logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny głośnikowe wybrać do wzmacniacza 2x150W 8 Ohm – propozycje modeli

adam dmochowski 14 Maj 2008 16:51 2128 15
REKLAMA
  • #1 5140119
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    witam
    był bym zainteresowany kupnem jakiś kolumn dobrych. mam wzmacniacz 2x150w 8 ohm i chciałbym żeby mi doradzić za czym sie obejrzeć i gdzie mniej więcej kupić, prosze o jakies propozycje
    Z GÓRY DZIĘKI I POZDRAWIAM

Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
    Proszę użyć "zmień" i poprawić post.
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 5140499
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Po pierwsze w wyborze a nie wyboże

Po drugie, osobiście proponowałbym to, lub to obecnie najlepszy stosunek możliwości do ceny. Będziesz miał duży zapas mocy w paczkach ale przyda się do na ewentualną zmianę końcówki. Określ o jakiej sumie mamy rozmawiać
  • #3 5140574
    lluke
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Kolego nie podałeś jaki przedział cenowy cię interesuje no i czy mają to być używki czy nówki
  • REKLAMA
  • #4 5141488
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    kwota jakaś do 600zł

Dodano po 1 [minuty]:

mogą być używane lub nie

Dodano po 3 [minuty]:

to co proponujesz to bym powiedział że zadurza kwota a ja myślałem nad takim czymś czy to warto się nad tym zastanawiać czy nie bardzo ????
    http://www.allegro.pl/item362040830_mega_mocne_kolumny_600w_nowki

Z przykrością zauważam, że Kolega zbiera punkty na ostrzeżenie.
    Nie wykonywanie poleceń moderacyjnych, zamieszczanie linków do aukcji internetowych, ortografia...
    Proszę poprawić wszystkie swoje posty tak, aby były zgodne z Regulaminem Forum.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #5 5141863
    putin2208
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Śmierdzą mi te kolumienki jakimś shitem... zdecydowanie odradzam i nie sądzę że za 400zł kupisz nowe kolumny które mają prawdziwe 600 Watt gdyż porządny głośnik w miarę dobrej firmy kosztuje 100zł (stx 400watt) więc zdecyduj się na coś innego...
  • REKLAMA
  • #6 5142148
    EBC41
    Poziom 28  
    Za 600PLN zapomnij o jakichkolwiek nowych kolumnach. Możesz się rozejżeć za jakimiś używakami ale z tym też może być problem. Jedyne na co możesz liczyć to jakieś 10 letnie paki na Celestionach/Eminence jak ktoś będzie zmieniał nagłośnienie i wymieniał nadstawki. Możesz też pokusić się o zrobienie jakichś budżetówek na STXach, poszukaj projektu SoundWave'a.

Aha i o tych pierdziawkach z allegro zapomnij
  • #7 5142273
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Podaj typ wzmacniacza, łatwiej będzie dopasować do niego optymalne kolumny.
  • #8 5143025
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    witam a co byście powiedzieli jak bym zrobił paczki na jednym lub dwóch takich http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=544&vItemDB=itemdb
    i na jakimś drajwerze tylko nie wiem jaki jak mogę to bym poprosił o jakąś propozycję no i oczywiście jakąś do tego odpowiednią zwrotnicę.

Dodano po 3 [minuty]:

lub coś takiego http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=548&vItemDB=itemdb
    i do tego drajwera lub jakiś gwizdek i zwrotnice tylko nie wiem gdzie odpowiednia znajdę ?????i czy on na sto procent mi wytrzyma tyle co piszą czy ta moc jest oszukana w kilku procentach ????
  • #9 5147479
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    witam pomoże mi ktoś co??

Dodano po 31 [minuty]:

a co byście powiedzieli o takich kolumnach warto się rozejrzeć ???
    http://allegro.pl/item360043132_kolumna_estradowa_400w_3_drozna_

Dodano po 39 [minuty]:

jak myślicie co ten głośnik potrafi ile z niego da rade wycisnąć
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Glosniki/RH-SOUND-P-1265C.html

Z przykrością zauważam, że Kolega zbiera punkty na ostrzeżenie.
    Nie wykonywanie poleceń moderacyjnych, zamieszczanie linków do aukcji internetowych, ortografia...
    Proszę poprawić wszystkie swoje posty tak, aby były zgodne z Regulaminem Forum.
    (dj-MatyAS)
  • #10 5148148
    EBC41
    Poziom 28  
    Powiem jedno, zapomnij o wszystkim czym handluje elektroland. Już sam brak tak ewidentnych parametrów jak producent i dokładne oznaczenia głośnika, średnica cewek głośników, etc, powinien wzbudzić najdalej posuniętą nieufność. W wypadku tej "paczki" zamiast drivera znajduje się marnej jakości piezo. To samo które jest montowane w osławionych "audionach". Przechodząc do RH-Sound to też sobie odpuść, nie ma że boli jeżeli myślisz o czymś poważniejszym od chautur po wiejskich dyskotekach to MUSISZ mieć coś konkretnego, nie od razu musi być to Pol-Audio, ale napewno zapomnij o tych śmiesznych chińskich wynalazkach
  • #11 5148999
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    a mógł bym poprosić o jakieś propozycje głośnika szeroko pasmowego o mocy 150w rms a obudowę to ja sam złożę i do tego jakiegoś drajwera co byś zaproponował ????????

Moderowany przez dj-MatyAS:

Niestety brak reakcji na polecenia moderatora skutkuje udzieleniem Koledze ostrzeżenia.

• #13 5974835
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    kosz1993 napisał:
    co powiedzielibyscie o tych kolumnach ktore z nich wybrac??
    Powiem krótko , jedno wielkie g.. Nie bierz żadnych z nich ani żadnych typu świecącego z chińskiej fabryki , chyba że nie zależy Ci aby one grały a tylko jest istotne niebieskie światełko .
  • #14 5976183
    desi
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Hehe posłuchaj dobrych rad powyżej.

Ja dodam od siebie tylko tyle że ta made in china to pudło wykonane z papieru sprasowanego na gorąco (coś ala drzwi z OBI za 300zł) - mała wilgoć i obudowa się rozłazi i puchnie ... resztę domyśl się sam co by cię spotkało na plenerze lub disco ... ;)
    głośniki byś przytachał w rękach hehehehe

PS: Stary zasada jest prosta albo kupujesz kolumny z prawdziwego zdarzenia które grają i na ciebie zarabiają ... albo kupujesz fiku-miku made in china i wmawiasz sobie że jesteś ciuciu-babką ;)
  • #15 5976825
    kosz1993
    Poziom 11  
    rozumiem. ale ja chce cos kupic do uzytku domowego. zeby ladnie gralo a duzo nie kosztowalo. a przy okazji moze ladnie wygladać. wole wydac wiecej kasy na dobra konsole
  • #16 5977064
    wojtas_jaw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Rozejrzyj się lepiej za jakimiś starszymi, sprawdzonymi konstrukcjami. Poszukaj coś z tonsilów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wzmacniacz 2x150W 8 Ohm i szuka rekomendacji kolumn głośnikowych do kwoty około 600 zł, dopuszczając zarówno używane, jak i nowe modele. W dyskusji odradzane są tanie, chińskie kolumny z Allegro o zawyżonej mocy, które cechuje niska jakość wykonania i brak rzetelnych parametrów technicznych. Zalecane jest rozważenie używanych, starszych konstrukcji z głośnikami renomowanych producentów, takich jak Celestion, Eminence czy Tonsil, lub samodzielne budowanie kolumn na głośnikach STX, które oferują dobry stosunek mocy do ceny. Wskazano również na konieczność dopasowania kolumn do typu wzmacniacza oraz na znaczenie odpowiedniej zwrotnicy i drivera wysokotonowego. Wskazano, że moc nominalna głośników powinna być realna, a obudowa solidna, aby zapewnić trwałość i jakość dźwięku. Użytkownik rozważał głośniki szerokopasmowe o mocy około 150W RMS oraz odpowiednie drivery, jednak wymaga dalszych propozycji. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup sprawdzonych używanych kolumn lub budowa własnych na bazie głośników renomowanych marek, unikając tanich, niezweryfikowanych produktów z rynku masowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA