logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tajemniczy problem ze wzmacniaczem A-550R, kto pomoze?

Silverfast 21 Sty 2004 15:16 2919 14
REKLAMA
  • #1 484536
    Silverfast
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Znajomy z Sieci polecil mi to forum i wierze, ze uda mi sie z Wasza pomoca rozwiazac idiotyczny/smieszny/dziwny problem z moim ukochanym wzmacniaczem. Piekny, klasyczny model Pioneer'a A-550R, 2x100W lub 4x85W... sluzyl mi wiernie ladnych kilka lat a nagle cos sie stalo. Zaznaczam, ze nie jestem fachowcem w zakresie elektroniki ale nie jestem tez lamerem, nie obce mi sa takie "gadzety" jak lutownica, miernik, itp. wiec o ile moja usterke daloby sie naprawic wymieniajac jakis element na plycie (byc moze problem ktory opisze jest typowy i fachowiec od razu oceni co nalezaloby wymienic) to jak najbardziej moge to zrobic. Chce uniknac oddawania tego oryginalnego japonca do serwisu z roznych powodow.. finansowych rowniez. Opisze problem tak jak umiem najbarwniej, przepraszam jesli komus wyda sie on smieszny :-)

Opis problemu: wzmacniacz zalacza sie, po wlaczeniu na kolumnach slychac lekki szumy, jakby syczenie, jeczenie, cos ala "ulatniajace sie" wysokie napiecie na kineskopie tv, charakterystyka dzwieku raczej losowa, raz slychac to mniej, raz bardziej. Z kolei przelaczenie wzmacniacza w tryb standby to kazdorazowo dosc glosne i przykre "bum" w kolumnach, az ciarki przechodza. I teraz sedno sprawy: wzmacniacz gra ale... dziwnie, to znaczy podczas odtwarzania muzyki zanika calkowicie losowo raz lewy raz prawy kanal, dzieje sie to jakby pod wplywem tego co jest odtwarzane, np. Enya powoduje ten efekt bardzo rzadko ale dynamiczna ostra muza (trance itp) praktycznie prawie od razu i zawsze choc nie ma reguly. Podatnosc wzm. na "gubienie kanalu" rosnie wraz z czasem korzystania z niego, po ok. godzinie dzieje sie to juz na tyle regularnie ze po prostu trzeba zakonczyc sluchanie. Teraz najciekawsze: jest sposob na przywrocenie "normalnosci", nalezy wziac srubokret i przejechac dosc sprytnie po wyprowadzeniach cinch'y od strony plyty glownej... tak po prostu, zrobic na chwile zwarcie, jesli zrobi sie to z czuciem to wracaja na chwile (od 3 do 30 minut) oba kanaly i dzwiek wydaje sie byc normalny. Czasem jednak brakuje wysokich tonow, wraca jakby niepelne pasmo, stlumione. Wtedy nalezy raz jeszcze "dac po stykach" i wyraznie slychac ze pasmo robi sie "lepsze"...

Przepraszam jesli kogos urazilem takim traktowaniem wzmacniacza ale odkrylem ten efekt przypadkowo, zdesperowany i zmeczony ogledzinami plyty glownej. Nie wiem tez na ile ten opis moglby pomoc i czy ktokolwiek chcialby podpowiedziec co moze powodowac takie zachowanie sie sprzetu. Moje (amatorskie) myslenie jest takie: brakuje masy, tudziez po masie dostaja sie jakies zaklocenia (stad te jeki i szumy w kolumnach), gdyz "jezdzenie po stykach" daje lepszy efekt kiedy dotykam ta sama reka do metalowych plecow wzmacniacza, czasem wystarczy nawet zewrzec ktorys kanal na dowolnym cinchu do obudowy i tez "dzwiek wraca". Wzmacniacz nie spadl, nie przegrzal sie (gram delikatnie i rzadko w sumie), nie zostal zalany itp.

Troche przydlugi ten post ale chce pokazac ze bardzo mi zalezy na zdiagnozowaniu problemu, moze szanowne gremium zechce rozpatrzyc sprawe i powiedziec co moze byc przyczyna wzglednie co mierzyc, co sobie probowac wymienic. Chociaz gdybym wiedzial co to na pewno NIE jest (np. ze kosztowne koncowki i transformator) to tez bylaby to duza pomoc. Za wszelkie odpowiedzi/sugestie/opinie bede zobowiazany. Pomozcie uratowac moj ukochany sprzet, nie chce sie z nim rozstawac ani oddawac go w rece jedynego w okolicy serwisu do ktorego nie mam zaufania.

Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo prosze o opinie.
  • REKLAMA
  • #2 484961
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Witam
    Uszkodzenie co kolwiek dziwne :? , ale polecam: po pierwsze przelutować punkty lutownicze większych elementów, sprawdzić czy nie ma innych zimnych lutów lub luźnych połączeń. Sprawdzić napięcie zasilacza, na końcówke powinno być symetryczne w granicach +/- 20V - 40V, do tego jakieś na przedwzmacniacz. Syczenie i gwizdy mogą powstawać na skutek wzbudzenia się koncówki mocy, choć jeżeli występiuje w obu kanałach i przy wszystkich wejściach jest to mało prawdopodobne. Ja bym stawiał na usterke w zasilaniu. Możesz też zrobić eksperyment i odłączyć końcówke mocy od przedwzmacniacza i sprawdzić czy usterka występuje nadal.
    Pomierz i napisz o efektach :) .
  • REKLAMA
  • #3 484990
    sdzyx
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    nie tak dawno mialem nie mal podobny przypadek ale w amplitunerze grundiga...okazalo sie ze uszkodzone byly 2 tranzystory...dokladnie nie pamietam ale wiem ze byly w to-92....
  • #4 485050
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Czy problem wystepuje przy położeniu głośnosci na 0?
    Jęlsi tak to szukaj w stopniu końcowym.
    W pozostałych przypadkach wzmacniacz napięciowy.
    Prawdopodobnie padł kondensator odsprzęgajacy zasilanie i następuje wzbudzenie, szukaj spuchnietych kondensatorów.
  • #5 485100
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Rada kolegi Diag z potencjometrem jest bardzo dobra, bo pozwoli ograniczyć zakres poszukiwań.

Ja ze swojej strony dodam, że bardzo podobny efekt miałem kiedyś w piecu z preampem i okazało się, że jeden z kondensatorów sprzęgających miał upływność dosyć znaczną (mimo że tantal) i nie dość, że powodował zakłócenia szum / syk / bulgoty, to zakłócał również punkty pracy sprzęganych stopni powodując chwilowe obcinanie sygnału itp.

Dołączam się do poprzedników - sprawdź kondensatory.

Pozdrawiam

Artur G.
  • #6 485662
    Silverfast
    Poziom 2  
    Wszyscy jestescie fantastyczni, duzo bezcennych uwag i mam nad czym myslec. Chwilowo nie odpisuje na kazdego posta z osobna bo czytam i analizuje na tym etapie dopiero. Osobiscie licze wlasnie na to ze to jakis zimny lut lub trafiony tranzystor/kondensator.

Zostalo powiedziane bardzo wiele i wszystkim wstepnie dziekuje za diagnoze, gdyby ktos chcial dodac cos jeszcze to oczywiscie bede rowniez bardzo zobowiazany.
  • #7 485707
    Silverfast
    Poziom 2  
    Skoncetruje sie na tym jednym w tej chwili zeby od czegos zaczac:

diag napisał:
    Czy problem wystepuje przy położeniu głośnosci na 0?
    Jęlsi tak to szukaj w stopniu końcowym.
    W pozostałych przypadkach wzmacniacz napięciowy.
    Prawdopodobnie padł kondensator odsprzęgajacy zasilanie i następuje wzbudzenie, szukaj spuchnietych kondensatorów.

Rozumiem, ze to co napisales dotyczy w calosci efektu "pukniecia" w kolumnach przy przelaczaniu do trybu standby?
  • REKLAMA
  • #8 576717
    czlowiek z...
    Poziom 11  
    Mam ten sam model wzmaka (A-550R) i dzwiek czasem zanika to z jednego to z drugiego kanalu ale u mnie jest to spowodowane nie kontaktujanym przelacznikiem zrodla. Problem mam jednak inny: Nie wiem czy to normalne czy cos jest nie tak. Chodzi o regulator naterzenia dzwieku. Od pozycji 0 - 3 osiaga chyba swoja najwieksza moc, od 4-6 nic sie nie dzieje glosnosc ta sama a od 6 calkowicie przestaje dzialac korektor i Loudness i pow 8 tez nic cie nie poglasnia. Slyszalem ze z tym korektorem to jakies zabezpieczenie przed uszkodzeniem glosnikow. Czy to prawda i czemu w pozycjach 3-6 i 8-10 mozna krecic a glosnosc jest ta sama. I jeszcze jedno. Dlaczego ten wzmak. na pobor mocy 550W a ma tylko 2X100 mocy?
    Dzieki z gory za odpowiedz!
  • REKLAMA
  • #9 576741
    konstruktor
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    czlowiek z... napisał:
    Od pozycji 0 - 3 osiaga chyba swoja najwieksza moc, od 4-6 nic się nie dzieje glosnosc ta sama a od 6 calkowicie przestaje dzialac korektor i Loudness i pow 8 tez nic cie nie poglasnia.

Wszystko jest OK. Tak ma być.
  • #10 576824
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Jeśli chodzi o filtr loudness to normalne że przestaje działać przy mocniejszym odkręceniu potencjometra.
    Po prostu odczep do tego filtru jest w połowie ścieżki oporowej i stąd ten efekt.
    Pozdrawiam.
  • #11 577244
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    czlowiek z... napisał:
    Mam ten sam model wzmaka (A-550R) i dzwiek czasem zanika to z jednego to z drugiego kanalu ale u mnie jest to spowodowane nie kontaktujanym przelacznikiem zrodla. Problem mam jednak inny: Nie wiem czy to normalne czy cos jest nie tak. Chodzi o regulator naterzenia dzwieku. Od pozycji 0 - 3 osiaga chyba swoja najwieksza moc, od 4-6 nic się nie dzieje glosnosc ta sama a od 6 calkowicie przestaje dzialac korektor i Loudness i pow 8 tez nic cie nie poglasnia. Slyszalem ze z tym korektorem to jakies zabezpieczenie przed uszkodzeniem glosnikow. Czy to prawda i czemu w pozycjach 3-6 i 8-10 mozna krecic a glosnosc jest ta sama. I jeszcze jedno. Dlaczego ten wzmak. na pobor mocy 550W a ma tylko 2X100 mocy?

Co do poboru mocy to jest to moc transformatora zasilającego wzmacniacz i taki pobór mocy moze byc dopiero przy pełnej mocy na głośniki, poprostu jest to zapas mocy zasilania zeby podczas np. silnego udeżenia basu wzmacniacz nizdychał a co do tych wejsc może elektrolity na wejsciu dostają upływności(zaczynają przewodzic prąd stały) i rozregulowywują prace przedwzmacniacza
  • #12 893947
    Holtek
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 194
    czlowiek z... napisał:
    I jeszcze jedno. Dlaczego ten wzmacniacz. na pobor mocy 550W a ma tylko 2X100 mocy?

Pamiętaj że w te 550W wlicza się też moc urządzeń podłaczonych do gniazd z tyłu tego wzmacniacza (jest ich chyba trzy)
    Pozdrawiam
  • #13 893992
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To że ma wbudowane gniazda do podłączenia różnych urządzeń i robi jako rozgałęźnik, lub przedłużacz, to chyba nie ma nic wspólnego z poborem danego urządzenia, i to jest właśnie chwyt reklamowy.
    Pozdrawiam
  • #14 894143
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam,mysle,ze w tym sprzecie trzeba bedzie dokladnie przeczyscic wszystkie przelaczniki wejsc (tak jak pisal czlowek z...),najlepiej do tego celu uzyc czyscika z wlokna szklanego (dostepny.np. w North),przelutowac gniazda chinch i przetrysnac je kontaktem,do tego trzeba porozbierac przekazniki zalaczajace glosniki,bo styki takze sie utleniaja i powoduja niekontakt i czasami efekt "bulgotania". No i moga sie po tylu latach zdarzyc zimne luty. Pozdrawiam.
  • #15 894218
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    luty luty luty luty i jeszcze raz luty:) przelutuj wyszstko co wieksze:) Jesli stukanie pomaga to jest to usterka mechaniczna:)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer A-550R po kilku latach użytkowania zaczął generować niepokojące szumy, syczenie i dźwięki przypominające "ulatujące" wysokie napięcie. Problem występuje na obu kanałach i przy wszystkich wejściach, co sugeruje usterkę zasilania lub elementów sprzęgających. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie punktów lutowniczych, zwłaszcza większych elementów, oraz kontrola napięć zasilacza (symetryczne +/- 20V do 40V). Można odłączyć stopień końcowy mocy od przedwzmacniacza, by zlokalizować źródło zakłóceń. Częstą przyczyną są uszkodzone kondensatory elektrolityczne lub tantalowe, które mogą mieć upływność i powodować wzbudzenia oraz zakłócenia. Warto również sprawdzić tranzystory, szczególnie w obudowie TO-92, oraz przelutować gniazda i styki przekaźników głośnikowych, które mogą być utlenione. Czyszczenie przełączników wejść i kontaktów za pomocą specjalistycznych środków jest wskazane. Dodatkowo, opisano charakterystykę działania regulatora głośności i filtru loudness w modelu A-550R, gdzie filtr loudness wyłącza się przy wyższych nastawach, co jest normalne. Moc transformatora (550W) jest zapasem dla wzmacniacza o mocy 2x100W, co zapewnia stabilność przy dynamicznych uderzeniach basu. Wzmacniacz posiada także wbudowane gniazda do podłączania innych urządzeń, co nie wpływa bezpośrednio na jego pobór mocy.
REKLAMA