logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Magazyn danych" do st laptopa - konflikt dwóch st

MCbx 05 Maj 2008 00:47 991 4
REKLAMA
  • #1 5106630
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Laptop: IBM ThinkPad jakieś 486.
    Dysk: 516MB
    Port: LPT, bidir działający :)
    System: Windows 95.
    Mam do tego kontroler Shuttle EPAT plus na port równoległy. Z jakiejś listy dowiedziałem się, że obsługuje zarówno CD-R/W jak i dyski twarde. Podłączyłem więc dysk jako master, CD-RW jako slave.
    Problem: nie mogę uruchomić i dysku i stacji CD na raz. Mam sterowniki do dysku i do CD-ROMu. Osobno działają jak złoto. Razem - litery dysków są, napęd CD-ROM działa, ale dysk nie daje się zapisywać.
    Po instalacji sterowników system bez ponownego uruchamiania inicjuje literę dysku - kontroler LPT udaje, że jest SCSI z jednym urządzeniem.

Uruchomienie tego samego w DOSie z poleceń: EPATCD - dwa stery do CD (ASPI CD i MSCDEX) - EPATHD - ASPI HD - działa tak samo - dysk daje się tylko odczytywać.
    Formatowałem i partycjonowałem dyski na nowym kontrolerze.

Używam dostępnych w sieci sterowników, a np. Windowsowy Connect-It pokazuje, że nie ma sterownika do modelu i musi mieć dyskietkę z "epatw9x.inf"
  • REKLAMA
  • #2 5106801
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Po pierwsze: w starych komputerach (laptopach prawdopodobnie też) ważne były zworki i ustawienie ich tak, by na jednej taśmie (kontrolerze) jeden napęd był "primary", a drugi oczywiście "secondary". Sprawdź i podaj rezultat.
  • REKLAMA
  • #3 5106817
    MCbx
    Poziom 28  
    Primary i Secondary to kontrolery na płycie, one są ustawione - jest tam tylko dysk laptopa jako Master.
    Kontroler Shuttle EPAT plus nie ma swego BIOSu i nie jest w BIOSie obsługiwany, więc nie może być definiowany jako BIOSowo Secondary. Jest to kontroler sterowany ze sterownika ładowanego z dysku.
    A jeżeli chodzi o napędy Master i Slave to są skonfigurowane i nie wiem jak może to działać bez konfiguracji zworkowej.
  • REKLAMA
  • #4 5106835
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    O sorry za ten mistejk. Oczywiście masz rację. Dawno nie grzebałem w starych komputerach, teraz wszystko jest takie automatyczne. Nie rozumiem jednak tego zdania

[quota]"Kontroler Shuttle EPAT plus nie ma swego BIOSu i nie jest w BIOSie obsługiwany"[/quota]

Kontroler musi być wykrywany w BIOSie, bo inaczej nie będziesz mógł uruchomić systemu z urządzeń magazynujących dane. Miałem stareńkiego 486. kontrolery były doczepiane do slota, BIOS je jednak widział i do niego należało prawidłowe wykrycie napędów podłączonych do niego.

A płyta nie ma swoich kontrolerów?
  • #5 5107087
    MCbx
    Poziom 28  
    Płyta ma swój kontroler i z niego odpala się system.
    Shuttle EPAT to kontroler zewnętrzny pod port LPT. Kontroler ten służy wyłącznie do "danych", nie "systemu". Nie ma BIOSu.
REKLAMA