logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron D 351 3,2GHz komputer zawiesza się gdy np. gram?

Dziku1991 15 Maj 2008 15:25 3535 15
REKLAMA
  • #1 5143337
    Dziku1991
    Poziom 10  
    Witam! Tak jak w temacie mam problem z komputerem o takim procesorze jaki w temacie kuzyn który zna się trochę na tym mi powiedział, że mój problem to prawdopodobnie procesor, ale nie wie jaka jest dokładnie usterka.
    Może ktoś mi pomoże?
    Mój problem wygląda następująco:
    komputer zawiesza się gdy gram w jakąś grę, oglądam film (tylko gdy jest to film DVD), a czasem nawet gdy uruchamia sie windows lub gdy uruchomię przeglądarkę.
    Przegrzewanie się karty graficznej odpada ponieważ założyłem chłodzenie Zalmana i to nie przyniosło żadnych efektów, tylko tyle że spadła temperatura karty o 7 stopni.
    Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 5143419
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Podaj trochę więcej danych, w tym:
    temperaturę procesora,markę i moc zasilacza,typ obudowy (zdjęcie wnętrza), nazwę i model płyty głównej, nazwę i model dysku twardego........
  • #3 5143482
    Dziku1991
    Poziom 10  
    Płyta główna Asus P5VDC-TVM/SI, zasilacz FEEL-300ATX 300 wat, obudowa MDT - B7(zdjecia niestety nie dam bo nie posiadam w tej chwili aparatu ale taka sama jak na tej aukcji
    http://www.allegro.pl/item364047077_nowa_obudowa_atx_logic_b7_usb_audio_zasilacz_350.html ) dysk
    Samsung 80GB S-ATA temperatury procesora nie da sie zmierzyc za pomocą żadnego programu bo cały czas skacze od 20 do tak 56-61 stopni. A karta graficzna to GeForce 6200.[/url]
  • #4 5143623
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Podaj jeszcze jaki masz procesor...
    Dorwij miernik i zmierz napięcia. (tutaj opisane jak mierzyć)

A stan kurzu na wentylatorach/radiatorach?
  • #5 5143658
    Dziku1991
    Poziom 10  
    No ale komputer gdy był nowy to już mu się tak robiło (więc chyba stan kurzu nie ma nic do tego bo nowy komputer nie jest w ogóle zakurzony) dopiero niedawno założyłem internet i piszę o swoim problemie.Dawałem już komputer na gwarancje ale oni nie wykryli żadnej usterki widać że po prostu sie na niczym nie znają.Napięcia to: 3,35V 5.1V 12.05V
  • REKLAMA
  • #6 5143685
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Jak temperatura procesora skacze to zdemontuj radiator, usuń starą pastę, nałóż nową i zamontuj radiator. Na próbę podstaw mocniejszy zasilacz.
  • REKLAMA
  • #7 5143823
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    najlepiej wymiń chłodzenie jeśli masz boxowe. standardowe chłodzenie nadaje sie ale do biura a nie do multimediów
  • #8 5144823
    Dziku1991
    Poziom 10  
    Mam Cooler intela czy on jest aż tak mało wydajny żeby nie dało się obejrzeć filmu na DVD???Jutro nałożę nową pastę i powiem czy pomogło.Ale zauważyłem także jedną zależność otóż gdy mam nowsze sterowniki karty graficznej tym jest jeszcze gorzej a im są starsze tym dłużej można grać lub oglądać film ale i tak się zetnie po jakichś 10 minutach gdy komputer jest zimny a gdy już trochę popracuje to zacina się po 10 sekundach a niekiedy to nawet od razu na początku filmu tylko wyskoczy obraz i koniec ttrzeba resetować;(
  • #9 5144926
    tzok
    Ocena: 6409
    piwek1985 napisał:
    najlepiej wymiń chłodzenie jeśli masz boxowe. standardowe chłodzenie nadaje sie ale do biura a nie do multimediów
    Większej bzdury nie widziałem. BOXowe chłodzenie jest absolutnie wystarczające do dowolnego rodzaju pracy, oczywiście pod warunkiem, że radiator jest czysty, a wentylator sprawny, a procesor pracuje z nominalnym taktowaniem i napięciem.

Napięcia, które podałeś mierzyłeś miernikiem, czy odczytałeś w BIOSie/programie diagnostycznym?

Przetestuj pamięć RAM programem MemTest86+ i spróbuj zdobyć na próbę jakiś lepszy zasilacz.
  • #10 5145019
    Dziku1991
    Poziom 10  
    Napięcia były mierzone miernikiem...Jest to komputer z Media marktu więc bardzo możliwe że jest źle założony radiator. Zasilacz może mi się uda załatwić jutro ale wątpię że to coś zmieni.Jeszcze jedno, program który pokazuje tempurature poszczególnych elementów wskazuje na procesorze co 2 sekundy inną wartość różniącą sie tak o 20 stopni a czasem to w ogóle znika temperatura procesora np. 21-37-6-19-40 a niekiedy to przeskoczy nawet z 6 do 51.Program tan wskazuje także że na procesorze napięcie wynosi 1.31V->1.34V->1.36V a później te same wartości tylko w drugą stronę nie wiem jakie jest prawidłowe napięcie na procesorze ale na wszelki wypadek napisałem.
  • REKLAMA
  • #11 5145821
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Według mnie możliwe są 4 przyczyny zaistniałej sytuacji:
    1. Twój zasilacz jest marnej marki i może sobie nie radzić z zasileniem płyty głównej, grafiki i reszty podzespołów - sprawdź na innym najlepiej markowym.
    2. Masz źle rozprowadzoną pastę na blaszce rdzenia procesora co prowadzi do złego styku z radiatorem i problemów z odprowadzeniem ciepła - zmień pastę, którą równomiernie rozprowadź za pomocą np karty kredytowej, tworząc warstwę grubości 0,2 - 0,3 mm.
    3. Możliwe uszkodzenie płyty głównej lub pamięci - sprawdź jeżeli informacje z punktów 1 i 2 nie przyniosą poprawy.
    4. Możliwe uszkodzenie procesora - sprawdź na innym jeżeli informacje z punktów 1 i 2 nie przyniosą poprawy.
  • #12 5146012
    Dziku1991
    Poziom 10  
    A mam pytanie, czy jak zdejmę radiator na procesorze to nie stracę gwarancji?Nie widzę tam żadnej plomby z zewnątrz ale czy może być jakaś plomba której nie widać a serwis sprawdzi czy radiator był zdejmowany czy nie?
  • #13 5146091
    endii63
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dziku1991 napisał:
    A mam pytanie, czy jak zdejmę radiator na procesorze to nie stracę gwarancji?Nie widzę tam żadnej plomby z zewnątrz ale czy może być jakaś plomba której nie widać a serwis sprawdzi czy radiator był zdejmowany czy nie?

Plomb pomiędzy radiatorem a procesorem nie ma , może być od spodu procesora . Zwróć uwagę przy zdejmowaniu i zakładaniu coolera , aby nie pozostawić widocznych śladów ingerencji .
  • #14 5146370
    tzok
    Ocena: 6409
    Jeśli radiator jest BOXowy, to ma on specjalną "blaszkę" termoprzewodzącą i nie stosuje się pod niego żadnej pasty (tak przynajmniej było za czasów Northwoodów). Ta blaszka bardzo dobrze się sprawdza ale jest jednorazowa - tj. substancja którą jest pokryta przy pierwszym uruchomieniu roztapia się i wypełnia wszelkie nierówności. Ciężko rozdzielić procesor od radiatora, a blaszka nie nadaje się do powtórnego użycia. Więc w razie reklamacji, na pewno zobaczą, że pod radiatorem jest pasta, zamiast oryginalnej blaszki...
  • #15 5146829
    Dziku1991
    Poziom 10  
    Dobrze ze mnie poinformowałeś zanim zabrałem się za ściąganie radiatora.Więc pozostaje mi tylko oddać komputer na gwarancję może to jakaś wada procesora.W sumie to jest niby autoryzowany serwis więc powinni wiedzieć co jest zrobione i naprawić jeśli nie to będę oddawał na gwarancję do skutku aż komputer będzie w pełni sprawny.
  • #16 5151639
    Dziku1991
    Poziom 10  
    Zauważyłem, a raczej wysłuchałem pewną rzecz...Otóż wiatrak na procesorze co chwile zmienia swoją prędkość obrotową, może to pomoże komuś w rozpoznaniu mojej usterki i pomoże mi ktoś jak tę usterkę usunąć.Z góry dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z procesorem Intel Celeron D 351 3,2 GHz, który zawiesza się podczas grania, oglądania filmów DVD, uruchamiania systemu Windows lub przeglądarki. Użytkownik wykluczył przegrzewanie karty graficznej dzięki chłodzeniu Zalman, które obniżyło temperaturę GPU o 7 stopni. Płyta główna to Asus P5VDC-TVM/SI, zasilacz FEEL-300ATX 300W, obudowa MDT-B7, dysk Samsung 80GB SATA, karta graficzna GeForce 6200. Temperatura procesora jest niestabilna i skacze od 20 do 61 stopni C, a pomiary napięć zasilania wykazały wartości około 3,35V, 5,1V i 12,05V. Problemy pojawiały się od nowości, więc kurz jest wykluczony. Użytkownik zauważył, że nowsze sterowniki karty pogarszają sytuację, a wentylator procesora zmienia prędkość obrotową nieregularnie. Zalecenia obejmują wymianę pasty termoprzewodzącej na procesorze, sprawdzenie i ewentualną wymianę zasilacza na markowy, test pamięci RAM programem MemTest86+, a także kontrolę płyty głównej i procesora pod kątem uszkodzeń. Wymiana chłodzenia boxowego na wydajniejsze jest sugerowana, jednak boxowe chłodzenie jest wystarczające przy prawidłowym montażu i czystości. Użytkownik obawia się utraty gwarancji przy demontażu radiatora, jednak brak plomb zewnętrznych sugeruje możliwość bezpiecznego zdjęcia chłodzenia, choć oryginalna blaszka termoprzewodząca pod boxowym coolerem jest jednorazowa i jej usunięcie może być wykryte przez serwis. Ostatecznie planuje oddać komputer do autoryzowanego serwisu na gwarancję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA