logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Espace 2004 - Montaż alarmu Seo Perfect 2003, schematy i porady

softel 05 Maj 2008 22:06 3014 13
REKLAMA
  • #1 5109494
    softel
    Poziom 11  
    Witam.
    Potrzebuję założyć do Espace 2004rok seo perfect z 2003 roku rozmawiałem dzisiaj z producentem i dostałem dwie skrajne odpowiedzi,że się da i że mogą być problemy.Czy ktoś zakładał taki alarm do tego modelu,jeżeli tak to prosiłbym o udostępnienie schematu z rozpiską(producent nie dysponuje takowym).No chyba,że macie inne propozycje co do typu alarmu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5111605
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1052
    Gotowego schematu pod espace nie mam, ale seo perfect'a można zamontować do każdego auta (kumaty instaltor sobie poradzi), poniżej zamieszczam opisy.
    Załączniki:
    • RENAULT ESPACE MOD.2003.pdf (49.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • e542_RENAULT ESPACE MOD.2003.pdf (50.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 820X-(M)G-Renault-Espace-04.pdf (414.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 400-(M)G-Renault-Espace-04.pdf (315.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 5114574
    softel
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.Na pewno skorzystam z tych schematów.Mam nadzieję,że ktoś jeszcze z kolegów montował w Espace Seo i podzieli się ze mną swoją wiedzą.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 5120782
    Zmacio
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    Espace ma kostkę alarmową tak jak w Lagunie na tylnym lewym nadkolu. Możesz śmiało korzystać ze schematu Seo pod Lagunę.
  • REKLAMA
  • #5 5121431
    softel
    Poziom 11  
    Zmacio napisał:
    Espace ma kostkę alarmową tak jak w Lagunie na tylnym lewym nadkolu. Możesz śmiało korzystać ze schematu Seo pod Lagunę.

Jak już pisałem to auto jest z 2004r.,dlatego domyślam się,że schemat pasuje do Laguny II.Ja działam w trochę innej branży dlatego nie dysponuję różnymi schematami w tej dziedzinie.Miałbym ogromną prośbę,czy mógłbyś podrzucić mi schemat do tej Laguny z kodami do programowania,będę wielce zobowiązany.Acha Seo jest z 2003r.,mam nadzieję że to nie będzie kolidować.Pozdr
  • #6 5125362
    Zmacio
    Poziom 26  
    Przepraszam. Ominąłem wątek o tym,że alarm jest z 2003r. Niestety Seo z 2003 r nie posiada programu pod oryginalne złącze w Renault. Program ten funkcjonuje dopiero od 2006 r. Po za tym jeśli twój alarm jest z tego okresu to ma zupełnie inne programowanie funkcji. W zależności gdzie i kiedy był kupowany ten alarm może on mieć oznaczenie Seo Perfect C. Rozkręć centralkę i sprawdź co jest napisane markerem na płytce drukowanej. W razie czego zainstalujesz to wg schematu który umieścił carrier. Jest to ostatni schemat tutaj umieszczony, Defa 400. Zrobisz to na pierwszym programie Perfecta C.
  • #7 5125453
    softel
    Poziom 11  
    Niestety to jest typ B.
  • REKLAMA
  • #8 5127078
    Zmacio
    Poziom 26  
    Nic nie szkodzi. Również program pierwszy.
  • #9 5137736
    softel
    Poziom 11  
    Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem gdybym kupił nowy seo a tego zostawił w Scenicu to zamontować go tak jak pisałeś pod kostką alarmową w tylnym słupku korzystając ze schematu do Laguny II?
  • #10 5138052
    Zmacio
    Poziom 26  
    Dokładnie tak.
  • #11 5138064
    softel
    Poziom 11  
    Dzięki.pozdrawiam
  • #12 5314526
    softel
    Poziom 11  
    No i alarm jest założony ,ale jest problem z jednym obowdem (czujnik dzrzwi),który jest podłączony do lampki pod nogami kierowcy.Regularnie co 40 min przy załączonym alarmie jest generowany alarm.Założona była dioda 3A,potem przekaźnik i nic to nie zmieniło.Wygląda na to,że po tym czasie pojawia się masa. Jakieś pomysły na pozbycie się tego problemu?
    pozdrawiam
  • #14 5325596
    softel
    Poziom 11  
    Tak czytałem to dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu alarmu Seo Perfect z 2003 roku w Renault Espace z 2004 roku. Pomimo braku dedykowanego schematu dla Espace, zalecane jest wykorzystanie schematu alarmu Seo Perfect dla Renault Laguny II, gdyż Espace posiada podobną kostkę alarmową na tylnym lewym nadkolu. Alarm Seo Perfect z 2003 roku (typ B) nie posiada programu kompatybilnego z oryginalnym złączem Renault, który pojawił się dopiero od 2006 roku, dlatego programowanie funkcji wymaga użycia pierwszego programu Perfecta C. Możliwe jest także zamontowanie nowego alarmu Seo Perfect pod kostką alarmową w tylnym słupku, korzystając ze schematu Laguny II. Po instalacji pojawił się problem z czujnikiem drzwi podłączonym do lampki pod nogami kierowcy, generujący fałszywe alarmy co 40 minut, mimo zastosowania diody 3A i przekaźnika. Wskazano na konieczność dalszej diagnostyki obwodu masy, a także odwołano do zewnętrznego źródła z podobnym problemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA