logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.2 2002 - migająca kontrolka oleju przy 60°C, błąd P0118

TOOMEK4 23 Kwi 2008 19:02 30531 15
REKLAMA
  • #1 5069775
    TOOMEK4
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    seat ibiza 1,2 2002 rok , przy wyższej temperaturze około 60 st. zapala się i mruga kontrolka oleju , komputer pokazuje błąd P0118 , po wykasowaniu brak błędów , ale kontrolka dalej miga.
    Czy ktoś może coś doradzić.:?:
  • REKLAMA
  • #2 5070017
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 981
    sprawdz manometrem jakie jest cisnienie oleju
  • REKLAMA
  • #3 5071119
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    P0118 "Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik - wysoki sygnał wejściowy"
  • #4 5071272
    TOOMEK4
    Poziom 10  
    młody88
    to co proponujesz :?:
  • REKLAMA
  • #5 5071705
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Zacznij od wymiany czujnika oleju.
  • #6 5072102
    młody88
    Poziom 19  
    wymienić czujnik temp silnika, a następnie czujniok ciśnienia oleju
  • #7 5077024
    TOOMEK4
    Poziom 10  
    Wymiana czujnika oleju nic nie dała , na jutro mam zamówiony czujnik tem.
    mam nadzieję że to pomoże , wymieniłem jeszcze filtr oleju , ale to też nic nie dało . No nic - zobaczymy jutro co dalej.

Dodano po 3 [minuty]:

fructon radził aby " sprawdz manometrem jakie jest cisnienie oleju" tylko że nie posiadam tego sprzętu.
  • #8 5080017
    TOOMEK4
    Poziom 10  
    No i kiszka, nie pomogła wymiana czujników. Powiem historie od początku
    Auto sprowadzone z Niemiec Ibiza 1,2 l 2002 rok stan licznika 52 000 km
    Nie uderzone , całe , w niemczech na placu tylko odpalone do celów sprawdzenia. U nas zrobiliśmy tylko wymiane filtrów , olej , napełnienie klimatyzacji ogólną kosmetykę odgrzybianie . Klient bierze autko i jedzie do domu. Po drodze zabłysła się kontrolka i mruga . I tak już zostało.
    Teraz mam jeszcze jedno pytanie nalaliśmy olej 10/40 półsyntetyk , ponieważ nie było ani książki serwisowej ani innej informacji o płynach eksplatacyjnych , tylko że zaczołem liczyć auto 5 lat czyli ponad 60 miesięcy co daje raptem 900 km na m-c czyli jakieś 28 km dzień
    To chyba jakiś wałek . Czy olej 10/40 może wywołać świecenie się kontrolki oleju po osiągnięciu 60 s.celcjusza czy może nalać mu 15/40 wtedy olej jest bardziej gęsty , czy ktoś się z tym spotkał. ????????????????????????????
  • REKLAMA
  • #9 5080129
    młody88
    Poziom 19  
    no beż przesady!! to nie polonez zapchałby się tym mułem.
    A co VAG na to wszystko mówi????
  • #10 5080694
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Z taką widzą można sprzedawać auta a nie naprawiać. Oddaj auto do solidnego warsztatu usterek może być wiele objawy podobne. Vag nie naprawia samochodów tylko pokazuje nieprawidłowe parametry w działaniu czujników.
    Migający olej może być również spowodowany "korektą licznika" pojedź do ASO i sprawdź przebieg.
  • #11 5081044
    hot1979
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    siemka nic nie da trzeba zwalić miskę oleju i sprawdzić stan panewek już to przerabiałem w golfie swoim walczyłem 4 miesiące z kontrolką nowa pompoa czujniki i dalej sie świeciła dobry fachowiec powinien smród panewwek nosem wyczuć zwal panewwy i nowe założ puki jeszcze nie stuka ciśnienie oleju powinno być na biegu jałowym 2.2b
  • #12 5081828
    TOOMEK4
    Poziom 10  
    do kamyczka
    Jeśli wymianę oleju i filtrów uważasz za naprawę to wymianę koła na drodze to dla ciebie chyba remont kapitalny.
    Forum chyba jest po to aby sobie wzajemnie pomagać a nie wypisywać jakiś zgryźliwych uwag.
  • #13 5081890
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    kamyczek napisał:
    Z taką widzą można sprzedawać auta a nie naprawiać. Oddaj auto do solidnego warsztatu usterek może być wiele objawy podobne. Vag nie naprawia samochodów tylko pokazuje nieprawidłowe parametry w działaniu czujników.
    Migający olej może być również spowodowany "korektą licznika" pojedź do ASO i sprawdź przebieg.

Wywalony wsad licznika.W takich silnikach rzadko padają panewki,ale na wszelki wypadek podjedź do mechanika i sprawdź ciśnienie to koszt rzędu 20złotych.
  • #14 5082962
    hot1979
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    ptaszek ja liczniki to jak rękawiczki zmieniałem kazdy mówił zimne luty jednak nie ja stawiam na panewy oby gościu nie musiał wału szlifować jak ja bo zapózno się za to zabrałem ciśnie nie to powinien sprawdzić aw chwili palenia się kontrolki jak po dodaniu gazu kontrolka zgaśnie to na bank panewy narka
  • #15 5084156
    leszek45gd
    Poziom 1  
    przerabiałem ten temat wylany kondensator w liczniku i to jest przyczyną . poszukaj w elektrodzie tu są posty na ten temat jak to zrobić . jakbyś to sam robił to koszt około 1 zeta :)) pozdro
  • #16 5134791
    TOOMEK4
    Poziom 10  
    Witam ponownie
    Jednak elektronika, zabrał na warsztat i po godzince oddał samochód skasował 100,00 i wszystko cacy.
    DZIęKI WSZYSTKIM ZA POMOC :)
    Niepotrzebnie tyle nerwa mi to zjadło.
    Ale niestety nie mam pojęcia co zrobił przy nim , to jego tajemnica.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Ibiza 1.2 z 2002 roku pojawia się migająca kontrolka oleju przy temperaturze około 60°C oraz błąd P0118, oznaczający wysoki sygnał wejściowy czujnika temperatury czynnika chłodzącego silnik. Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę czujnika oleju oraz czujnika temperatury silnika, a także wymianę filtra oleju i zastosowanie oleju 10W40 półsyntetycznego. Pomimo tych działań kontrolka nadal migała. Sugerowano sprawdzenie ciśnienia oleju manometrem oraz kontrolę stanu panewek silnika, gdyż migająca kontrolka może wskazywać na ich zużycie. Pojawiły się również sugestie dotyczące możliwego uszkodzenia elektroniki licznika, w tym wylania kondensatora, co może powodować błędne sygnały. Ostatecznie problem został rozwiązany przez specjalistę od elektroniki samochodowej, który skasował błąd i przywrócił prawidłowe działanie kontrolki, jednak szczegóły naprawy pozostały nieujawnione.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA