logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modelowanie czopera z IGBT IRGPC50F i obciążeniem RL w Pspice - jak sterować?

drednot 13 Maj 2008 18:06 14422 7
REKLAMA
  • #1 5136765
    drednot
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich.
    Mam szalenie trudny problem ;) , z którym zmagam się od kilku dni...
    Muszę zamodelować w Pspice czoper z tranzystorem IGBT i obciążeniem RL.
    Zbudowałem sobie źródło, za tr. wybrałem IRGPC50F i mam pytanie:
    jak go teraz zatkać/odetkać? no i jak podłączyć RL- przed kolektor?
    szukam w internecie i po książkach ale z marnym skutkiem:/
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5136898
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 839
    Sterowanie powinno wystarczyć 0V-OFF, 10V-ON, czyste RL? Może RLD? Z której strony w zasadzie średnio ważne, przecież to chyba w szeregu? Dioda musiałaby być, jako że IGBT z tego co pamiętam nie ma diody zwrotnej w strukturze i przepięcia przy rozłączaniu indukcyjności mogłyby go zabić :)

Pozdrawiam, mam nadzieję że się nie mylę, IGBT w PSPICE nie zawsze działały (jeśli chodzi o sterowanie) tak pięknie idealnie jak by się tego spodziewać.
  • REKLAMA
  • #3 5139264
    drednot
    Poziom 15  
    Heh chciałem tylko rozwiać swoje wątpliwości;)
    Faktycznie IGBT ma jakiś problem w Pspice: według dokumentacji powinien zadziałać przy ~15V a w programie potrzebuje ~100V ale to nie problem.
    Jak dotąd wykminiłem coś takiego:

Ze źródła zasilony jest silnik (kondensator). Po czasie 0.45s odłączamy zasilanie i po 50ms załącza się tranzystor z obciążeniem żeby wytracić moc.
    Dane na schemacie narazie dobrane są przypadkowo.
    Działa to tak:

Teraz muszę zrobić jakiś mechanizm, który sam załączy IGBT po odłączeniu zasilania. Aha nie wiem po co ale gdzieś widziałem, że ten tranzystor powinien być kluczowany z jakąś częstotliwością. To prawda? Jak tak to dlaczego?
    PS. tronics nie śmiej się z tych cudactw powyżej... Nie jestem elektronikiem a ten mini-projekcik muszę zrobić:/
    W dodatku tranzystory to mój słaby punkt :|

pozdrawiam:)
  • #4 5139716
    tronics
    Poziom 38  
    Śmiać się nie zamierzam. Jak widzę zasilanie jest załączone na 0,4s a po 50ms (czyli czasie 0,45s) jest załączane sterowanie tranzystora. Szybkość wytracania energii kondensatora będzie w sumie zależna od częstotliwości i wypełnienia sygnału sterującego. Możesz poeksperymentować z różnymi wartościami R, L, fs - częstotliwość V10..czyli odwrotność PER, D - wypełnienie, czyli stosunek czasu PW do PER.
  • #5 5140097
    drednot
    Poziom 15  
    heh chyba dobrze piszesz, ale muszę napić się kawki i przeczytać jeszcze raz ;)
    Ogólnie w Twojej ocenie taka symulacja oddaje chociaż w małym stopniu procesy zachodzące podczas rzeczywistego hamowania silnika?
    No i potrafisz mi wyjaśnić dlaczego IGBT ma być sterowany impulsowo?
    Ostatnie pytanie: jak silnik zasilam napięciem np. 400V to po odłączeniu zasilania ile jest na zaciskach? Domyślam się, że to na pewno zależy od rodzaju i budowy silnika, ale tak mniej więcej (np. w s. klatkowym).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5154465
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    drednot napisał:
    Heh chciałem tylko rozwiać swoje wątpliwości;)
    Faktycznie IGBT ma jakiś problem w Pspice: według dokumentacji powinien zadziałać przy ~15V a w programie potrzebuje ~100V ale to nie problem.

Pierwszy potworny błąd to obciążenie przypięte do emitera.
    Tranzystor ma sterowanie na bramce 0/15V jest to napięcie
    (czyli różnica potencjałów) pomiędzy bramką a emiterem
    Na schemacie, gdy tranzystor przewodzi, emiter będzie na potencjale
    b. wysokim (prawie napięcie zasilania) a na bramce musi być wtedy
    [zasilanie + 15V] stąd ten problem ze sterowaniem.

Nauczyciel nie narysował wam żadnego schematu z tranzystorem IGBT?
    W jakich książkach szukałeś z marnym skutkiem? Od energoelektroniki?

Druga sprawa - co to ma robić? IGBT z obciążeniem RL służy do regulacji
    prądu w obciążeniu za pomocą PWM. A u ciebie jest załączanie klucza
    na 0,4 sek o co tu chodzi ? Nic nie rozumiem

Leszek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5154894
    tronics
    Poziom 38  
    Teoretycznie sterowanie jest z innego obwodu prądowego. Wystarczy że źródło sygnału kluczującego będzie wpięte między emiter a bramkę.
    Kolego leszek_w, klucz załącza ale sterowanie na IGBT, wcześniej przed upływem 0,45s tranzystor jest niewysterowany, potem jest sterowany z pewną częstotliwością i stałym współczynnikiem wypełnienia :)

Heh, szkoda że sam nie zauważyłem tego błędu, cieszę się, że ktoś oprócz mnie zainteresował się tematem.
    Pozdrawiam.
  • #8 7979601
    Marcin1004
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam małe pytanie. Czy można sterować tranzystor IGBT bezpośrednio sygnałem TTL 5V tzn: np z jednego inwertera 7414 przez rezystor do bramki tranzystora przy zasilaniu Uce=310V? Proszę o pomoc. :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modelowania czopera z tranzystorem IGBT IRGPC50F i obciążeniem RL w programie Pspice oraz sposobów sterowania tym układem. Problemem jest prawidłowe sterowanie IGBT, które w dokumentacji wymaga około 15 V na bramce, lecz w Pspice symulacja wymaga znacznie wyższego napięcia (nawet około 100 V). Wskazano, że sterowanie powinno odbywać się napięciem 0 V (wyłączenie) i 10-15 V (włączenie), a tranzystor należy kluczować impulsowo z określoną częstotliwością i współczynnikiem wypełnienia, co pozwala regulować prąd w obciążeniu RL. Zwrócono uwagę, że obciążenie nie powinno być podłączone do emitera, gdyż napięcie sterujące jest różnicą potencjałów między bramką a emiterem, co komplikuje sterowanie. Ponadto, IGBT nie posiada wbudowanej diody zwrotnej, więc konieczne jest zastosowanie diody zabezpieczającej przed przepięciami indukcyjnymi przy rozłączaniu obciążenia indukcyjnego. Omówiono również przykład symulacji, gdzie po odłączeniu zasilania następuje załączenie tranzystora, co pozwala na wytracenie energii zgromadzonej w obciążeniu. Poruszono także pytanie o możliwość sterowania IGBT bezpośrednio sygnałem TTL 5 V przy wysokim napięciu kolektor-emiter (np. 310 V), co wymaga dodatkowego omówienia. Wskazano, że prawidłowe sterowanie IGBT w Pspice wymaga uwzględnienia specyfiki napięć i topologii układu oraz stosowania impulsowego kluczowania dla efektywnej regulacji prądu w obciążeniu RL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA