Potrzebny jest schemat tego Filipka chassis MD1-1E lub info na temat takiego uszkodzenia: po przejściu do "stand by" wyłącza głos, obraz zostaje, poza tym wszystko ok.
Przyłączam się do tej prośby.
Mam właśnie na stole Philipsa 28PT4501 MD1.1 z taką samą usterką.
Po wyłączeniu tv pilotem, nic już nim zrobić się nie da (wejść do menu, wywołać txt), trzeba włączyć tv z pilota lub klawiatury lokalnej i wtedy można dokonywać regulacji itp.
Procesor to TMP87CM36N-3203 procesor sygnałowy to TDA8366. Myślę, że
ma to związek z zasilaniem generatora linii (TDA8366), ale bez schematu
to kicha.
W moim przypadku uszkodzony był rezystor bezpiecznikowy 3588 .
jego wymiana przywróciła prawidłowe działanie tv.Nie mam schematu więc trudno mi powiedziec co on robi. Jest no włączony między diodę a trafo przetwornicy , za diodą 118V które trafia na układ 7590(nie wiem co to jest). Po wymianie po przełączeniu w st-by znika nap. 8V, Generator przestaje pracować i znika wysokie. Prośba o schemat aktualna i może ktoś wyjaśni działanie tego układu.
Teleman
Dzięki serdeczne kolego, w moim przypadku przyczyną usterki był ten sam rezystor, myślę, że warto zapamiętać gdyż wygląda to na stały "punkt programu" tego chassis. Pozdrawiam.
✨ Dyskusja dotyczy problemu z dźwiękiem w trybie stand-by w telewizorze Philips 25PT4501/58 z chassis MD1-1E. Po przejściu w tryb stand-by obraz pozostaje, ale dźwięk znika. Użytkownicy zgłaszają podobne usterki w modelu Philips 28PT4501 MD1.1. Przyczyną problemu jest uszkodzony rezystor bezpiecznikowy o oznaczeniu 3588 (2Ω, 0,33W), który znajduje się między diodą a transformatorem przetwornicy, zasilający układ tyrystora 7590 odpowiedzialnego za wyłączanie pilotem. Wymiana tego rezystora przywraca prawidłowe działanie dźwięku w trybie stand-by. Schemat rezystora to 4822 052 10228. Można go zastąpić zwykłym rezystorem 2,2Ω/0,33W. Procesor sterujący to TMP87CM36N-3203, a procesor sygnałowy TDA8366, który odpowiada za zasilanie generatora linii. Brak schematu utrudnia diagnozę, ale wymiana rezystora jest sprawdzonym rozwiązaniem typowej usterki tego chassis. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.