logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozwiązanie "czucia podłoża" propozycje...

Kursky 24 Kwi 2008 16:47 1650 13
REKLAMA
  • #1 5072694
    Kursky
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam !!
    Poszukuję w miarę prostego i niezawodnego układu który pozwolił by mobilnemu robotowi na rozpoznanie spadku podłoża (tzn. schodów i tym podobnych). Chodzi o to aby jeżdżąc samodzielnie nie spadł z czegoś... Mile widziane wszystkie propozycje. "Mechaniczne" badanie podłoża odpada. POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 5072803
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    proponuję czujniki na podczerwień ;)
  • #3 5072910
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    juz bylo na forum. Tak samo jak kolega polecam podczerwien nawet nie musi byc z modulacja wystarczy ze odbiornik i nadajnik wsadzisz razem w jakas oslonke przed innym promieniowaniem. Albo najprostsze rozwiazanie to wlancznik, w elektroninczych nawet chyba sprzedaja z takim kolkiem
  • REKLAMA
  • #4 5074332
    Kursky
    Poziom 15  
    Myślałem trochę o fototranzystorach... Ale nie mam pojęcia jak to się spisze... A ultradźwięki ??
  • #5 5074692
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Każdy czujnik elektroniczny będzie sprawdzał się gorzej od starej niezawodnej wajchy.
  • REKLAMA
  • #6 5074870
    Kursky
    Poziom 15  
    Ale "wajcha" po dywanie może się o coś zaczepić, albo przy obrocie bądź skręcaniu to już wogóle (chyba że są te styczniki z kulkami ale jeszcze takich nie widziałem...)
  • #7 5074941
    McRancor
    "wajcha" może być w postaci koła kastora z czujnikiem położenia na pionowej osi.

Możesz pokombinować z podczerwienią, ale ma ona jedną wadę - daje informację o stopniu odbicia powierzchni, a nie o odległości. Mogą zdarzyć się sytuacje że zawiedzie.
  • #8 5075082
    jamtex
    Poziom 23  
    Ocena: 247
    W sklepach dostępne są przełączniki z "wajchą" zakończoną kółkiem (np od bram przesuwnych itp). Sam zastanawiałem się nad wykorzystaniem takiego rozwiązania w postaci 3 koła, jednak nie byłby to dobry pomysł, ponieważ "detektor podłoża" nie może być punktem wsparcia robota.
    Z drugiej strony, podczerwień może "głupieć" na czarnych podłożach (np szersza czarna fuga miedzy płytkami).
    Oczywiście detektor musi zatrzymać robota, zanim ten przekroczy punkt krytyczny mogący spowodować jego upadek (zapewne ostre hamowanie).
  • #9 5075883
    Kursky
    Poziom 15  
    Dlatego zastanawiałem się nad diodą i fototranzystorem, diode bym zasilił troche słabiej wtedy doświetlało by niewielki obszar na podłożu, a że to było by pod podłożem nic nie doświetlałoby fototranzystora... moze by zadziałało... Muszę potestować...
    McRancor mógłbyś rozszerzyć pojęcie "koła kastora" bo nie bardzo wiem o co chodzi??
  • REKLAMA
  • #11 5076440
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Kursky napisał:
    Dlatego zastanawiałem się nad diodą i fototranzystorem, diode bym zasilił troche słabiej wtedy doświetlało by niewielki obszar na podłożu, a że to było by pod podłożem nic nie doświetlałoby fototranzystora...

No albo możesz za kilka groszy kupić koszulki termokurczliwe, nałożyć je na diode i fototranzystor i ogrzać, żeby się ładnie opięły wokół nich, i będziesz miał ukierunkowaną diode i tranzystor. Było to ładnie opisane w KŚ Expert w jednym z cykli budowy robota minisumo, właśnie a propo czujników białej linii.
  • #12 5076482
    Kursky
    Poziom 15  
    Kolego MacFis co masz na myśli pod pojęciem "czujnik odbiciowy" ??
    Z tą termokurczką na fototranzystorze i diodzie to fajny pomysł....
  • #14 5077466
    McRancor
    http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~arent/rr/pzpr/teksty.php?plik=klasy.html

Tam znajdziesz dobrą definicję koła kastora i przykłady.

Odnośnie czujnika białej linii: Można spróbować zmniejszyć napięcie referencyjne z którym będzie porównywany sygnał z czujnika, ale oświetlenie go światłem dziennym spowoduje że czujnik nie wykryje braku podłoża. Jak już napisałem - taki czujnik nie zwraca informacji o odległości! jest bardzo wrażliwy na oświetlenie zewnętrzne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego i niezawodnego układu do wykrywania spadku podłoża przez mobilnego robota, aby zapobiec jego upadkowi ze schodów lub krawędzi. Proponowane rozwiązania obejmują czujniki na podczerwień, które mierzą odbicie światła, jednak mają ograniczenia związane z różnym odbiciem powierzchni i wpływem oświetlenia zewnętrznego. Rozważano także fototranzystory z diodami LED o obniżonym napięciu zasilania, co pozwoliłoby na ukierunkowane doświetlanie niewielkiego obszaru pod robotem. Czujniki ultradźwiękowe zostały wspomniane jako alternatywa. Mechaniczne rozwiązania, takie jak "wajcha" (przełącznik mechaniczny) lub koło kastora z czujnikiem położenia na osi pionowej, są uznawane za niezawodne, lecz mogą mieć problemy przy jeździe po dywanie lub podczas skręcania. Czujniki odbiciowe wymagają kalibracji i mogą być podatne na błędy przy czarnych powierzchniach lub silnym oświetleniu. Wskazano na konieczność zatrzymania robota przed krytycznym punktem spadku, co wymaga szybkiego hamowania. Jako mikrokontroler do implementacji czujnika odbiciowego polecono ATTINY2313. Dodatkowo zasugerowano użycie koszulek termokurczliwych do ukierunkowania diody i fototranzystora. Podano linki do definicji koła kastora oraz przykładowych projektów czujników białej linii, które można zmodyfikować do wykrywania spadku podłoża.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA