślałem o jednym, tzn. mam pytanie o ruchy trzeba w końcu zaprogramować mu ruchy tak żeby kabel nie musiał non stop być podłączony do kompa jak to się robi i na co ktoś mi powie?
  • #20 5085790
    adam_es
    Poziom 30  
    Za ruchy napędów odpowiada program zawarty w mikrokontrolerze AT Mega128, który pozycjonuje serwomechanizmy. Ponadto komunikuje się z drugim mikrokontrolerem AT Mega8, który obsługuje czujniki: ultradźwiękowy, 4x podczerwieni i mechaniczne (wąsy) oraz z układem transmisji radiowej pracującej w paśmie 430MHz. Tor radiowy umożliwia odczytywanie danych z czujników i zdalne sterowanie robotem za pomocą PC-ta. W razie zainteresowania szczegółami prześlę całość instrukcji na priv'a (ok 1,6 MB).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przekładni do silników krokowych o kącie kroku 50-60° do zastosowania w robotach, w szczególności robotach sześcionożnych (hexapodach). Przekładnia w silniku krokowym służy do zwiększenia momentu obrotowego i precyzji ruchu, jednak samodzielne wykonanie przekładni jest trudne i czasochłonne. Zamiast silników krokowych z przekładnią, zalecane jest użycie gotowych serwomechanizmów, które są tańsze, łatwiejsze w sterowaniu i bardziej kompaktowe. Przykładowo polecane są serwa e-sky 8g o momencie około 1,5 kg/cm, dostępne w cenie około 15 zł za sztukę. W robotach sześcionożnych często stosuje się układy napędowe z trzema serwami, które mechanicznie sterują grupami nóg (np. robot HEXOR). Do konstrukcji elementów mechanicznych można wykorzystać laminat epoksydowo-szklany (płytki drukowane) jako tani i łatwy w obróbce materiał, alternatywnie aluminium, stal lub pleksi. Sterowanie serwami realizowane jest za pomocą mikrokontrolerów (np. AT Mega128 i AT Mega8), które pozycjonują serwomechanizmy i obsługują czujniki (ultradźwiękowe, podczerwieni, mechaniczne), a komunikacja z komputerem może odbywać się radiowo na paśmie 430 MHz, co eliminuje konieczność stałego podłączenia kabla. Wskazano również dostęp do instrukcji i projektów robotów hexapod na forach i stronach internetowych, co ułatwia zrozumienie konstrukcji i sterowania.
REKLAMA