logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wytłumić skrzynię bass reflex 79L z 2x MTX 6104?

MarioM1982 26 Kwi 2008 08:06 4984 8
REKLAMA
  • #1 5077735
    MarioM1982
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Zbudowałem skrzynie bass reflex o pojemności 79L. Grają w niej 2x MTX 6104. Bas jest głęboki, lecz zastanawiam się czy zainwestowac jeszcze pare groszy w wytłumienie. Proszę o ocene, gdyż wyczytałem że tłumienie skrzynki BR nie jest konieczne, lecz czy poprawi jeszcze troche dźwięk???
    Teraz biorę się za obijanie skrzyni z zewnątrz :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5077781
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Z jakiej płyty masz tę skrzynkę? Jeśli bardzo gruby MDF to nie musisz koniecznie wytłumiać. Podchodząc do sprawy ogólnie, powiem tak: Istnieją teorie, że skrzynek typu BR nie wytłumia się w ogóle. Ja uważam (z własnego doświadczenia), że w niektórych sytuacjach daje to znaczną poprawę dźwięku. Najlepiej byłoby wypróbować na słuch i najwyżej potem wyrwać tę gąbkę spowrotem. Ważne, żeby nie walała się luźno w okolicach bass reflexu. Pamiętaj również o tym, że znaczna ilość materiału tłumiącego może powiększyć litraż obudowy widziany przez głośnik (tak, tak, powiększyć). Dlatego też może pojawić się niższe strojenie, niekoniecznie związane z poprawą jakości dźwięku.
  • REKLAMA
  • #3 5078118
    MarioM1982
    Poziom 12  
    Wygłuszyłem skrzynke, dzwięk raczej się nie poprawił ( ale też nie pogorszył).
    Co do skrzynki jest zrobiona z płyty wiórowej 22mm

Skończyłem obijanie ( tapicerem to ja nie jestem niestety), wyszło jak wyszło lecz nie to jest najważniejsze, a w aucie i tak nie widac łączeń.
  • #4 5078147
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Masz wspólną skrzynkę dla 2 głośników i 3 szt rur BR? Liczyłeś skrzynię i BR ,czy tak "przypadkowo" wyszło ?
  • REKLAMA
  • #5 5078262
    MarioM1982
    Poziom 12  
    Liczyłem. Większych niż 70mm nie mogłem wstawic, więc wstawiłem 3 sztuki 68mm, 15cm długie. Z Winisd wyszło że muszą byc na 18 cm długie, lecz nie mogłem takich dostac i wstawilem 15
  • REKLAMA
  • #6 5078671
    mukade
    Poziom 31  
    3cm to dużo. Choć z drugiej strony nie wiadomo nawet czy uwzględniałeś w litrażu skrzyni objętość koszy głośników i samego bass reflexu. Nie lepiej dać dwa takie porty? Wtedy mogłyby być krótsze dla zadanego strojenia. Ale jeśli jesteś zadowolony to po co zmieniać.
  • #7 5079435
    MarioM1982
    Poziom 12  
    Zgadzam się z tobą, lecz takie a nie inne rozwiązanie wymusiła na mnie konstrukcja skrzyni ( a raczej małego bagażnika). Co do dzwięku jestem zadowolony, naprawde jest ogromna różnica między tym co jest teraz, a co poprzednio ( Clarion 3011, przejoł go kolega, i też jest zadolony :) ).
    Mysle teraz nad wzmacniaczem do tego, bo ten Magnat RX-22 to na dzwonnice i nic więcej wg. mnie.
    Korci mnie trochę Rockford Fosgate Punch P-400.4, w mostku 200W x2. Na allegro 500zł
    .
  • #8 7819402
    pawel774
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A może wiecie, które ściany się wygłusza w subwooferze ? wszystkie od wewnątrz czy konkretnie tylnia czy jak z tym jest ?
  • #9 7819489
    mukade
    Poziom 31  
    Raczej wszystkie do których jest dostęp. Chyba, że masz ograniczoną ilość materiału tłumiącego to zacznij od tej przeciwległej do głośnika :P

Podsumowanie tematu

✨ Zbudowano skrzynię bass reflex o pojemności 79 litrów z dwoma głośnikami MTX 6104, wykorzystując płytę wiórową 22 mm. Skrzynia posiada trzy porty bass reflex o średnicy 68 mm i długości 15 cm, choć optymalna długość wg WinISD to 18 cm, jednak ze względu na ograniczenia przestrzenne zastosowano krótsze. Wytłumienie wnętrza skrzyni zostało wykonane, jednak nie przyniosło wyraźnej poprawy dźwięku, choć też go nie pogorszyło. W dyskusji podkreślono, że wytłumienie skrzynek BR nie jest konieczne, ale w niektórych przypadkach może poprawić jakość dźwięku, zwracając uwagę na odpowiednie umieszczenie materiału tłumiącego, aby nie blokował portów. Zauważono, że duża ilość tłumienia może zmienić efektywną pojemność skrzyni i obniżyć częstotliwość strojenia. Autor jest zadowolony z brzmienia, które znacznie przewyższało poprzedni zestaw Clarion 3011. Obecnie rozważa zakup wzmacniacza Rockford Fosgate Punch P-400.4 (200W x2 w mostku) jako zamiennik dla Magnat RX-22, który uważa za niewystarczający do obecnego zestawu. W kwestii wygłuszania subwoofera zaleca się tłumienie wszystkich dostępnych ścianek wewnętrznych, a w przypadku ograniczonej ilości materiału zacząć od ściany przeciwległej do głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA