Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie wlącza mi sie klimatyzacja, Honda CIVIC *98

panbass 16 May 2008 15:50 13332 11
  • #1
    panbass
    Level 11  
    Witam! Prosze o pomoc w ustaleniu przyczyny nie dzialajacej klimy.
    Honda civic *98 1,5 5 drzwiwa, auto mialo stluczke w ktorej uszkodzila sie spreżrka klimy, sprezarka zostala wymieniona na inna dobrą (100% dobra, przed demontażem chlodzila pieknie), uklad zostal nabity czynnikiem i cisza...nie wlącza sie sprezarka, obroty wzrastają, wentylator sie wlącza a sprezarka milczy.
    W czym może być problem??? Jesli wiecie w czym jest problem prosze o wskazówki.
  • #2
    momik12
    Level 31  
    sam nie dasz rady niestety.
  • #3
    carsmot
    Level 19  
    gdzie miało stłuczke. Problem polega na tym ze nad lewa lampą są przekaźniki od kompresora klimatyzacji i od wentylatora. Sprawdź na początek to.
  • #4
    rx7hew
    Level 17  
    Musi być zasilanie do kompresora, + i masa, w niekturych typach masa idzie z silnika przez korpus sprężąrki i wtedy jest tylko 1 przewód którym po włączeniu klimy musi pujść prąd, jeżeli wentylator sie włącza to sprawdż bezpieczniki i idź po kolei od kompresora po przewodzie, najprostrze rozwiązanie.
  • #5
    panbass
    Level 11  
    Te przekazniki tez wymienilem wraz z instalacją elektryczną wenytlatora. Ta instalacja jest na 100% dobra bo tez sprawdzalem przed demontażem.
    Wpina sie ją za prawą lampą (ma okolo 1,5 metra dlugosci).
    Zastanawiam sie czy to nie uszkodzony czujnik. Jak sprawdzic czujnik?
    Jak jest gaz to powinien miec zwarte styki? A jak nie ma gazu to rozwarte?
    hmm

    Dodano po 3 [minuty]:

    jesli chodzi o zasilanie kompresora to umnie jest tylko jeden przewod zasilający ,masa jest brana z obudowy silnika. Sprawdze bezpieczniki, super by bylo jak bym mial schemat instalacji...
  • #6
    grzegorzpiotrowski77
    Level 13  
    sprawdź też czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji jeżeli jest uszkodzony lub jest uszkodzona wiązka do niego to kompresora nie załączy
  • #7
    carsmot
    Level 19  
    Teraz sprawdz czujnik ciśnienia układu klimatyzacji .Jeśli jest czteropinowy to dwa piny powinny być zwarte(te są od załączania kompresora wykrywają czy jest gaz w ukladzie) a dwa powinny być rozwarte( wykrywaja ciśnienie maks. jeśli takie sią pojawi to styki zwierają obwod wentylatora skraplacza.)
  • #8
    panbass
    Level 11  
    Czujnik cisnienia ma dwa styki. Zwarlem je we wtyczce instalacji i nie wlącza nadal Sprężarki.
    Jak podaje napiecie do sprężarki to pięknie chlodzi :)
    ale sprawa nadal nie zalatwiona...
  • #9
    panbass
    Level 11  
    Panowie, kompresor sprawny, czynnik nabity, czujnik cisnienia sprawny, wentylator wlącza sie, podnosza sie obroty silnika a NIE DOSTAJE NAPIECIA SPREZARKA!!!
    Pomóżcie!!
    moze bezpiecznik jakis magiczny sie przepalil..:?:
  • #10
    rx7hew
    Level 17  
    może to idź po przewodzie od kompresora, dojdziesz do przekażnika i bezpiecznika, sprawdzisz gdzie ginie prąd.
  • #11
    nowik1515
    Level 10  
    A ja mama taki problem ze klima w ogóle nie włącza . a jak rozebrałem przekazniki (oba ) i załączyłem to chodzi i kompresor i wiatrak . w srodu gdy włączam a/c to sie zaplala niebieska lampka ale nic wiecej sie nie dzieje. Gdy auto pochodzi na klimie (złączone przekazniki) to przewod blizej silnika robi sie zimny tak jak powinno być a drogi strasznie goracy a to chyba nie jest poprawne?? i ten cieniutki pod pasem też gorący?? co do czujnika ciśnienia sprawdzałem go tak ze pod jeden pin dawałem + i mierzyłem na drugim napiecie było takie samo. co o tym sadzicie?? Honda Civic '97 1.4 90KM . pomocy bo juz nie daje z tym rady .

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dodam jeszcze ze jak dłuzej pochodzi to zaczyna Cieżko pracowac tak jak by sie za duże ciśnienie robiło
  • #12
    gregoryy1980
    Level 1  
    witam
    proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki przy niezałączjącym się wiatraku klimatyzacji Honda civic EJ9. Wiatrak nie startuje , przy podłaczeniu na krótko chodzi bez problemu.