logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody LED

ksarim 07 Maj 2008 21:07 4350 2
REKLAMA
  • #1 5116613
    ksarim
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam

Zastanawiam się nad budową matrycy LED z regulowanym poziomem świecenia diod LED. Chciałbym żeby regulacja poziomu świecenia była możliwa dla każdej diody LED osobno. Wiem, że można coś takiego zrealizować poprzez PWM, ale powiedzmy, że buduje matryce 80x8 i chce wykorzystać ATmegi16.

Jasnością ilu LEDów będę mógł sterować poprzez taki mikroprocesor i PWM ?
    Czy istnieje jakiś inny układ/sposób żeby sterować PWM w tańszy/łatwiejszy sposób ?

Zastanawiałem się też nad innym rozwiązaniem. Nie sterować płynnie jasnością każdej diody LED lecz stworzyć kilka stopni świecenia np. 3 dla każdej diody LED. Nie wiem jakim układem i czy przy wykorzystaniu PWM zostało to rozwiązane ale widziałem już takie rozwiązanie. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł w jaki sposób mogło to być zrealizowane to proszę o wskazówki. Oczywiście interesuje mnie rozwiązanie w miarę proste od strony sprzętowej i programowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5121727
    gebus24
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    wyświetlacz 80x8 bedziesz pewnie sterować odswieżając 80 linii po 8 ledów. Gdyby tak jeden led sterować 2 nóżkami uC?? Diode zapalać tranzystorem załączanym 2 rezystorami jeden do jedenj nozki drugi do drugiej. Przy odpowiednio dobranych wartościach rezystorów wydaje mi się że powino się dać uzyskać 3 poziomy świecenia i zgaszenie. Uniknął byś wtedy stosowania PWM.

pozdrawiam
  • #3 5121933
    ksarim
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam

Dzięki za odpowiedź. Moim zdaniem super pomysł :) Myślę, że z doborem wartości tych rezystancji nie powinno być problemu i jeżeli już zdecyduje się na budowę takiego układu to dobiorę je doświadczalnie. Jest to rozwiązanie naprawdę proste i tanie czyli dokładnie takie o jakie mi chodziło :) Obejdzie się bez PWMu a więc sterowanie każdą diodą LED przy wykorzystaniu uC też nie ma sensu. Wykorzystam do tego celu rejestry przesuwne a ich pracą będzie sterował uC.

Pozdrawiam
REKLAMA