logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Momentus ST9120822A - odzyskiwanie danych po utracie partycji NTFS

qbay 05 Maj 2008 18:10 4137 19
  • #1 5108489
    qbay
    Poziom 11  
    Witam. Mój 7 miesięczny Seagate Momentus ST9120822A pewnego dnia stracił partycję C: (NTFS) na której miałem XP Pro Sp2 + mase ważnych dokumentów. Tego ferelnego dnia laptopa (Dell D505) odpalała moja dziewczyna, więc jak zobaczyła komunikat scandiska oczywiście nie anulowała. Po tym "naprawianiu" system wogole nie dał się uruchomić.
    Dysk podłączyłem do stacjonarnego przez kieszeń usb, partycje systemową widział, ale nie można było na nią wejść to samo z partycją D: (NTFS), za 5 min wyświetlił komunikat, że dysk nieczytelny.
    Wpadłem na głupi pomysł pt. format pod dos na całości (tworząc jedną partycje 114GB NTFS), a później getdataback. Format częściowo sie nie powiódł, tzn. wywaliło jakiś błąd "CRC", ale partycje stworzył. Program do odzyskiwania mielił całą noc i nic (również pojawiały się błędy odczytu). Później potraktowałem go DMDE - skanował 2 dni i nawet znalazł tą partycje C: (23,3 GB) na której mam dokumenty tyle, że nie moge się do niej dostać (poniżej zrzut z DMDE). Dziś jeszcze przeprowadziłem skan przez MHDD i o mało nie dostałem zawału - aktualnie nadal go skanuje a już wykrył 4580 "badów"(poniżej fotka podczas skanowania MHDD). Czy jest jeszcze szansa na odzykanie tej partycji którą wykrył DMDE ? Dodam tylko, iż z dyskiem nie było do tej pory żadnych problemów, elegancko pracował poprostu jak nówka, jeszcze nie miał nawet 1000h pracy.
    Z góry wielkie dzięki za odp.
    ps. to chyba zemsta Toshiby 40GB którą wymieniłem w tamtym roku - pomimo 2 lat była w idealnym stanie...

• #2 5108534
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Chłopie, wyłączaj te skany i inne pierdoły i rób kopię. Dysków uszkodzonych z danymi się nie testuje, nie skanuje, a KOPIUJE!

Copyr akurat obsłuży ten dysk (120GB). Będziesz musiał zastosować przejściówkę IDE44>IDE40.
  • #3 5108851
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    msthhk napisał:
    Chłopie, wyłączaj te skany i inne pierdoły i rób kopię.

msthhk jaka to kopia bedzie???, bo na pewno nie danych o jakie chodzi, skoro autor postu pisze:

qbay napisał:
    Wpadłem na głupi pomysł pt. format pod dos na całości (tworząc jedną partycje 114GB NTFS), a później getdataback. Format częściowo sie nie powiódł, tzn. wywaliło jakiś błąd "CRC", ale partycje stworzył.
  • #4 5108908
    msthhk
    Poziom 29  
    Będzie to kopia tego, co zostało na dysku. Niczego więcej, niczego mniej. Jeżeli bady nie pozwolą skopiować całego dysku, to będzie chociaż tyle, ile się da skopiować. Ten dysk zwyczajnie zdycha i kopia powinna być pierwszą rzeczą, jaka była wykonana.
  • #5 5129420
    qbay
    Poziom 11  
    msthhk napisał:
    Będzie to kopia tego, co zostało na dysku. Niczego więcej, niczego mniej. Jeżeli bady nie pozwolą skopiować całego dysku, to będzie chociaż tyle, ile się da skopiować. Ten dysk zwyczajnie zdycha i kopia powinna być pierwszą rzeczą, jaka była wykonana.

ok., ale jak dalej postąpić w DMDE kiedy wykrywa mi tą partycję (23.2GB NTFS) z której chce odzyskać dane (widać ją na załączonym wcześniej screenie)
  • #6 5129790
    msthhk
    Poziom 29  
    Skopiuj dysk, jeżeli chcesz swoje dane odzyskać. Działaj na kopii, bo ten dysk to żywy trup.
  • #7 5144981
    qbay
    Poziom 11  
    przejściówkę z HDD 3,5 na 2,5 już mam. Szukam jeszcze programu do kopiowania dysku który pozwoli zapisać obraz na hdd 160 GB sata. Copyr obsługuje max 137 GB.
  • #8 5145010
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5153704
    qbay
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    Dysk ma 120gb chcesz go skopiować na dysk na 160gb mozesz to zrobić copyrem tyle tylko ze dysk 160gb copyr wykryje jako 137gb ale to nie przeszkadza

niestety copyr nie widzi dysku sata. jest jakiś inny program do kopi posektorowej który współpracuje z dyskami sata?
  • #10 5153745
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5156478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5225484
    chrobro
    Poziom 16  
    Odświeżam nieco temat, zakupiłem sobie identyczny dysk - niestety przed przeczytaniem tego tekstu - no i teraz sie zastanawiam czy te dyski jakies felerne sa? bo uwazalem przy kupnie ze to najlepszy wybor, czyżbym sie mylil?
    Teraz sie zastanawiam czy go wkladac do lapka czy zamienic na jakis inny :/

Dzieki za opinie
  • #14 5232305
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Też myślałem nad tym dyskiem do lapka. W końcu kupiłem WD Scorpio. Cicho działa :) Tak naprawdę to każdy może się popsuć, mawet najlepszy. Więc co byś nie kupił to backup danych jest jak najbardziej na miejscu. Mi się pechowo dzień przed planowanym backupem popsuł. Więc kilka plików było mi bardzo na rękę odzyskać - to już najdłuższy period między backupami był. A raczej już nie ma dysków które się specjalnie nagminnie psują (pytanie do znawców obecnie i niedawno sprzedawanych dysków - napewno??).

Tak, że myślę, że nie panikuj tylko instaluj go i już.

Swoją drogą warto by może zrobić temat z jakich dysków najłatwiej odzyskuje się dane w razie awarii.
  • #15 5232343
    msthhk
    Poziom 29  
    Cytat:
    z jakich dysków najłatwiej odzyskuje się dane w razie awarii.

Z niegrzebanych.
  • #16 5232375
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    No to wiadomo. :) Ale są różnice między modelami? Mówię oczywiście o uszkodzeniach fizycznych, a nie logicznych. Zakładając, że od czasu uszkodzenia już ktoś z dyskiem nie kombinował - odłączył go od kompa, nie rozkręcał, nie wkładał igieł, nie odrywał naklejek.
  • Pomocny post
    #17 5235053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5239893
    qbay
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    Dysk ma 120gb chcesz go skopiować na dysk na 160gb mozesz to zrobić copyrem tyle tylko ze dysk 160gb copyr wykryje jako 137gb ale to nie przeszkadza

Zgodnie z waszymi poradami podłączyłem uszkodzonego Seagate'a przez przejściówkę (2,5>3,5) do stacjonarnego kompa (P4 2,8Ghz, 512RAM). Płyta główna ma tylko 1 gniazdo IDE (intel915P) więc drugi HDD specjalnie zakupiony WD Caviar 160GB (WD1600AAJB) podłączyłem do tej samej taśmy co dysk źródłowy.
    Odpaliłem COPYR w dniu 30maja, cierpliwość straciłem wczoraj tj. 11 czerwca - poniżej fotka ile przez ten czas skopiował sektorów (156542 z 234441648). Alert "Source disk not ready" pojawił się tak od ok 70000sektoru. Uszkodzony Seagate działa tzn. nie słychać źeby głowica wydawała jakieś dziwne dźwięki...podłączyłem raczej dobrze, chyba że dysk źródłowy powinien być na innym kanale IDE? Bardzo zależy mi na odzyskaniu chociaż części partycji C: (23,2GB) - głównie miałem tam fotki i ważne dokumenty.
    Zwracam się z wielką prośbą do forumowych guru DR o pomoc!!!
  • Pomocny post
    #19 5239950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5411063
    qbay
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    Podepnij kolego dysk pod windows i wykonaj kopie dysku w DMDE.

wracam do zabawy z tym złomem (Seagate Momentus ST9120822A): skorzystałem z porady udzielonej przez kolegę okzo dot. kopiowania DMDE (temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1021493.html

Skopiowałem sektory 63 do 48580615 - wyszło razem 23,1 GB (partycja z której chociaż w części chce odzyskac pliki miała 23,2 GB - na fotce z DMDE dokładnie ją widac). Dodatkowo skopiowałem sektory 48580515 do 48580615 czyli ostatnie 100 sektorów - plik z tymi sektorami właśnie załączam. co teraz mogę zrobic z kopią sektorów która waży 23,1 GB - tzn. jak mogę dostac sie do plikow? nagrac ta partycje na pusty dysk poprzez DMDE?
    Załączniki:
    • sectors_100.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Seagate Momentus ST9120822A utracił partycję NTFS z systemem Windows XP i ważnymi danymi po nieudanym skanowaniu scandiskiem. Dysk podłączony przez kieszeń USB do komputera stacjonarnego był początkowo widoczny, lecz z czasem stał się nieczytelny, pojawiły się błędy CRC i odczytu. Próby odzyskiwania danych za pomocą GetDataBack i DMDE wykazały wykrycie partycji, jednak dostęp do plików był niemożliwy. Zalecano natychmiastowe wykonanie kopii sektorowej uszkodzonego dysku, gdyż dalsze skanowanie może pogorszyć stan nośnika. Do kopiowania polecano program Copyr, który obsługuje dyski 120 GB, jednak nie współpracuje z dyskami SATA bez przejściówki. Alternatywnie wspomniano HDDClone, choć przy dużej liczbie uszkodzonych sektorów może być nieskuteczny. Autor dysponował przejściówką 2,5" na 3,5" i dyskiem WD Caviar 160GB jako cel kopii. Kopiowanie trwało wiele dni, z pojawiającymi się błędami "Source disk not ready". Po wykonaniu kopii sektorowej o rozmiarze odpowiadającym partycji (ok. 23,1 GB) pytano o dalsze kroki umożliwiające dostęp do plików, np. nagranie obrazu na pusty dysk przez DMDE. Dyskusja podkreślała konieczność pracy na kopii dysku, a nie na oryginale, oraz ryzyko dalszych uszkodzeń przy próbach bezpośredniego skanowania uszkodzonego nośnika. Wątki poboczne dotyczyły opinii o niezawodności dysków Seagate Momentus oraz alternatywach jak WD Scorpio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA