logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat małej tablicy wyników do baseballa na LCD, liczniki punktów, Strike, Out, Ball

kari_mari 29 Kwi 2008 15:35 2026 5
REKLAMA
  • #1 5088584
    kari_mari
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Może to zabrzmi głupio
    Jak w temacie. Zastanawiam się jak zrobić małą tablicę wyników do baseballa. Ma nie zawierać zegara. Chodzi o to: naciskam guzik i do punktów dodaje się 1. A odnośnie Strike i Out to naciskam i jak osiagnie 3 naciskam znowu i jest 0. Przy ball'ach analoagicznie tylko ze do 4. Lub może byc tez obok tego guzik zerujacy do 0. Najlepiej na wyświetlaczach LCD.
    Ma być mała na płytkę taka 'kieszonkowa'. Nie wiem czy da rade cos takiego zrobic.
    Rysunek poglądowy:
    Schemat małej tablicy wyników do baseballa na LCD, liczniki punktów, Strike, Out, Ball
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5088661
    kari_mari
    Poziom 10  
    moze byc cos a'la licznik impulsów ale mi chodzi o taki na max. dwa wyświetlacze. mile widzine schematy lub linki
    @Edit: żeby nie było zbyt skomplikowane coś a'la:
    http://jaglarz.com/ja/elektronika/schematlicznik.htm
    tylko na 2 wyświetlacze i na 1 wyświetlacz
    mogloby byc na baterie
  • REKLAMA
  • #4 5088729
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Jak to ma być proste, to tylko mikroprocek wchodzi w grę. A już na pewno jeśli to chcesz mieć na lcd. Można by to też zrobić na licznikach (np. 7490), tylko po pierwsze komplikuje to układ a po drugie po co kupować kilka kostek 74' skoro wystarczy jedna z prockiem i do tego jakieś zasilanie.
  • REKLAMA
  • #5 5088750
    kari_mari
    Poziom 10  
    generalnie to chodzi mi o schemat i wykaz czesci do licznika asynchronicznego mod 10(tak mi kuzyn radzi).
    blagam pomozcie i zapodajcie jakis schemat
  • #6 5089918
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    iwan3000 napisał:
    Można by to też zrobić na licznikach (np. 7490)
    TO jest właśnie licznik modulo 10 :D Poszukaj sobie na googlach o tym liczniku. Można tam znaleść kilka ciekawych publikacji. Następnie do każdego licznika musisz dodać transkoder 74246, aby zamienił on kod bcd wygenerowany przez licznik na kod dla 7-segmentowego wyświetlacza LED (chyba myślałeś właśnie o wyświetlaczu LED, a napisałeś LCD ;)) Jak znajdę trochę czasu to narysuję Ci przykładowy sterownik do jednego segmentu. Reszta będzie analogiczna.

Tylko nie licz na to, że ktoś zrobi cały układ za Ciebie! My możemy co najwyżej coś Ci podpowiedzieć albo nakierować na dobrą drogę.
REKLAMA