logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalany alternator FIAT PUNTO II - jak przywrócić ładowanie i wspomaganie?

artusek 04 Maj 2008 00:22 10603 6
REKLAMA
  • #1 5102907
    artusek
    Poziom 10  
    Ocena: 85
    Witam podczas mycia silnika zalałem okolice alternatora - po uruchomieniu silnika przez chwilę (ok 2 minut) wszystko było ok po chwili zniknęło ładowanie (zapaliła się kontrolka). Po uruchomieniu silnika nie gaśnie... Auto wyposażone jest w elektryczne wspomaganie kierownicy CITY które równiez przestało działać...Sądzę ,że jeśli wspomaganie nie działa przy wyłączonym silniku to nie będzie również działało podczas właczonego silnika bez ładowania.

Co zrobić aby przywrócić ładowanie, ewentualnie co mogło ulec uszkodzeniu oraz czy moje rozumowanie dotyczące wspomagania jest prawidłowe ? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5102911
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Wspomaganie dobrze rozumujesz - nie ładuje to nie wspomaga
    Co do alternatora to jak już go wyjmiesz to i tak obudowa będzie połamana więc wymiana
  • REKLAMA
  • #3 5102935
    artusek
    Poziom 10  
    Obudowa jest o dziwo cała - słyszałem, że w Fiatach to istna plaga. Czy jest jakaś szansa, że po wyschnięciu ładowanie powróci ?
  • REKLAMA
  • #5 5103266
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Nic nie powróci praktycznie to zbieg okoliczności jak tam jest Denso obudowy nie pękają tylko jest wypychanie stojana w kierunku wirnika i następuje przetarcie a jednocześnie zwarcie uzwojenia stojana do masy.P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5103315
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Tak, bo obudowa została pogrubiona, reszta jak pisze Viper
  • #7 5110152
    artusek
    Poziom 10  
    Dziękuję serdecznie wszystkim forumowiczom za pomoc ! Po demontażu obudowa okazała się niestety pęknięta...Wymieniłem na nowy i wszystko ok :) Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Podczas mycia silnika zalano okolice alternatora w Fiacie Punto II, co spowodowało utratę ładowania i wyłączenie elektrycznego wspomagania kierownicy CITY. Wspomaganie nie działało również przy wyłączonym silniku, co potwierdza zależność jego działania od prawidłowego ładowania. Po demontażu okazało się, że obudowa alternatora jest pęknięta, co jest częstym problemem w modelach z alternatorami Denso, gdzie dochodzi do wypychania stojana i zwarcia uzwojenia do masy. Pomimo początkowej nadziei na przywrócenie funkcji po wyschnięciu, konieczna była wymiana alternatora na nowy, co rozwiązało problem ładowania i przywróciło działanie wspomagania.
REKLAMA