logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik DCF77 na lampach 77,5kHz AM – czy ten schemat bez anteny zewnętrznej się sprawdzi?

Tarczel2 05 Maj 2008 16:52 6251 15
REKLAMA
  • #1 5108242
    Tarczel2
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Potrzebuje zrobić prosty odbiornik na lampach na częstotliwość 77,5kHz modulacja oczywiście AM. Jak się domyślacie potrzebne to do zegara z DCF. Moge wykorzystać ten schemat:
    http://www.audioton.republika.pl/nr2/nr2-sch-v2.gif
    Zależy mi na tym aby nie była potrzebna antena zewnęczna.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5108509
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

Do odbioru sygnałów DCF nie stosuje się żadnych anten zewnętrznych.
    Po prostu, ze względu na częstotliwość pracy (77 kHz) nie ma to sensu.
    wystarczy krótka antena ferrytowa.
    W odbiornikach stosuje się najczęściej dedykowany układ scalony U4221B.

Jest sporo stron w necie na ten temat. wystarczy w wyszukiwarce wpisać zwrot "odbiornik DCF".
    Z "wystruganiem" czegoś takiego na lampach, może być trochę kłopotu...
  • REKLAMA
  • #3 5108889
    Tarczel2
    Poziom 16  
    O DCF-77 wiem dość dużo, przeczytałem kilka stron na ten temat, zbudowałem nawet odbiornika na 2 tranzystorach BC550C ale chce teraz zrobić to na lampach bo robie odbiornik w stylu retro z lampa VFD.
    Pozdrawiam
  • #4 5108927
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Ale na tym schemacie masz chyba sam wzmacniacz (audio?), a gdzie detektor? Jak wygląda ten Twój odbiornik na BC550?
  • REKLAMA
  • #5 5108943
    c2h5oh
    Moderator
    Wszystko pięknie.
    Odbiornik na lampach, wyświetlacz VFD do zobrazowania godziny i daty, ale jeśli to nie tajemnica, to jak planujesz dekodować odebrany sygnał by zobrazować go na wyświetlaczu ? Dekoder też będzie na lampach ?
    Możesz napisać gdzie zdobyłeś filtry na 77,5 kHz ? Ile ich zastosowałeś ?
  • REKLAMA
  • #6 5109015
    Tarczel2
    Poziom 16  
    Filtry na ebay.com co najlepsze dostałem je od kogoś z polski. Za dwa filtry zapłaciłem 4zł + przesyłka. Można to też zrobić na RC ale trzeba się troche pomęczyć. W zegarze zastosuje jakiś uC np. 89S52
    Wracając do lamp to mam w domu kilka ECC84 i chętnie bym je wykorzystał, działają one przyniskim napięciu anodowym co jest ważną rzeczą konfiguracji kaskadowej lamp.
  • #7 5110521
    Klima
    Poziom 31  
    Możesz podać linka do tych filtrów z ebay? Nie mogę znaleźć.
  • #8 5110715
    Tarczel2
    Poziom 16  
    Kupowałem filtry jakiś czas tem, teraz też ich już nie widze. Musisz patrzeć na allegro i ebay, czasem się trafia fajna okazja.
    Możesz też kupić na allego za dyche jakieś radyjko z DCF i zniego wyjąć filtr, choć wątpie żeby był on na kwarcu.
    Czy jeżeli zastosuje układ na lampach połączonych kaskadowo to otrzymam na tyle wzmocniony sygnał aby przepuścić go przez ten kwarc 77,5kHz?? Jednak spadek na kwarcu to około 200mV.
    Pozdrawiam
  • #10 5110901
    Tarczel2
    Poziom 16  
    Podoba mi się ten schemat:
    Odbiornik DCF77 na lampach 77,5kHz AM – czy ten schemat bez anteny zewnętrznej się sprawdzi?
    Tylko trudno będzie go przerobić aby działały w nim ecc84 albo ecc88 bo te mają większe nachylenie charakterystyki.
    Ktoś chętny do pomocy??
  • #11 5119449
    Tarczel2
    Poziom 16  
    Witam!
    Nawijam cewke do odbiornika dcf-77,5 na ferrycie o d=10mm i długości 135mm drutem 0,1mm, zrobiłem już 60zwoi. Ile jeszcze musze nawinąć aby odebrać 77,5kHz i jaki kondensator najlepiej dać do tego obwodu rezonansowego.
    Tym drucikem to nawinięcie 100 zwoi to będzie raptem 1cm na ferrycie. Czy to jakoś nie za mało by było?? Bo gdzieś czytałem że tyle powinno być a na rysunku zwoje zajmowały 1/3 ferrytu :)

Moderowany przez c2h5oh:

Tematy scaliłem.

• #12 5119783
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Nawiń ten drut na tulejce np.papierowej która będzie miała możliwość przesuwania po ferrycie.Co do ilości zwoi to spróbuj poszukać w necie jakiegoś projektu(ile zwoi,jakie C)ale i tak będziesz musiał to dostroić bo nie wiadomo jaki masz ferryt(grubość,długość,z jakiego materiału)i jaką indukcyjność będzie miała cewka na nim.Musisz eksperymentować przesuwając cewkę w różne miejsca na ferrycie i dodając kolejne kondensatory stałe plus trymer na początek aż trafisz na rezonans.Może trafisz na fabryczny uszkodzony zegar z którego można wyciągnąć ten obwód lub chociaż podpatrzyć co i jak.Ja bym poszukał ferrytu z cewką z radia na fale długie,zobaczył z jakim kondensator to chodzi,obliczył jaki C potrzebujesz na 77,5kHz i eksperymentował jak pisałem wyżej.A jaki układ będziesz miał z tym obwodem rezonansowym bo musisz sygnał zdekodować,chyba wiesz o tym.Nawet fabryczne obwody LC mają rdzeń do strojenia bo w każdym układzie trzeba dostroić obwód do rezonansu.
  • #13 5119873
    Tarczel2
    Poziom 16  
    nexia napisał:
    A jaki układ będziesz miał z tym obwodem rezonansowym bo musisz sygnał zdekodować,chyba wiesz o tym.

Tak wiem, będzie to szło do uC, chyba 89s52.
    Chce dostroić ta cewke z kondensatorem bo cały odbiornik chce mieć na lampach zrobiony. Buduje zegar na lampie IW-18 w stylu retro.
  • #14 5120310
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

:arrow: Tarczel2 W linku który podał Klima , dokładnie opisano antenę, cewkę i kondensator...
    Czyż byś tam nawet nie zajrzał, skoro zadajesz takie pytania?
  • #15 5172403
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Klima napisał:

http://tinyurl.com/44p5b7

A tu lepsza kostka U4224B
    http://www.electronicpool.de/pl/list/index_U_4_U4224B_TFK.html

Może ktoś jeździ z tutejszych za zachodnią granicę i by przywiózł przy okazji, bo sama przesyłka to 80zł więc by trzeba tego na kilogramy kupić aby się kalkulowało.
    W samej Polsce niestety nikt nie prowadzi dystrybucji dwukwarcowej wersji U4224B jest tylko jego okrojona jednokwarcowa wersja U4221B.
  • #16 5176643
    Klima
    Poziom 31  
    Andrzej L. napisał:
    Klima napisał:

http://tinyurl.com/44p5b7

Dzięki.
    Andrzej L. napisał:

A tu lepsza kostka U4224B
    http://www.electronicpool.de/pl/list/index_U_4_U4224B_TFK.html

Może ktoś jeździ z tutejszych za zachodnią granicę i by przywiózł przy okazji, bo sama przesyłka to 80zł więc by trzeba tego na kilogramy kupić aby się kalkulowało.
    W samej Polsce niestety nikt nie prowadzi dystrybucji dwukwarcowej wersji U4224B jest tylko jego okrojona jednokwarcowa wersja U4221B.

A ile te cuda kosztują? Może taniej kupić jakiś budzik z biedronki albo na alegro?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego odbiornika sygnału DCF77 na częstotliwość 77,5 kHz z modulacją AM, wykonanego na lampach elektronowych bez użycia anteny zewnętrznej. Ze względu na niską częstotliwość, odbiór sygnału DCF77 nie wymaga anteny zewnętrznej, wystarczy krótka antena ferrytowa. W odbiornikach często stosuje się dedykowane układy scalone, takie jak U4221B lub U4224B, jednak autor chce zrealizować projekt w stylu retro z lampami ECC84 i wyświetlaczem VFD oraz mikrokontrolerem 89S52 do dekodowania sygnału. Poruszono kwestie konstrukcji obwodu rezonansowego LC z cewką na ferrycie (np. o średnicy 10 mm i długości 135 mm) oraz doboru kondensatora do strojenia na 77,5 kHz. Zalecane jest eksperymentalne dostrajanie cewki i kondensatora, a także wykorzystanie filtrów kwarcowych, które można kupić na aukcjach internetowych lub pozyskać z używanych urządzeń DCF. Wskazano na trudności w adaptacji schematów do lamp ECC84/ECC88 ze względu na charakterystykę tych lamp. Podano linki do przykładów schematów lampowych odbiorników DCF77. Poruszono także temat kosztów i dostępności układów scalonych U4221B i U4224B oraz alternatywę w postaci tanich budzików z DCF do pozyskania filtrów lub elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA