logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola e398 - jak odczytać lub usunąć zapomniany kod odblokowujący?

tytus666 03 Maj 2008 19:23 4055 6
REKLAMA
  • #1 5101999
    tytus666
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Dostałem motorole e398 martwa nie łączyła się ani ze smartclipem ani z rsd nie wchodziła też w bl. Wygrzałem flasha i ruszyła. Wchodzi w bl daje się normalnie włączyć. Tylko trzeba podać kod odblokowujący. Właściciel mówi że kiedyś ustawiał ale nie pamięta jaki był. Teraz nadal nie można się z nia połączyć smartclipem ani rsd jej nie wykrywa. Po podłączeniu pod usb ciągle pokazuje komunikat nie rozpoznano urządzenia usb albo zawiesza się komp i normalnie działa dopiero po odłączeniu kabla. Próbowałem też smart-clipem usunąć simlocka bez kompa ale nie daje się po wciśnięciu unlock i odczekaniu chwilę świeci czerwona dioda i nic.
    macie na to jakiś pomysł?? jak odczytać albo usunąć ten kod??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5102021
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    A wlacz go w BL i dopiero wtedy podlacz pod smarta i sprobuj zrobic unlock na clipie
  • REKLAMA
  • #3 5102052
    tytus666
    Poziom 12  
    Właśnie tak zrobiłem przed chwilą i tak samo czerwona dioda i nie ruszyło ani simlocka ani kodu. Bl 07.d0 więc bez problemu powinno zrobić. Ktoś grzebał przy złączu systemowym ale tylko przy pinach od ładowania i przy okazji oderwał q954 ale to już wszystko poprawiłem i wyczyściłem. Czy jest tu jakiś filtr od komunikacji??

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??
  • #4 5102627
    Are;k
    Poziom 15  
    Kod odblokowujący w motoroli to bodajże nie jest simlock.Ten kod możesz odczytać w P2K Advanced Editor w zakładce service.
  • REKLAMA
  • #5 5102680
    tytus666
    Poziom 12  
    tak wiem że kod można zczytać. Tylko czytaj dokładnie. Pisałem że z telefonem nie ma komunikacji. Smartclip go nie widzi rsd tez p2k advanced editor próbowałem jeszcze przed napisaniem tego tematu ale po podłączeniu telefonu zamula kompa i nie da się zainstalować sterowników. Na innym kompie co były już zainstalowane to całkiem zawiecha aż nie odepniesz telefonu.
  • REKLAMA
  • #6 5102978
    Are;k
    Poziom 15  
    Zobacz układ PCAP.Bo to prawdopodobnie od niego były problemy z ładowaniem,a ktoś myślał, że od gniazda i on też jest odpowiedzialny za wykrywanie pod USB.
  • #7 5103798
    tytus666
    Poziom 12  
    Ładowanie już zrobiłem q954 był oderwany po założeniu jest już ok. Tylko teraz nie mogę się połączyć żeby odczytać kod. Zobaczę jeszcze co z tym PCAP

Podsumowanie tematu

✨ Motorola e398 po wygrzaniu flasha uruchamia się i wchodzi w tryb BL, jednak wymaga podania zapomnianego kodu odblokowującego. Próby połączenia z komputerem przez Smartclip i RSD kończą się niepowodzeniem – urządzenie nie jest wykrywane, a system operacyjny zgłasza błędy USB lub zawiesza się. Próba usunięcia simlocka bez komputera za pomocą Smartclipa kończy się czerwoną diodą i brakiem efektu. Sugerowano podłączenie telefonu w trybie BL do Smartclipa, jednak problem pozostał. Występowały uszkodzenia mechaniczne przy złączu systemowym, w tym oderwany element Q954, który został naprawiony. Podejrzewany jest układ PCAP odpowiedzialny za ładowanie i komunikację USB, co może powodować problemy z wykrywaniem telefonu przez komputer. Kod odblokowujący można odczytać w programie P2K Advanced Editor w zakładce service, jednak brak stabilnej komunikacji uniemożliwia jego odczyt. Naprawa Q954 przywróciła ładowanie, ale problem z komunikacją USB i odczytem kodu nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA