logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować filtr dolnoprzepustowy do subwoofera GDN 20/80/8sc?

ulik87 04 Maj 2008 21:56 6235 8
REKLAMA
  • #1 5106056
    ulik87
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam!
    Jak w tytule..chcialbym zeby ktos w miare prostym i zrozumialym jezykiem wyjasnil mi zasade dzialania filtra dolnoprzepustowego. Prosze pod katem checi zlozenia samodzielnie takowego celem podpiecia pod glosnik w subwooferze [GDN 20/80/8sc]...w miare mozliwosci rowniez prosilbym o schemacik takiego ukladu [wiem ze jest niby sporo tego ale w szukajce nie znalalzem nic co wyjasniloby mi problematyke]...mysle nad ukladem tnacym do okreslonej czestotliwosci...powiedzmy 500Hz? albo ewentualnie o ile podolalbym rozbudowanego o potencjometr regulujacy ciecie w jakims stopniu...z gory serdecznie dziekuje za pomoc! ps. prosilbym rowniez o info w jakie elementy powinienem sie zaopatrzyc i jaki jest przewidywany ich koszt. Wiem ze na allegro mozna tanio kupic gotowe filtry za ok 20 pln, ale subwoofer tworze sam wiec i w tym temacie chcialbym sie pobawic i pouczyc w praktyce :D

[Tego nie da się czytać. Proszę o poprawienie swoich postów, pamiętając o zasadach pisowni i czcionce. Zalecany układ klawiatury „polski - programisty”. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 5106269
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Stary Google na to hasło daje ponad 20 000 odpowiedzi, zacznij od tego:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_dolnoprzepustowy ,
    ale i Elektroda ma "wmontowaną" bazę wiedzy, łatwo z niej korzystać, wystarczy kliknąć:
    http://www.elektroda.net/download/file925.html
    Tu masz wszystko o filtrach wszelakich ...
  • REKLAMA
  • #3 5106312
    ulik87
    Poziom 13  
    dziekuje kolego, nie jestem jednak az takim leniem za jakiego mnie masz ;) staralem sie na wlasna reke poszukac info o tych urzadzonkach..ale nawet na wiki [odwiedzilem ja w pierwszej kolejnosci] bylo to dla mnie malo zrozumiale /elektrode rowniez przeszukalem pod katem hasla "filtr dolnoprzepustowy"/..mialem nadzieje ze da sie to wylozyc bardziej lopatologicznie..w kazdym razie dziekuje za zainteresowanie..sciagam program ktorego link podales
  • REKLAMA
  • #5 5106387
    ulik87
    Poziom 13  
    to ja moze dla jasnosci dodam...elektronik ze mnie zaden...wiec potrzebowalbym najpierw prostego wylozenia teorii..i ew. "to i to laczysz z tym i z tym...bo..." tak jak juz wspomnialem glosnik to gdn 20/80/8 ...widzialem takie filterki na allegro i skladaja sie z jakiejs cewki kondensatorka..i tyle..
  • #6 5106877
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY, ...".
  • REKLAMA
  • #7 5113661
    ulik87
    Poziom 13  
    i jak? podejmie sie ktos?
  • #8 5162861
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5163256
    ulik87
    Poziom 13  
    dzięki, ale już kupiłem gotowca, temat można wywalić. pzdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego filtra dolnoprzepustowego (LPF) do subwoofera z głośnikiem GDN 20/80/8sc. Autor prosi o wyjaśnienie zasady działania filtra w przystępny sposób oraz o schemat układu, najlepiej z możliwością regulacji częstotliwości odcięcia około 500 Hz za pomocą potencjometru. W odpowiedziach wskazano źródła wiedzy, takie jak artykuł na Wikipedii oraz bazę wiedzy Elektrody, a także kalkulator filtrów RC online. Podkreślono, że podstawowy filtr LPF do subwoofera można zbudować z cewki i kondensatora, które tworzą prosty układ tłumiący częstotliwości powyżej zadanej wartości. Autor przyznał, że nie jest elektronikiem i oczekiwał bardziej „łopatologicznego” wyjaśnienia, jednak ostatecznie zdecydował się na zakup gotowego filtra, rezygnując z samodzielnej budowy. W dyskusji pojawiła się sugestia, że dla osób bez doświadczenia wystarczy wiedza o sposobie podłączenia filtra do głośnika. Koszt elementów do samodzielnego wykonania filtra jest niewielki, ale gotowe filtry można kupić już za około 20 PLN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA