Mam zrobić taki przyrząd i dobrze by było by można nim wycinać (bez przecinania i później klejenia) wzór wewnątrz arkusza (typowego 0,5m na 1m, grubości 2-3 cm). By się tak dało można zrobić w ten sposób że mocowanie drutu z jednej strony jest stałe z drugiej drut mocujemy motylkiem (połączenie które można łatwo szybko rozłączyć). Ma to na celu właśnie przebicie arkusza w wybranym miejscu wewnątrz arkusza by go nie rozcinać. Tak przebity drutem arkusz, można położyć na stole wyrzynarki, drugi koniec drutu wtedy zamocować do górnego ramienia , naprężyć i włączyć zasilanie. Naprężanie za pomocą ruchomego górnego ramienia i gumki , sprężynki itp. Coś jak na zdjęciu :
Jaki drut ???
Oporowe druty z reguły stają się kruche po pewnym czasie nagrzewania (użytkowania). Może miedziany? stalowy?
Chodzi o to by nie zmieniał się w zbyt kruchy, był też dostępny.
Nie mam w tym temacie (właściwości mechaniczne drutów oporowych a i też miedzianych, czy stalowych -korozja) podczas takiego w sumie nie mocnego nagrzewania.
Jaki drut ???
Oporowe druty z reguły stają się kruche po pewnym czasie nagrzewania (użytkowania). Może miedziany? stalowy?
Chodzi o to by nie zmieniał się w zbyt kruchy, był też dostępny.
Nie mam w tym temacie (właściwości mechaniczne drutów oporowych a i też miedzianych, czy stalowych -korozja) podczas takiego w sumie nie mocnego nagrzewania.