logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PT450A/42 ch.GR2.2AA brak fonii po wymianie trafa

13 Kwi 2005 23:38 2011 11
REKLAMA
  • #1 1403386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1403624
    NICAM SERWIS
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Brakuje ci informacji o przchodzącym sygnale w.cz .Usterka występuje w pcz wizji. lub masz uszkodzony procesor po strzałach z trafa.
  • REKLAMA
  • #3 1403626
    LUCZAK
    Poziom 19  
    W moim przypadku (przy tym efekcie)skończyło się na wymianie procesora ,niestety.
  • #4 1403654
    tjkom
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Przychylam się do zdania poprzedników o procku.
    Wyładowania od trafa wn wywaliły u mnie także procka.
    Niestety nie jest tani i powszechnie dostępny, a to nieoczekiwane koszty dodatkowe dla klienta...Powodzenia
  • #5 1403721
    BUMIRO
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    I pewnie nie zatrzymuje sie ci na stacjach w czasie strojenia masz na bank uszkodzony :cry: w procesorze port od IDENT.Ratuje cie tylko wymiana :!: Ale może ktos z kolegów uratował ten procek (mi się nie udało ) :?: a cena nie zachęcała wymiany :? A swoja droga to znowu Philips "dał ciała "z tym portem.
  • #6 1403995
    piotrek 01
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.Miałem takie uszk. procesor 100%, u mnie padła jeszcze zenerka w okolicy TDA2579 nie pamiętam dokładnie która chyba w ogr. pr. kin. lub w okolicy.Tak się kończy łączenie "na sztywno" układów sc. zasilanych różnymi napięciami a w tym TV tak właśnie jest, być może rezystor "po drodze" uratowałby procesor ,ale producent nie pomyślał...
  • #7 1404124
    ado
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    piotrek1 pewnie nie tylko jedna dioda ci padla,w tym chassis to norma jak trafo ma przebicie.
    Koszty naprawy sa wysokie.
  • REKLAMA
  • #8 1404171
    piotrek 01
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Miałem na myśli to, że oprócz elementów w/wym padła jeszcze zenerka , bo ją najlepiej zapamiętałem, zgadza się wymieniłem wtedy więcej elementów-ok 10szt. ,ale nie pamiętam już dobrze całej tej "drobnicy" .W każdym razie była to najdroższa moja naprawa na jaką klient się zdecydował.
  • #9 1406414
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1406909
    ado
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Wazne jest abys sprawdzil na omach przed wylutem kilka elementow,bo jest bardzo prawdopodobne ze ten z wylutu tez byl po strzalach z trafa i zostal podobnie uszkodzony.
    Bywa tez ze usterka uszkodzenia procesora obiawia sie onaczej np.wylanczaniem sie.
  • REKLAMA
  • #11 1407356
    BUMIRO
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Od izoluj nóżkę 34 procka (upewnij się czy na pewno to nóżka IDENT mogę się mylić ,odczytaj z schematu ) i podłącz antenę, musi odbierać jakis program to na odizolowanej gałężi masz ok 5V a po wyjęciu ok 0V (szum na ekranie). Jeżeli tak jest to procek uszkodzony.
    Pozdrawiam
  • #12 1409245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 28PT450A/42 po wymianie uszkodzonego transformatora i układu TDA2579B pojawił się problem z brakiem fonii oraz samoczynnym wyłączaniem się urządzenia po około 5 minutach. Wymiana kondensatora 330µF w torze pośrednim nie rozwiązała problemu dźwięku. Diagnostyka wskazała na uszkodzenie procesora sygnałowego, co potwierdziły objawy takie jak brak zatrzymywania się na stacjach podczas strojenia i niskie napięcie identyfikacji (ok. 1,6 V). Uszkodzenia procesora były spowodowane wyładowaniami z transformatora, a także uszkodzeniem elementów towarzyszących, m.in. diod zenera w okolicy TDA2579. Próby użycia procesora z wylutu nie przyniosły efektu, gdyż często są one również uszkodzone. Ostatecznie wymiana procesora na nowy lub równoważny (np. z końcówką 216 zamiast 235) rozwiązała problem, przy czym nowy układ musi być sprawny, a jego port IDENT działać prawidłowo. Wskazano również na wadę konstrukcyjną Philipsa polegającą na braku zabezpieczeń między układami scalonymi zasilanymi różnymi napięciami, co sprzyja uszkodzeniom po przebiciach transformatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA