logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zwrotnicę kupić i jak podłączyć do kolumn DIY 2x 120W 8Ω?

Erni_92 25 Kwi 2008 19:55 1718 4
REKLAMA
  • #1 5076605
    Erni_92
    Poziom 2  
    Witam.

Mam kolumny własnej "roboty" 2x 120W 8Ω, ale nie mam w nich zwrotnicy.:cry: Proszę o pomoc. Jaką zwrotnicę mam kupić i jak ją podłączyć (najlepiej schemat) :)

Z góry dziękuję.

[Tytuł zmieniłem i poprawiłem treść postu. Proszę przeczytać regulamin. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 5077060
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Pewnie chodzi ci o zwrotnice !!!
  • REKLAMA
  • #3 5077187
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Zwrotnice robi się pod dane głośniki. Jeżeli masz coś typu Alphard to kup jakąś dwu- lub trzy-drożną (zależy ile masz głośników) np. z Allegro lub STX. Jak podłączyć to masz już na nich napisane.
  • REKLAMA
  • #4 5078943
    Erni_92
    Poziom 2  
    Cześć.

Czy te kolumny, które mam (2x 120W), mają mieć jakąś specjalną zwrotnicę pod ich moc? Czy to nie jest obojętne jaka zwrotnica, żeby była tylko 2 drożna?

Dodano po 22 [minuty]:

Prosiłbym o zdjęcie zwrotnicy głośnikowej do głośnika marki "Sister Sund master" 2x 120W 8 OHM

[Mariusz Ch.]

Jaką zwrotnicę kupić i jak podłączyć do kolumn DIY 2x 120W 8Ω?
  • #5 5079578
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Mówię przecież, że pod konkretne głośniki a nie pod moc, która w przypadku twoich głośników i tak jest zawyżona. Aby zaprojektować zwrotnice trzeba mieć przynajmniej pasmo przenoszenia głośnika lub lepiej charakterystykę częstotliwościową oraz duużo cierpliwości.
    Do takich głośników kup najlepiej uniwersalną zwrotnice - nie opłaca sie projektować nowej. A jak tak bardzo ci zależy to napisz do użytkownika takero.
REKLAMA