logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Proszę o podpowiedź jaki wylot bass reflex zastosować w skrzyni

wujekb 12 Kwi 2025 22:55 342 3
REKLAMA
  • #1 21517117
    wujekb
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam forumowiczów. Przychodzę z zapytaniem odnośnie wylotu bass-reflex w obudowie, którą dopiero robię. Głośnik, który mam, to Boschmann model BOG-W10 25 cm 600 W RMS dwucewkowy, do którego nigdzie niestety nie ma parametrów, żeby wklepać w WINISD (jedną dużą obudowę już do niego robiłem i wyszła niestety za duża i wyjąca). Do napędzenia głośnika będzie Blaupunkt GTA460. Obudowa, którą robię, to zwykły "kanciak" o wymiarach 53 cm szerokości x 30 cm wysokości x 33 cm długości podstawy x 23 cm długości szczytu, o litrażu około 40 l z MDF 18 mm. Jedyną rzeczą w nim nietypową jest głośnik umiejscowiony właśnie na ściętej ścianie. Obudowę muszę wystroić na 40 Hz, ponieważ sygnał będzie ciągnięty z fabrycznego wzmacniacza poprzez konwerter hi-low (BMW E39 z systemem DSP). I tu pojawia się pytanie, jaki wylot zastosować? Z tego, co szukałem w Internecie, i wielkościowo pasowałby wylot, który akurat mam, o średnicy 7 cm, długości 11 cm, ale zwęża się wraz z długością i na końcu ma około 5 cm średnicy. Boję się, że będzie "świszczeć". Ktoś z doświadczenia podpowie, jaki wylot zastosować? Druga sprawa to wytłumienie. Zostawić środek bez żadnej watoliny, czy chociażby na ścianie za głośnikiem wkleić jakiś cienki filc?
  • REKLAMA
  • #2 21517177
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1113
    Za samym głośnikiem musi być wytłumienie, tuleje są jednakowej średnicy 7 cm- sam mam takie ale co do objętości obudowy???
  • REKLAMA
  • #3 21517182
    wujekb
    Poziom 9  
    >>21517177 jest jeden port 7cm średnicy 11cm długi ale zwęzony ku końcowi. Obudowa ma około 40 litrów nawet liczona kalkulatorem akwarystycznym ~ 40.68L? Boję się że przez za małą średnicę będą słyszalne świsty portu i myślę o zamienniku tylko nie wiem jakim. I tu przydał by się ktoś z doświadczeniem np masz 7cm i 11cm dł daj 10cm i 20cm dł
  • #4 21519346
    wujekb
    Poziom 9  
    Obudowa skończona, wylot wkleiłem taki jak w pierwszym poście i jest ok, nic nie świszczy :) Do środka jako wytłumienie dałem filc 3 mm gruby na ścianę za głośnikiem i tak zostawię. Gra to naprawdę dobrze, jeśli chodzi o poprawę niskich tonów.

Edit. Dzisiaj miałem trochę czasu w trasie na odsłuch i okazało się, że przy większej głośności bas zanika, tak jakby głośnik się dusił, mimo zmian ustawień we wzmacniaczu. Poszukałem trochę w Internecie i znalazłem uniwersalną obudowę o podobnym litrażu z wylotem o średnicy 10 cm i długości 26 cm i taki też zamontowałem. Teraz przy większej głośności bas nie zanika, a po ustawieniach wzmacniacza i korekcji DSP jest rewelacyjnie. Nawet nie wiedziałem, że ten stary buszmen potrafi tak zagrać :)
REKLAMA