logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cięcie styropianu - jaki drut oporowy

kandyaqq 01 Sie 2017 01:48 45963 13
REKLAMA
  • #1 16619043
    kandyaqq
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam
    Mam do przecięcia 12 płyt styropianu. Długość cięcia jednej płyty - 1m, grubość płyty - 15cm. Zrobiłem stolik, mam transformator, muszę dobrać odpowiedni drut, ale nie mam zielonego pojęcia w tym temacie - jestem absolutnym laikiem jeśli chodzi o wyliczenia. Zdjecia poglądowe obrazują typ posiadanego transformatora. Bardzo prosze o podpowiedzi.
    Przy okazji: jakieś pomysły jeśli chodzi o sposób zamocowania drutu.

Dziękuję z gór Cięcie styropianu - jaki drut oporowy Cięcie styropianu - jaki drut oporowy Cięcie styropianu - jaki drut oporowy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16619088
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    Co do grubości to im grubszy tym więcej pobiera prądu ale działa przy niższym napięciu lepiej się rozgrzewa , ja stosuję od 0.6 mm do 0.8 mm mam transformator (36V) i na pierwotnym uzwojeniu sciemniacz dla możliwości regulacji temperatury . Pod uwagę trzeba też brać długość drutu . Do zamocowania stosuje kostki ceramiczne skręcaNe i sprężynkę do naciągania.
  • Pomocny post
    #3 16619131
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    dobrze sprawdza się drut spawalniczy od migomatu zasilałem go zwykłym transformatorem ze starego upsa moc regulowałem ściemniaczem po stronie pierwotnej . Zasilacz który masz raczej się nie nada do tego zadania
  • REKLAMA
  • #5 16620731
    kandyaqq
    Poziom 9  
    Generalnie chodzi mi o to, zeby ktoś, kto zna się na tym, obliczył jaki gruby powinien być drut. Długość tego drutu będzie ok. 20-25cm.
  • #6 16626441
    kandyaqq
    Poziom 9  
    Naprawdę nikt nie podpowie jaki gruby drut przy tym transformatorze, i czy ten układ zadziała? :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16626921
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Musisz testować który będzie ci lepiej działał myślę że 0.6 powinien być dobry ewentualnie 0.7 ja takiego używam tylko w odcinku jakieś 1.30 m i zasilam trafem 36V z możliwością regulacji w dół . Cieńsze nie warto bo krótko wytrzymuje i jest bardzo delikatny . Najlepiej zastosować sciemniacz od oświetlenia na uzwojeniu pierwotnym i większe trafo wtedy sobie regulujesz temperaturę jaka ci pasuje bo jak cały czas grzeje na max ze drut jest czerwony to szybko się przepali .
  • REKLAMA
  • #8 16626935
    kandyaqq
    Poziom 9  
    Dzisiaj założyłem drut 0,7mm. Po 5 sekundach pękł. Dziękuję za podpowiedź ze sxiwmniaczem. Mam gdzieś taki, spróbuję zastosować. U mnie drut ma ok. 30cm.
  • #9 16626950
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Musisz sobie zastosować jakąś sprężynę bo w momencie grzania drut znacznie się rozciąga w twoim przypadku najlepiej zastosować ja u góry żeby drut przechodził przez listew później sprężyna i kostka
  • #10 16626962
    kandyaqq
    Poziom 9  
    Mam taką założoną. Tak sobie myślę, że może to trafo za mocne. Założę ten sxiwmniaczem, zobaczę co to da. Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedź :)
  • #11 16626974
    rafcio_21
    Poziom 29  
    To nie wina trafa tylko tego ze masz bardzo krótki odcinek drutu i przepływa większy prąd bo jest mniejsza rezystancja a trafo lepiej mieć z zapasem mocy przynajmniej przy dłuższej pracy się nie spali . A sciemniacz na pewno pomoże tez kombinowałem
    Z różnymi grubościami do póki nie zastosowałem sciemniacza teraz nie ważne jaka grubość drutu zastosuje mam możliwość regulacji .
  • #12 16626978
    kandyaqq
    Poziom 9  
    Czyli podsumowując, zastosować dłuższy, ok. 1m odcinek drutu i sciemniacz 😊
  • #14 16837685
    kandyaqq
    Poziom 9  
    Kupiłem kilka grubości drutu oporowego - od 0,5 do 0,8mm i metoda prób i błędów, czyli skracania drutu (każdorazowo o ok 2cm) ustaliłem odpowiednią temperaturę do cięcia. Drut 0,6mm. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru drutu oporowego do cięcia styropianu. Użytkownik potrzebował drutu do cięcia 12 płyt styropianu o długości 1m i grubości 15cm. Uczestnicy forum sugerowali różne grubości drutu, od 0,5mm do 0,8mm, z zaleceniem stosowania drutu 0,6mm lub 0,7mm. Wskazano na konieczność regulacji temperatury za pomocą ściemniacza oraz na problemy z pękaniem drutu przy zbyt krótkim odcinku. Użytkownicy podkreślali, że długość drutu wpływa na jego rezystancję i wydajność. Zastosowanie sprężyny do naciągania drutu również zostało zasugerowane jako sposób na uniknięcie jego pękania podczas pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA