logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Scorpio 2.0 16V DOHC 1996 - Silnik gaśnie, brak napięcia na wtryskach, co sprawdzić?

klamot1 24 Kwi 2008 20:40 5819 7
REKLAMA
  • #1 5073518
    klamot1
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Problem polega na tym iż nie chce odpalić, a jak uruchomi się silnik to pracuje równomiernie i po chwili gaśnie, praca silnika trwa różnie od 10s do 5min.Wymieniono okablowanie silnika,sterownik (ECC5) był w serwisie i jest sprawny.Czujnik położenia wału i wałka ,cewki ,moduł zapłonu były w innym aucie i jest ok tak i z przekaźnikami.Czasami znika napięcie (minus) z wtrysków i wtedy gaśnie nie wiem o co biega?czy to imo fiksuje czy co?kontrolka od immobilizera nie świeci czyli ok.Nie wiem co jeszcze sprawdzić proszę o sugestie, jakieś schematy bo te co mam nie pasują z tym co jest w samochodzie.Rok pojazdu to 1996.
  • REKLAMA
  • #2 5073678
    magik332
    Poziom 27  
    Ocena: 446
    Witam masz taki schemat ?
    Załączniki:
    • Ford Scorpio 2.0 16V DOHC 1996 - Silnik gaśnie, brak napięcia na wtryskach, co sprawdzić? Bez nazwy.jpg (60.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ford Scorpio 2.0 16V DOHC 1996 - Silnik gaśnie, brak napięcia na wtryskach, co sprawdzić? Bez nazwy2.jpg (36.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ford Scorpio 2.0 16V DOHC 1996 - Silnik gaśnie, brak napięcia na wtryskach, co sprawdzić? Bez nazwy1.jpg (118.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 5073705
    klamot1
    Poziom 13  
    TAK mam taki schemat i te wyjścia z sterownika nie pokrywają sie,np.:te wyjścia(bo się na tym skupiłem)75i 101 to nie ma?

Dodano po 3 [minuty]:

A jeszcze skrzynki bezpiecznikowe były rozebrane i wyczyszczone.

Dodano po 2 [minuty]:

Z sterownika wychodzi tylko 74 i 100 a dodatek spadł mi przyrząd i nie było czym dzisiaj sprawdzać, jutro będę jeszcze sprawdzał.

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
  • REKLAMA
  • #4 5073854
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    Sterownik nie traci zasilania?
  • #5 5073910
    klamot1
    Poziom 13  
    Chyba nie sprawdziłem wszystkie minusy i wygląda że jest ok(żarówką).Plus też przychodzi do sterownika.Martwi mnie to że po chwili pracy silnika znika minus z wtrysków i silnik gaśnie.
  • #6 5622578
    roland111
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam wszystkich !!mam od paru dni wielki problem ford scorpio nie odpala pali tylko jak mu strzykne do filtra starter albo zrzuce klemy z aku . wydaje mi sie ze jak przekrece kluczyk na zaplon to powinna pompa pare sekund zagadac a tu nic chodzi dopiero jak zakrece rozrusznikiem , poregenerowalem juz wszystkie kabelki z gory silnika do wtryskow do cewek i nic,jak juz go odpale to biega super pompa podaje paliwo i pali raz za raz ale po postoju 5 minut nie zagada , podlaczylem juz przekaznik 3 z 1 na krotko pompa biega wszystko ok a fura nie pali jak juz pisalem po zdjeciu klemy albo strzyknieciu startera pali na dotyk juz jestem na krawedzi moich mozliwosco chyba go podpale . jak ktos morze mi pomodz to stawiam dobra flache whysky dzieki i pozdrawiam

Dodano po 28 [minuty]:

i jeszcze wywalilem ten cholerny wylacznik wstrzasowy w bagazniku polutowalem kabelki na krotko , CZASEM JAK GO COS WALNIE TO PALI GODZINKE BEZ PROBLEMOW , musze wam powiedziec ze te kabelki w fordzie to jest jakies nieporozumienie ten kto to zrobil powinien byc na stosie spalony material do niczego chyba dzieci w chinach by t olepiej zrobili.pozdrawiam wszystkich
  • #7 5625344
    klamot1
    Poziom 13  
    Witam Cię "roland111" z tymi fordami już tak jest i to taki typ usterkowy i wymieniałem już set metrów kabli w tych fordach.Znam trzech właścicieli tych aut, i są takiego samego zdania co Ty.A co do usterki to tą co opisałem to tylko reset sterownika,resetowaliśmy go co chwile i pomogło,ale po tygodniowym braku akumulatora samochód "wstał" jak nowy i działa do dziś ,jakieś 6 mie.
  • REKLAMA
  • #8 5625644
    roland111
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    dzieki za odpowiedz wiesz ja to zaden mechanik jestem ale jak narazie to z kazda fura sobie poradzilem dzisiaj metoda testow doszedlem do pomyslu zeby mu zabudowac przelacznik na te cienkie kabelki co ida do masy akumulatora i wiesz ze jak rozlacze to buczy przekaznik jak zlacze przelacznik to bryka odpala na dotyk narazie musze tak jezdzic do czasu kiedy znajde usterke , jakby ktos cos wiedzial wiecej na ten temat top prosze
    o odpowiedz i czy w ogole tak moge jezdzic ja rozlaczam tylko te cienkie kabelki co ida do masy aku , prawde mowiac nawet sam nie wiem co rozlaczam ale jezdzi
    dzieki za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Scorpio 2.0 16V DOHC z 1996 roku ma problem z gaśnięciem silnika po uruchomieniu, który trwa od kilku sekund do kilku minut. Objawem jest zanik napięcia ujemnego (masy) na wtryskach, co powoduje zatrzymanie pracy silnika. Wymieniono okablowanie silnika, sterownik ECC5 był serwisowany i jest sprawny, czujniki położenia wału i wałka rozrządu, cewki oraz moduł zapłonu sprawdzono na innym pojeździe i działają poprawnie. Przekaźniki również są sprawne, a kontrolka immobilizera nie świeci, co wyklucza problem z immobilizerem. Schematy elektryczne posiadane przez użytkownika nie odpowiadają rzeczywistemu układowi w samochodzie, co utrudnia diagnozę. W dyskusji pojawiły się sugestie sprawdzenia zasilania sterownika i masy, gdyż po chwili pracy silnika zanika masa na wtryskach. Inny użytkownik opisał podobny problem z brakiem pracy pompy paliwa przy zapłonie, który rozwiązał przez reset sterownika i odłączenie akumulatora na tydzień, co przywróciło prawidłową pracę. Wskazano również na typowe usterki w okablowaniu Forda Scorpio oraz możliwość tymczasowego obejścia problemu poprzez manipulację przewodami masy akumulatora, co jednak nie jest rozwiązaniem docelowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA