logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Expert 2.0 HDI gaśnie powyżej 3200 obr./min - co może być przyczyną?

zbujtaj 22 Sty 2004 13:56 11026 8
REKLAMA
  • #1 485968
    zbujtaj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam ,problem polega na tym ze uruchamiam samochod zachowuje sie poprawnie do okolo 3100 -3200 obr. jesli przekrocze to gasnie po zatrzymaniu jak wylacze zaplon i wyjme kluczyk nastepnie ponownie uruchomie i dziala i tak w kolko ,bylem w Warszawie w serwisie sprawdzili powiedzieli ze jest za duze cisnienie i ze to wina pompy zalatwilem inna pompe i to samo teraz bylem w Łodzi w serwisie i sprawdzili pompe podobno jest ok ale nie wiedza co to jest, samochod byl sprowadzany w lato 2003 z Francji do jesieni dzialal bez zarzutu bylo ok ,w tej chwili od listopada praktycznie stoi.prosze o ewentualna porade.
  • REKLAMA
  • #2 486903
    mikewa
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Dobrze by było jakbyś podał listę błędów jakie rejestruje kalkulator wtrysku. Problem może być związany ciśnieniem paliwa ale nie koniecznie. Na pompie znajduje się regulator ciśnienia przykręcony dwoma śróbkami wyjmij go i przeczyść (np.przedmuchaj powietrzem pod ciśnieniem) zachowaj przytym czystość. Problem może rozwiązać także wymiana czujnika na listwie wysokiego ciśnienia paliwa. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 496830
    zbujtaj
    Poziom 12  
    witaj ,wyslalem ci liste bledow na priv ale podam i tu :
    kalkulator wtrysku
    edc15c2
    blad przejsciowy,funkcja kodowejblokady,funkcja uszkodzona.
    blad prejsciowy synchronizacja walek rozrzazdu/wal korbowy,zbyt gwaltowna zmiana sygnalow obrotow silnika.
    blad prz,blad regulacji cisnieniaa paliwawylaczenie zadane ale regulator ciagle aktywny.
    blad prej. funkcja nadzoru wysokiego cisnienia paliwa zablokowany regulator wysokiego cisnienaioleju napedowego.
    blad przejsciowy funkcja nadzoru wysokiego cisnienia paliwa brak cisnienia (wyciek)
    blad przej, obwod duza predkosc GMV.obwod rozwarty lub zwarcie do masy.

edc15c2
    blad staly napiecie kondensazatora 1 ,za niskie napiecie
    blad przejsciowy obwod duza predkosc gmv,obwod rozwarty lub zwarcie do masy.

no i ostatnie
    blad staly obwod wtryskiwaczy ,blad wtryskiwacza cylinder 1 lub wiazki
    kod bledu kalkulatora p 1354,

mozesz powiedziec czemu za kazdym razem byly inne bledy?? i czy oni czegos przy okazji nie skopali?pozdrawiam Adam.
  • REKLAMA
  • #4 496855
    gp power
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    jak masz jakeś kody błędu to wypisz je!!!
    prawdopodobnie to pomoze postawić jakąś rozsądną diagnoze
  • #5 496874
    gp power
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    widze że kody już są
    miałem taki przypadek z HDI
    też przypuszczałem że to pompa, ale okazało się że jeden wtryskiwacz przeciekał, co nie oznacza że u ciebie to samo.
    ale są kody błędu które troche mnie zaniepokoiły i lepiej nie będe
    wysuwał diagnoz które mogą wprowadzic cie w błąd
  • #6 496898
    zbujtaj
    Poziom 12  
    tzn .???co cie dokladnie zaniepokoiło? czy chodzi ci o blad kalkulatora?? mozesz mi powiedziec czemu na 3 poprzednich testach tego bledu nie bylo tylko jest na ostatnim?
  • REKLAMA
  • #7 500266
    zbujtaj
    Poziom 12  
    witam czy jest na forum ktos z okolic Warszawy lub Łodzi co mogl by mi pomoc w naprawie tego autka bo nawet firmowy serwis w łodzi nie potrafil mi tego naprawic mowia ze podejzewaja komputer ale nie sa pewni.
  • #9 522513
    zbujtaj
    Poziom 12  
    witaj,wlasnie wczoraj okazalo sie ze jest to problem z wtryskiwaczami.jeszcze nie zostaly wymienione bo nie mam .pozdrawiam A.D

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot Expert 2.0 HDI gaśnie powyżej 3200 obr./min, problem pojawia się po przekroczeniu tego zakresu obrotów i skutkuje zatrzymaniem silnika. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu samochód działa poprawnie, co powtarza się cyklicznie. Diagnostyka w serwisach wskazywała na nadmierne ciśnienie paliwa i podejrzenie uszkodzenia pompy paliwa, jednak wymiana pompy nie rozwiązała problemu. Analiza błędów z kalkulatora wtrysku EDC15C2 ujawniła liczne błędy przejściowe i stałe, m.in. dotyczące synchronizacji wałków rozrządu, regulatora ciśnienia paliwa, nadzoru wysokiego ciśnienia paliwa, obwodu GMV oraz wtryskiwaczy (kod P1354). Zalecane było czyszczenie regulatora ciśnienia na pompie oraz wymiana czujnika na listwie wysokiego ciśnienia paliwa. Ostatecznie problem okazał się związany z nieszczelnym wtryskiwaczem, który wymaga wymiany. Próby naprawy w autoryzowanych serwisach nie przyniosły skutku, a diagnoza była utrudniona przez zmienne kody błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA