logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wymiana tranzystora w przetwornicy na "mocniejszy"

Wojtek 24 lata 23 Lut 2007 11:26 1905 3
REKLAMA
  • #1 3606773
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    witam. chciałbym bardzo krótko przedstawić swój problem. mam pytanie w związku z przetwornicą którą naprawiłem, co do pracy której mam pewne podejrzenia- układ oczywiście pracuje, ale trzymam go włączonego tylko chwilkę. jeśli oryginalnie założony jest tranzystor który posiada pewne parametry pracy np. 200W/600V/55A itp. a ja założę mocniejszy- nadal 200W/600V ale np. 74A czy to jednoznacznie wskazuje, że taki tranzystor przy identycznym napięciu zasilania i sterowania ma większy prąd kolektora/drenu bo opór złącza C-E jest mniejszy i tym samym przetwornica będzie zawyżać np. o 10-15V napięcie po stronie wtórnej? mój bliźniaczy post dotyczący właśnie takowych tranzystorów jest tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic700472.html
    dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 3606979
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    No to w końcu kolektora, czy drenu?! A tak ogólnie to skąd weźmiesz tranzystor bipolarny o Ic = 74A? Jak już coś to mosfet i wtedy takie parametry mają sens. Przetwornica nie będzie zawyżać napięcia, bo zasada pracy jest taka sama, a na pewno ma układy, które badają prąd drenu a tym samym ilość energii zgromadzonej w rdzeniu. Możliwe, ze jest jeszcze stabilizacja napięcia wyjściowego, która oddziaływuje na wypełnienie impulsów kluczujących. Zmiana klucza może sie wiązać z innymi wartościami elementów zabezpieczających, a także mosfety dużej mocy mają ogromną pojemność wejściową, co wpływa na sterowanie.
  • REKLAMA
  • #3 3607244
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    witam kolegę "fysiek". chodzi mi o tranzystorki z serii IRG4PC50. jeden z nich w przetwornicy pracuje jako regulator napięcia, drugi jest kluczowany. są połączone szeregowo. punkt połączenia E pierwszego z C drugiego idzie na układ scalony. tam jest regulacja napięcia przetwornicy. pytałem tylko: czy jest możliwe aby tranzystor tej samej mocy i napięciu zasilania lecz wyższym Ic miał tym samym mniejszy opór C-E (przy okazji te tranzystory mają bramkę kolektor i emiter). przetwornica się ustabilizuje, ale mam sytuację w momencie włączenia że wiatrak wchodzi na wyższe obroty i płynnie opada do nieco niższych (wyraźna różnica dźwięków jakie wydaje, a drugi układ do tej pory sprawny, działa normalnie z takim samym wiatrakiem). kiedy zapinam opór szeregowy między te tranzystory ok.60Ohm wiatrak rusza normalnie i mam już tylko nieznacznie zawyżone napięcia. chodzi mi tylko o kwestię ewentualnej zmiany oporu C-E. a przy okazji możesz powiedzieć coś więcej o jakichś istotnych różnicach w pojemności wejściowej mosfeta? dzięki.
  • #4 3607722
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    Po pierwsze nie ma czegoś takiego, jak opór złącza E-C. Jest spadek napięcia. Jeżeli cos jest nie tak w momencie startu wine za to ponosi stabilizator napięcia. Zasilacz impulsowy wykorzystujący jako klucz tranzystory IGBT to nie byle co. Musi mieć układ kontrolujący ilość energii zmagazynowanej w rdzeniu, płynna modulacje szerokości impulsów.
REKLAMA