logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto II 1.2 16V - Spadek napięcia ładowania po kilku km, alternator?

lukasz921 14 Sty 2016 21:46 3348 6
REKLAMA
  • #1 15335261
    lukasz921
    Poziom 7  
    Ocena: 35
    Witam,
    Mam problem z ładowanie w puncie II 1.2 16V. Otóż przy wyłączonym zapłonie napięcie akumulatora 12,6 V. Zaraz po uruchomieniu silnika ładowanie 13,8V natomiast po przejechaniu kilku km ładowanie na włączonym silniku 12,2V. Czy to wskazuje na alternator? Sprawdzałem też upływność prądu i po wybraniu zakresu 10A pokazuje wartość 0,35 a nastepnie po sekundzie spada do 0,16 i na 0,07. Czy to jest prawidlowa wartosc? Co jeszcze moge zweryfikowac? Sprawdzić napiecie na zaciskach alternatora ? Posprawdzac masy ?

Pozdrawiam
    Lukasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15335393
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6511
    Zmierz napięcie na zacisku alternatora i porównawczo na słupku akumulatora. Wartość 70mA na wyłączonym zapłonie jest akceptowalna, pewnie masz niefabryczne radio albo alarm.
  • REKLAMA
  • #3 15335447
    lukasz921
    Poziom 7  
    Ocena: 35
    Czyli jesli bedzie takie samo slabe ladowanie również na alternatorze to świadczy o problemie z alternatorem ? A jesli bedzie prawidlowe na alternatorze to cos z przewodami ?

Czyli wartosc uplywnosci pradu to wartosc minimalna z calego pomiaru i po jakims czasie od zamkniecia obwodu ?
  • REKLAMA
  • #4 15335539
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    W puncie problemy z alternatorem są raczej dość częste.
    Po pierwsze z powodu miejsca gdzie jest zamontowany oraz jakości tego elementu montowanego w tych autkach.
    W Punto 1 bardzo często pękała aluminiowa obudowa alternatora (mnie ze 2 razy), raz mi się szpilki rozkręciły, innym razem łożysko padło, jeszcze innym razem szczotki (miały jakąś wadę materiałową, mokry osad z ich ścierania robił mi zwarcia w module prostownika i regulatora), raz też sam regulator zdechł.
    Warto wszystko dokładnie wymyć karcherem po rozebraniu i osuszyć, byle nie myć szczotek w ropie. Warto dokładnie oczyścić same ślizgi na wale gdzie chodzą szczotki, sprawdzić ich stan i pomiędzy nimi zmyć osad z pyłu benzyną.
    W Punto 2 też słyszałem o wielu podobnych problemach od znajomych.
    Genaralnie kiedy miałem Fiata Punto to alternator padał mi kilka razy w ciągu może 6 lat użytkowania tego autka.
    Alternator był najczęściej defektujacym elementem podczas mojej eksploatacji, poza tym dobrze wspominam tego bolida :D
    Nie było z nim większych problemów, może raz mi łóżysko padło w kole z przodu i zimering na wale silnika sie pocił.
  • #5 15335792
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6511
    damik napisał:
    Alternator był najczęściej defektujacym elementem podczas mojej eksploatacji
    Osłona od spodu rozwiązuje problem...

lukasz921 napisał:
    Czyli wartosc uplywnosci pradu to wartosc minimalna z calego pomiaru i po jakims czasie od zamkniecia obwodu ?
    Minimalna po ok 2 min od wyłączenia zapłonu. Miernik najlepiej włączać tak, by nie zresetować elektroniki, tj. nie otworzyć obwodu.

lukasz921 napisał:
    Czyli jesli bedzie takie samo slabe ladowanie również na alternatorze to świadczy o problemie z alternatorem ? A jesli bedzie prawidlowe na alternatorze to cos z przewodami ?
    Tak, choć przy objawach to alternator a raczej regulator.
  • REKLAMA
  • #6 15336199
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    tzok napisał:
    lukasz921 napisał:
    Tak, choć przy objawach to alternator a raczej regulator.

Równie dobrze mogą to być szczotki lub grafitowy "syfek" zwiera pomiędzy ślizgami od szczotek...
  • Pomocny post
    #7 15336331
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Ocena: 527
    W altku Marelli z Punciaka jak z obciążeniem nie daje, ale daje bez obciążenia, to najwcześniej stojan do wyrzucenia, czyli na dobrą metę alternator do wyrzucenia. Radzę więc od razu zrobić rzetelny test obciążeniowy, a nie szukać kij wie czego. 12.2V na odpalonym to brak ładowania. Disel miałby problemy z rozruchem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem akumulatora w Fiacie Punto II 1.2 16V, gdzie napięcie spada z 13,8V do 12,2V po przejechaniu kilku kilometrów. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują pomiar napięcia na zaciskach alternatora oraz sprawdzenie przewodów i masy. Problemy z alternatorami w modelach Punto są powszechne, często związane z uszkodzeniami mechanicznymi, takimi jak pęknięcia obudowy, zużycie szczotek, czy awarie regulatora. Użytkownicy sugerują również wykonanie testu obciążeniowego alternatora, aby potwierdzić jego sprawność.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA